Cikkek

Négyéves az Átlátszó, és ezt Nektek is köszönhetjük

Kedves Olvasónk, kedves Támogatónk!

Csütörtökön ünnepli negyedik születésnapját az Átlátszó, amely 2011-ben egy parányi újságírói felbuzdulásként indult, és a legtöbben nem sok esélyt adtak neki a fennmaradásra. Mára a csapatnak sikerült bebizonyítania, hogy lehetséges Magyarországon teljesen függetlenül, szabadon, politikai és gazdasági befolyástól mentesen újságot készíteni, oknyomozó cikkeket írni, fontos témákat feltárni, és elszámoltatni a hatalmat. Lehetséges, mert a munkánkkal sikerült meggyőzni Téged, hogy előfizetőként támogasd a kezdeményezésünket.

Íme a mi 10 legfontosabb érvünk az elmúlt egy évből, hogy miért döntöttél jól!

1. Feltártuk a legnagyobb botrányokat! A legnagyobb visszhangot kiváltó korrupciós ügyekben jártunk élen a magyar sajtóban, és tártuk fel, mi folyik pontosan. Cikksorozatban mutattuk be, hogy hogyan vezetnek Pintér és Habony közelébe a belvárosi ingatlanpanama szálai, hogy fegyverkereskedők, vízumgyárosok és persze Simicska profitálnak a keleti nyitás politikájából, hogy hogyan is néz ki a Quaestor-csoport tényleges tulajdonosi háttere, hogy milyen felelősségük van a NAV-vezetőinek az áfacsalásokban, és hogy kinek üzlet a letelepedési kötvény. (Nem Neked.)

2. Lelepleztük az Orbán-klán titkait. Miután még 2013-ban a magyar sajtóban szinte elsőként nyomoztunk a miniszterelnök vejének cégei után, azóta is folyamatosan követtük a furcsa közbeszerzési sikereket. Ma már a rendőrség és az OLAF is nyomoz. Mi írtuk meg elsőként azt is, miből telik Orbán Ráhelnek a svájci tandíjra, és hogyan jutott 600 millió forint uniós forrás a felcsúti kisvasútra, plusz, hogy lesz ott csónakázótó is, és hogy miért énekelt Orbánnak Svájcban egy székely gyermekkórus. Követtük az új, Orbán-közeli oligarchák ügyeit, bemutattuk Orbán “apai” ágának vállalatbirodalmát, és ott voltunk akkor is, amikor a helyiek küzdöttek a miniszterelnök apjának hulladékhasznosító beruházása ellen, amelyet egy természetvédelmi oltalom alatt álló terület tőszomszédságába terveznek.

3. Miniszterek, államtitkárok ügyeit nyomoztuk! Megírtuk, hogyan vásárolt családi összefogással magának Pasa parki lakást Varga Mihály, akinek még a vagyonnyilatkozatát is módosítani kellett emiatt. Kiderítettük, hogyan kapott 200 milliós kölcsönt a fejlesztési miniszter cége az egyik legnagyobb áfacsalási ügybe keveredett magyar cégtől, és követtük Seszták Miklós egyéb érdekes ügyleteit is. Simicskó István államtitkár még meg is fenyegette a riporterünket telefonon, miután megírtuk, milyen lakásokat sikerült megszereznie neki és nyugdíjas szüleinek a siófoki Aranyparton.

4. Közzétettünk titkos dokumentumokat!  A Miniszterelnökség el akarta titkolni azt a háttértanulmányt, amely a kritikus hangvételt megütő RTL Klubot bírálta. Mi megszereztük. Az MTVA egy 60 milliárdos hitelszerződést dugdosott. Mi jogerősen kipereltük tőlük. Hozzájutottunk a vonakodó Jobbik-pártalapítvány kiadási listájához is, amiből feltérképeztük, kik a fontos emberek a holdudvarban. Rejtegették, mennyit kaszálnak az állami média által felbérelt “bloggerek”, de nem sikerült ezt sem titokban tartani. A KiMitTud közérdekű adatigénylő rendszerünkben pedig már több mint 5000 igénylés van, a szivárogtatók védelmében pedig elindítottuk a Bevédet.

5. A rendőrség és az OLAF is utánunk kullogott! A rendőrséggel ellentétben az Átlátszó könnyedén megtalálta a Kurucinfó hirdetésszervezőjét és több hirdetőjét is. Egy nálunk megjelent cikksorozat alapján tárt fel egy uniós umbuldát az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF. És megmozgattuk a magyar rendőrséget, mert az MTVA vezetése nem akart kiadni közérdekű adatokat. Ez bűncselekmény!

6. Nálunk beszéltek először, akik még sohasem! Az Átlátszón lehetett először hallani Simicska Lajos hangját, amint hadat üzent egykori harcostársának, a miniszterelnöknek. Aztán elment szánkózni. Bejutottunk Magyarország egyes számú maffiavezéreként számon és fogva tartott Portik Tamáshoz, aki a belvárosi ingatlanpanama központi figuráiról beszélt. „Szabadon ment az üzlet” – fogalmazott.

7. Hangot adtunk azoknak, akiket nem hallgatott meg senki! Interjút készítettünk a Kistarcsa- és Gödöllő-környéki ingatlanmaffia áldozataival, első riportunk elkészítése után a rendőrség letartóztatta a gyanúsítottakat. Az önkormányzati választások előtt települések tucatjain jártunk, sokszor bizonytalan információk nyomában, míg végül Forró községben dokumentálni tudtuk a választás manipulálását.

8. Legyőztük a bíróságokon a hatalmasságokat. Nem ijedtünk meg a nagyhatalmú Terrorelhárító Központttól, amikor beperelt bennünket, miután lelepleztük őket. Győztünk ellenük, a Kúria minden pontban nekünk adott igazat. Ha kellett, elmentünk az Alkotmánybíróságra is! A testület a mi kérésünkre mondta ki, hogy az állami vállalatok leánycégeinek is ki kell adniuk a közérdekű adatokat, hogy nem titkolózhatnak a pártalapítványok,  és hiába trükközött a Külügyminisztérium, alaptörvénysértő, amihez folyamodott, meg kell változtatni a szabályokat.

9. Nem ismerünk határokat! Se korban, se időben, se földrajzilag. A határokon túl is az uniós pénzek nyomába kellett eredtünk. Cikksorozatban tártuk fel például, hogyan költöttek el több milliárd forintnyi uniós pénzt olyan, a magyar-román határon átvezető utakra, amelyeket nem lehet használni, és elindult az Átlátszó Erdély blogja is, a romániai magyarság piszkos ügyeinek feltárására. A fiatalítás jegyében pedig már velünk tart az Átlátszó Oktatás blog is.

De ez csak kilenc érv?!

A tizedik érvünk Te vagy!

10. Mindezt ugyanis az Átlátszó csapata nélküled nem érte volna el. Ezekben a sikerekben Te is, mindenki benne van, aki támogatásával segíti a csapatot, aki megosztja, lájkolja a cikkeinket, aki követi a podcastjainkat a Klubrádió és a Tilos után immár a Civil Rádióban is, aki feliratkozik a napi hírlevelünkre (már 2656-an), a Whatsapp csoportunkra (már 160-an), vagy aki szavaz az új evoks oldalunkon keresztül. Nektek is köszönhető, hogy az utóbbi egy évben rangos nemzetközi díjakat kaptunk (Theodor Heuss-medál, Index on censorship-díj, Európai Polgár Díj)

Továbbra is azon dolgozunk, hogy az Átlátszó csapata 4 ezer emberből álljon, mert ha ez teljesül, akkor az alapműködésünk teljes egészében közösségi finanszírozásúvá válik, vagyis azok tartják el az Átlátszót, akiknek fontos a működése. Segíts megtalálni a további

1006

hiányzó Átlátszó előfizetőt. Győzd meg a barátaidat, hogy érdemes csatlakozni a csapatunkhoz!

További tudnivalók az előfizetésről itt.

 

 

Ünnepelj velünk születésnapi bulinkon személyesen július 9-én este a Kőleves Kertben (Budapest VII., Kazinczy utca 37. ) vagy a virtuális LightStrike tüntetésünkön. Ha pedig támogatónk vagy, kattints ide, és iratkozz fel a támogatói hírlevelünkre.

Üdvözlettel és köszönettel, Bodoky Tamás főszerkesztő és Mong Attila főszerkesztő-helyettes

 

4eves

Megosztás