Cikkek

Horváth András: Európai cégek és multik is érintettek korrupciós ügyekben

A NAV-botrányt kirobbantó közérdekű bejelentő szerint az amerikaiak már korábban tudtak a most szankcionált korrupciós ügyekről, de csak akkor jöttek elő vele amikor már lezajlottak a választások. Horváth szerint európai cégek és multinacionális cégek is érintettek hasonló jellegű ügyekben, de nem mindenki fordult a hatóságokhoz vagy az anyaállamhoz. Videóinterjú.

Horváth az Átlátszónak azt mondta, két amerikai cég érintett az ügyben, mindkettő aktív Magyarországon, az egyik az Index által tegnap már megnevezett Bunge Zrt., a másik egy gabonakereskedő vállalat. Az amerikaiak nagyon szigorúan veszik ha korrupciós megkeresést kap egy amerikai tulajdonú vállalat bárhol a világban, ilyenkor a cégeknek ezt jelenteniük kell.

„Biztos van olyan hogy nem jelentik, de ha kiderül, az nagyon súlyos következményekkel jár, nem úgy mint például Magyarországon, ahol az ilyen óriási gazdasági bűncselekmények vége vagy az ügy megszüntetése, vagy valami kis pénzbüntetés.”

Horváth szerint az is probléma, hogy Magyarországon tíz év múlva érnek véget ezek az eljárások, amikor már nem lehet komolyabb büntetéseket kiszabni.

„Tudomásom van arról hogy érintettek hasonló jellegű cselekményekben, megkeresésekben más európai tagállamok is, óriási multinacionális cégek, viszont ezek eddig nem vették a fáradtságot hogy akár a magyar hatóságoknál jelezzék ezt az egészet, vagy esetleg ők is a követségükön, az államukon keresztül próbáljanak nyomást gyakorolni a magyar kormányra, hogy történjen valami. Tehát ők elfogadják, hogy ilyen feltételekkel dolgoznak a piacon, és idomultak a rendszerhez.”

Horváth András: Európai cégek és multik is érintettek korrupciós ügyekben from atlatszo.hu on Vimeo.

A NAV-botrányt kirobbantó közérdekű bejelentő szerint a magyar kormány az ügy kirobbanása óta eltelt egy év során nem aktivizálta magát a szervezett bűnözői hálózatok felszámolásában, és a korrupt adóhivatali vezetők eltávolításában.

„Semmit nem tudok arról hogy az általam feljelentett bűncselekmények nyomozása hogy áll, vannak-e gyanúsítottak, kiket hallgattak ki az adóhivatalon belül, milyen irányba megy a nyomozás. Ennél sokkal kisebb jelentőségű ügyekben, politikai vonatkozásokkal, amikor az ellenzéket lehet vele ütni, állandóan szivárognak ki információk az ügyészségről és a nyomozóhatóságtól, ebben az ügyben viszont teljes hírzárlat van. Ennek az lehet az oka, hogy bizonyos körök továbbra is arra akarták használni a NAV-ot, amire már nagyon sok év óta, tehát hogy a segítségével pénzt lehessen szerezni vállalkozásoktól, tönkre lehessen tenni vállalkozásokat, illetve mindenféle hivatali visszaéléseket, korrupciós bűncselekményeket lehessen elkövetni, nyilvánvalóan haszonszerzési célzattal.”

Horváth azt mondta az Átlátszónak, hogy az Európai Uniónál is próbálkozott, hiszen az uniónak is lépni kellett volna ezekben az ügyekben, mert uniós érdekeket is vastagon sértenek az áfacsalások.

„Bizonyos együttműködő régiók, mint például Románia, Magyarország és Szlovákia egymás költségvetéseit nyúlják le. Ez sérti az EU-s és az állami költségvetési érdekeket, és sérti a korrupció ellen küzdő közösség alapelveit is.”

További cikkeink a NAV-botrányról

Miért pont a NAV kerülhetett az amerikaiak célkeresztjébe?

A rejtélyes 7750: diszkrét és drasztikus

Újabb konkrét eset igazolja, hogy a NAV főigazgatója vizsgálatot akadályozott

Újabb volt NAV-os vádolja az adóhivatalt

Súlyosan gyengítette a KÜIG megszüntetése az adóhatóságot

Így úszhatják meg az áfacsalók – Somos Katalin leállított egy fontos vizsgálatot

Tovább a teljes NAV-dossziénkra

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt!

Megosztás