Hírek

Balaványt felmentette a bíróság

Másodfokon ma felmentette Balavány Györgyöt a Fővárosi Törvényszék a Vona Gábor mint pótmagánvádló által becsületsértés miatt indított büntetőeljárásban. A másodfokú eljárásban többek között az atlatszo.hu csapata is jogi segítséget nyújtott a vádlott számára.

Vona Gábor majd három éve elmondott évértékelőjében „a cigányság elképesztő szaporulat[áról]” és annak „lelassításáról”, illetve visszaszorításáról beszélt. Balavány György erre válaszul a mindennapi.hu-ra írt publicisztikát, amelyben ezt írta: „[h]ogy rohadjon ki a szíved, meg a rák egye ki a beledet, Vona – gondolja most sok honfitársam szerte Magyarországon. Én pedig ezt mélyen megértem.” Erről a megfogalmazásról állapította meg azt az elsőfokú bíróság, hogy azzal Balavány György elkövette a becsületsértés vétségét, és azért megrovásban részesítette. A másodfokú bíróság szóbeli indokolása szerint ugyanakkor a hivatkozott kijelentéssel a becsületsértés nem követhető el, mivel az nem Vona Gábor személyére vonatkozó, sértő megszólalás, ezért felmentő ítélet született. A Jobbik elnöke a Fővárosi Ítélőtáblához fellebbezhet a másodfokú ítélet ellen.

Bár a konkrét ügyben most felmentő ítélet született, továbbra is úgy gondoljuk, hogy a sajtó útján folytatott közéleti vitákat nem büntetőbíróságokon kellene lezárni. Kívánjuk ezért a rágalmazás és a becsületsértés büntetőjogi tényállásainak hatályon kívül helyezését.

Megosztás