A helység kalapácsa

Kormányzati atyafiság: a Tisza-tónál terjeszkedik a Kékessy-Lipcsey família

Az Orbán Viktorral közeli kapcsolatot ápoló Kékessy-család érdekköreiből álló szövevényes hálózat fonja át Tiszafüred környékét. Bemutatjuk Garancsi István mezőgazdászt, és azt, ahogy a Fidesz a Hunvald-per egyik el nem ítélt vádlottjából magas rangú állami vezetőt csinált.

A 2014-es tiszafüredi lépfenebotrány óta egyértelmű, hogy Fazekas Sándor miniszter szoros kapcsolatot tart fenn az egyik nagyvállalkozóval, a botrány okozójaként elhíresült City-Farm Kft. tulajdonosával, Nagy Józseffel. A megye meghatározó üzleti köreivel egy még magasabb szintű hálózat rajzolódik ki.

Antrax Tiszafüreden: Kimenti a Párt a lépfenejárvány felelőseit?

A nyári tiszafüredi lépfenefertőzés ügyében lassan és számos bizonytalanságtól övezve folynak az eljárások. Az antrax-botrány fő felelőse erős kapcsolatot tart fent helyi és országos potentátokkal. Vajon elég erős-e ez a kapcsolatrendszer ahhoz, hogy kimenekítse a nagyvállalkozót a súlyos következményekkel fenyegető eljárásokból? Tovább a teljes cikkre.

Nemcsak Fazekas Sándor, hanem Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is Karcagon született. Tanulmányaik, korábbi munkahelyeik, politikai pályájuk mindkettőjüket szorosan a térséghez kötik. Fazekas 1990-től 2010-ig volt a térség központjának számító Karcag polgármestere, 2010-ig a Fidesz Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezetének alelnöke. 2006-ban megyei területi listáról jutott be a parlamentbe, majd 2014-ben az országgyűlést választotta a polgármesterség helyett. Tavaly a Jász-Nagykun-Szolnok-megye 3-as választókerületében szerzett parlamenti mandátumot, ezzel leváltva Varga Mihályt, aki 1998-2014 között volt a térség országgyűlési képviselője.

A 2010-es kormányváltás után a Fidesz-közeli cégháló előbújt az árnyékból: ennek jele, hogy fokozatosan egyre magasabb pozícióba került az Orbán Viktorhoz közel álló Kékessy-családdal többszörös üzleti kapcsolatban álló Lipcsey-család egyik tagja.

A Kékessy- és a Lipcsey-család

Lipcsey György Imre a Hunvald-per hatodrendű vádlottja volt: még a kormánypárti Heti Válasz is az ügy egyik kulcsszereplője, az ingatlanfelhajtó Nagy György strómanjaként említette, ám a bíróság még a tárgyalás előtt elévültnek minősítette a Lipcsey és üzlettársa, Kékessy Georges Sándor terhére rótt közokirat-hamisítást.

Lipcsey és Kékessy Georges együttműködése a cégadatok szerint 2005-ben kezdődött: Lipcsey egészen 2012-ig ügyvezetője volt a 2005-ben alapított, akkor még párizsi nagykövet Kékessy Dezső és fia, Kékessy Georges tulajdonában lévő Tisza-Balneum Kft.-nek. (A céget ma már a Sasliget Tanácsadó Kft-n és a GSK Holdingon keresztül közvetetten birtokolja ifj.Kékessy.) A társaság 2006-ban 285 millió forint támogatást kapott a ma is működő négycsillagos tiszafüredi szálloda megépítéséhez. A Tisza-Balneum Kft. ügyvezetői tisztségében Lipcsey Györgyöt testvére, Simonné Lipcsey Zsuzsanna váltotta 2012. decemberében.

Kékessy Dezső

A Tiszafüreden 1938-ban született Kékessy Dezső 1956-ban Svájcba emigrált, és csak a rendszerváltás után tért haza Magyarországra, majd visszavásárolta a korábban államosított tiszafüredi családi kúriát. Lévai Anikó tulajdonostársa volt a híres-hírhedt SzárhegyDűlő-Sárazsadány Kft.-ben, veje vette meg Orbán Viktor Haris-közi lakását, majd 2009-ben ő maga vásárolta meg Lévai sárazsadányi szőlőseit. Az első Orbán-kormány idején párizsi nagykövet volt, ekkor 410 millió forint közpénzből alakították át rezidenciává a nagykövetség épületét.

Kékessy Dezső egy 2002-es interjúban azt nyilatkozta, hogy hazatérése után megnézte, van-e a családjában olyan ember, akinek csak a tőke hiányzik országrengető terveinek megvalósításához, és talált is ilyen rokont, unokaöccsöket. Talán így indult üzleti kapcsolata Lipcsey Györggyel is, aki oldalági rokona id.Kékessynek, akinek apai nagyanyja Lipcsey-lány volt – s vélhetően erre a rokoni kapcsolatra vezethető vissza az a bizalom is, hogy 2007-2008 között Lipcsey György a SzárhegyDűlő-Sárazsadány Kft.-ben és a Patrícius Borház Kft.-ben is kézbesítési megbízottja volt a cégadatbázisban akkor svájci lakcímmel jegyzett Kékessy Dezsőnek.

A 2008 és 2009 között rövid ideig a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft.-t is birtokló Sasliget Kft.-ben 2008-ban szerzett üzletrészt Kékessy Dezső és fia, Kékessy Georges, 2009 óta pedig a cég egyedüli tulajdonosa a fiatalabb Kékessy kizárólagos tulajdonában lévő GSK Holding. A Sasliget Kft. ügyvezetője 2010 és 2012 között Lipcsey György volt, azóta pedig Kékessy Georges és Simon Attila vezetik a céget. Simon pedig nem más, mint egy újabb rokon a szerteágazó famíliából: Lipcsey testvérének, Simonné Lipcsey Zsuzsannának a fia.

Lipcsey György és Kékessy Georges 2007-ben alapította meg a Tisza-Centrum Kft.-t, amely 2012 óta a Sasliget Kft. kizárólagos tulajdonában van. A cégnek 2007-től 2012-ig Lipcsey volt az ügyvezetője, azóta pedig unokaöccse, Simon Attila. Szintén Simon vezeti 2012 óta a Kékessy Georges tulajdonában lévő, a Hunvald-ügyben feltűnt Promoplan Kft.-t is – Simon itt is nagybátyját váltotta az ügyvezetői székben.

Lipcsey 2008-ban alapította a Tisza-tavi Turizmusért Közhasznú Nonprofit Kft.-t – a cégnek 2010 óta a Sasliget Kft. a tulajdonosa, ám elérhetőségeként a mai napig Lipcsey Balneum Kft.-s email-címe szerepel a cégadatbázisban, tehát a tulajdonosváltás meglehetősen formálisnak tekinthető. Ügyvezetőként rövid időre feltűnt a cégben Ujvári Imre jelenlegi fideszes tiszafüredi polgármester is, 2011 óta pedig Lipcsey testvére, Simonné Lipcsey Zsuzsanna igazgatja a vállalkozást.

Garancsi István mezőgazdász

Simonné Lipcsey Zsuzsannát egyéb cégek is szorosan összekapcsolják a Kékessy-családdal: 2007-ben Kékessy Georges-al együtt alapította meg a karcagi székhelyű LK-Motex Kft.-t, melynek azóta is ügyvezetője, és a Sasliget Kft.-vel közösen tulajdonosa. Ezenkívül Simonné az ügyvezetője két, 2013-ban bejegyzett, Kollányi György tulajdonában lévő mezőgazdasági cégnek, a Tóth Mezőgazdasági Kft.-nek és a Kollányi Mezőgazdasági Kft.-nek is – Kollányi György pedig nem más, mint Kékessy Dezső unokatestvére.

Kollányi a Kékessy-család tulajdonostársa volt a Kollányi és Társai Kft.-ben, amely többszöri átalakulás után Tiszaigari Mezőgazdasági Kft. néven 2014-ben Orbán Viktor egy másik személyes jóbarátja, a nemrégiben a Market Zrt-t is megszerző Videoton-tulajdonos Garancsi István résztulajdonába került. A cég 2013-ban a birtokában lévő 2.682 hektár földre 186 millió forint, 2014 első 9 hónapjában pedig a VS.hu információi szerint 207 millió Ft területalapú támogatást kapott. 2014 őszén Garancsi István és Kékessy Georges egy harmadik üzletemberrel, Tamási Lászlóval megalapította a tiszaigari Bánó Tanya Kft.-t – minden bizonnyal hosszú és sikeres mezőgazdasági karrierben bíznak.

Tamási egyébként amellett, hogy a Videoton felügyelőbizottságának tagja, ügyvezető a Garancsi tulajdonában lévő, 2013-ban alapított Garangold Zrt.-ben, amely rögtön alakulási évében egy 3 milliárd forintos EU-s alap kezelését nyerte el az akkor még létező NFÜ pályázatán.

A nagyúri szokásokhoz híven Kékessy Dezső és Kékessy Georges (György), valamint Kollányi György és Lipcsey György Imre is tagja – sőt a két utóbbi férfi tisztségviselője is – a Tiszafüredi Vadásztársaságnak, amelynek gazdasági vezetője nem más, mint dr. Koska Gábor helyi állatorvos, aki tél elején a lépfene-járvánnyal kapcsolatos kérdéseink megválaszolásától teljes mértékben elzárkózott.

Vádlottból vezérigazgató-helyettes

A magas kapcsolatokkal rendelkező Lipcsey György a 2010-es önkormányzati választáson a Fidesz kompenzációs listájáról bejutott a tiszafüredi testületbe, majd a Vidékfejlesztési Minisztérium delegáltjaként a térség pályázatait koordináló Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács alelnöke lett. Két nappal azután, hogy 2011 tavaszán a Blikk a Hunvald-ügyben játszott szerepét megírta, Lipcsey mindkét tisztségéről lemondott, a VM sajtófőnöke pedig azt nyilatkozta, hogy „Fazekas Sándor tárcavezető nem tudott arról, hogy Lipcsey vádlottként szerepel a Hunvald-ügyben, amikor a fejlesztési tanácsba delegálta.” – ami egy érdekes kérdéseket felvető állítás.

Lipcsey azonban nem maradt sokáig közpénzes állás nélkül: 2012-ben a Széchenyi Programiroda alá tartozó Tisza-tó Programiroda vezetője, valamint a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács, a Heves megyei önkormányzat, és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat tulajdonában lévő Tisza-tó Fejlesztési Kft. ügyvezetője lett. 2014 augusztusa óta pedig a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyetteseként az Agrár Marketing Centrumot vezeti – azóta a Tisza-tó Fejlesztési Kft. ügyvezetője nem más, mint a felesége, Lipcsey György Imréné.

Fazekas Sándor egyébként néhány nappal Lipcsey AMC-s kinevezése után nyilatkozta, hogy

„a Tisza-tó fejlesztésére 2011-ben nemzeti program született, melynek megvalósításához ma már adottak az új uniós fejlesztési ciklus forrásai. Emellett van egy krízisidőszakban edződött csapat is.”

Lipcsey György Imre az Átlátszó megkeresésére megerősítette, hogy a Kékessy-család rokona, de további – a karrierjét, és az Orbán Viktor barátjához fűződő rokoni kapcsolat abban játszott szerepét firtató – kérdéseinkre nem reagált.

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten szolgáltatta. A cikksorozat következő részében Tiszafüred helyi viszonyait, és Nagy József térnyerését mutatjuk be.

Tetszett a cikk?

Ha hasznos kezdeményezésnek tartod az Átlátszót, szavazz ránk az Index on Censorship közönségszavazásán, hogy egy újabb nemzetközi díjjal öregbíthessük a hírnevünk.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás