Cikkek

LMP-pénztárnok cége is nyert volna a felfüggesztett naperőműtenderen

Meghökkentő összefonódásokat talált az atlatszo.hu a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 8 milliárdos, cikksorozatunk nyomán felfüggesztett naperőműtenderének részletes vizsgálatakor. A nyertesek listájára saját cégével felkerült az LMP pénzügyi vezetője, Jakab Tamás, és befutott annak a Pap Kornélnak egy cége is, aki nemrégiben vásárolta be magát a NAV-os pénztárgépügy nagy nyerteseként emlegetett Mobil Adat Kft.-be. Egy másik sikeres pályázón, Tiborcz István üzlettársán keresztül pedig egy olyan céghez jutottunk el, amelyben a NAV informatikai elnök-helyettesének, Vágujhelyi Ferencnek volt érdekeltsége.

*****

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség nyáron tette közzé azoknak a társaságoknak listáját, amelyek összesen 8 milliárd forintot nyertek az ország különböző helyszínein naperőművek, napelemtelepek telepítésére. Az NFÜ 40 nyertest hirdetett, melyből az atlatszo.hu most 25 céget vizsgált meg, akiknek a számlájára összesen 5,2 milliárd forint érkezett volna, ha Lázár János, az NFÜ új vezetője máig ismeretlen okból nem fújja le a tendert.

Korábbi cikkeink a levajazott naperőműtenderről

Újabb érdekes nyertesek az NFÜ gyalázatos naperőműtenderén

Hazugságspirálban az NFÜ a megbundázott napelemtender miatt

Lázár János hozza nyilvánosságra a naperőmű-mutyi részleteit!

Lázár János felfüggesztette a botrányos naperőműtendert

Frissen alapított és NFÜ-közeli cégek kaszáltak a somogyi naperőműtenderen

Az atlatszo.hu a több, mint 5 milliárd forint útját követve azt találta, hogy a tender ezen részét kisebb-nagyobb, de egymással sok esetben több helyen is kapcsolódó csoportok tarolták le. Az első nagyobb csoportot 7 társaság alkotja, többségüket 2012-ben alapították. Ez a hét cég ugyanannyi pénzt nyert, 220 millió forintot, ami összesen 1,5 milliárd forintot jelent. Ebből a pénzből három napelemes erőmű épült volna Mánfán, ami egy kevesebb, mint 1000 lakost számláló falu. Az egyik erőmű a Club Colosseum Kft., a másik a G2V Kft., a harmadik pedig az Amperstar Kft. mánfai telephelyén kapott volna helyet.

A tulajdonosi kört megvizsgálva kiderül, e három mánfai telephelyű cég közül az egyik társaság ügyvezetője duplázott a pályázaton. Az 2012-ben alapított, céges e-mail címmel és alkalmazottakkal nem rendelkező Amperstar Kft. vezetője, Görgényi Andrea résztulajdonos a szintén 2012-ben alapított, céges e-mail címmel és alkalmazottakkal nem rendelkező TDL Energia Kft.-ben, amellyel ugyancsak 220 millió forintot nyert – szintén a saját telephelyére, napelemes erőműre. A TDL Energia Kft. székhelyén pedig egy harmadik nyertest találunk. Ugyanide van bejegyezve az ugyancsak 2012-ben alapított, céges e-mail címmel és alkalmazottakkal nem rendelkező Construm Elektro Kft.

A Construm Elektro Kft. egyik résztulajdonosa Jakab Tamás, a Lehet Más a Politika (LMP) pénzügyi vezetője. Jakab Tamás vezeti az LMP pártcégét, a Lehetmás Kft.-t. Jakab a TDL Energia Kft.-hez a közös székhelyen kívül egy másik szálon is kapcsolódik. A TDL Energia Kft.-ben Görgényi üzlettársa egy bizonyos Ladányi Attila, akinek van egy közös cége Jakab Tamással is. A Hagyománytisztelet Kft.-ben résztulajdonosok a kezdetek óta. Különös, de az LMP országos választmányának is van egy Ladányi Attila nevű tagja, aki ugyanabban az évben született, mint a TDL-es Ladányi Attila. Megpróbáltuk megtudni, hogy ez a Ladányi Attila az a Ladányi Attila-e, de egyelőre nem sikerült beszélnünk a férfival. Jakab Tamás cége ugyanúgy 220 milló forintot nyert napelemes erőműre a saját telephelyére, mint Ladányi és Görgényi érdekeltsége. A Ladányi-Jakab-Görgényi trió összesen 660 millió forintot kaszált volna a felfüggesztett naperőmű-tenderen.

“Én csak mint tag vagyok a Construm Electro Kft.-ben jelen, nem én viszem a céget, aláírási joggal sem rendelkezem” – reagált az atlatszo.hu érdeklődésére az LMP pénzügyi vezetője. Kérdésünkre, hogy résztulajdonosként valóban nem tudja, hogy cége pályázott egy 220 milliós beruházásra, Jakab visszakérdezett: miért kéne tudnia? Felvetésünkre, hogy az ilyesmit be szokták jelenteni, azt mondta,“abba ne menjünk bele, hogy ki, mit szokott”.

Az LMP pénzügyi vezetője egyben hangsúlyozta, semmit nem tud erről az ügyről, ami viszont azt jelenti, hogy bár tulajdonos, kollégái mégsem értesítették arról, hogy a cége telephelyén hamarosan több százmillió forintos naperőmű létesül. Amibe egyébként néhány tízmilliót a tulajdonosoknak is be kellett volna fektetni, mivel az NFÜ elvileg csak a projekt teljes árának a 60-70 százalékát fizeti ki.

Megpróbáltuk Jakab Tamástól megtudni azt is, hogy üzlettársával, Ladányi Attilával beszélt-e a pályázatról, Ladányi értesítette-e arról, hogy ő egy másik céggel is nyert ugyanazon az NFÜ-tenderen, de az LMP pénzügyi vezetője az első beszélgetés után többet már nem reagált a megkereséseinkre. Jakab Tamás részvétele a naperőmű-tenderen már csak azért is kínos, mert Lázár János államtitkárt épp az LMP-s Vágó Gábor és Szél Bernadett kérték számon az üggyel kapcsolatban a Parlamentben.

A másik általunk azonosított nagyobb csoportba 9 nyertes cég tartozik, az NFÜ listája szerint ezek a társaságok összesen 2 milliárd forintot nyertek. Kilencből négy cég ugyanarra a helyszínre, Kaposújlakra kapott ugyanannyi pénzt, 246 millió forintot. Az egyik ilyen cég a Forrás Klasztermenedzser Kft, amely augusztusig a Lékó és Társa Ügyvédi Iroda cége volt. Az iroda többször képviselte az NFÜ-t különböző ügyekben.

A másik három cég mindegyike a kaposújlaki reptéren valósította volna meg a projektjeit. Egyikük, a Trianghome Kft. nagy teljesítményű napelemeket helyezett volna el a reptéren, míg a másik cég, az Avia Rent Kft. egy napelemtelepet. A harmadik vállalkozás, az Insolatio Kft. pedig nagy teljesítményű napenergiarendszert telepített volna ugyancsak a reptéren. Mindannyian nyertek, a négy kaposújlaki pályázat közel 1 milliárd forintot vitt volna el.

Ráadásul az Insolatio Kft. tulajdonosa egy másik céggel is nyert. Az Insolatio Kft. tulajdonosa Lakatos Ákos, de övé a Renergy-Sol Kft. is, amely pedig – két másik társasághoz hasonlóan – Zamárdiban épített volna naperőművet. Lakatos Ákos érdekeltségei így közel félmilliárd forintot nyertek volna a tenderen. Az Insolatio Kft. és a Renergy-Sol Kft.-nek nemcsak a tulajdonosa közös, az ügyvezetője is ugyanaz volt egészen tavaly decemberig. Szűcs Józsefné ráadásul egy harmadik befutó társaságban, a Solar Building Kft.-ben is érdekelt, az ugyanis a gyermekeié. Lakatos Ákos és Szűcs Józsefné érdekeltségei összesen 665 millió forintot nyertek volna a tenderen.

Szűcsék vállalkozásához hasonlóan egy balatonendrédi naperűműre kapott pénzt az Agro Meeting Kft., amelynek tulajdonosa Seregi János. Seregi János korábban a tendert kiíró NFÜ nemrégiben lemondott vezetőjének, Petykó Zoltán üzlettársa volt, mindketten tulajdonosok voltak a Breda-2000 Zrt.-ben.

A harmadik csoportot 4 cég alkotja két főszereplővel. Egyikük Pap Kornél, a NAV-os péntárgépügy legnagyobb nyerteseként emlegetett MobilAdat Kft. friss tulajdonosa, a másik főszereplő pedig az Orbán-vő Tiborcz István üzlettársa, Hamar Endre. A Mobil Adat Kft. az a cég, amelyik a négy engedélyezett pénzárgépből háromba szállítja azt a SIM chipet, amely nélkülözhetetlen lesz a jövőben a kereskedőknek.

A cégbe idén májusban vásárolta be magát Pap Kornél, aki egy másik érdekeltségével futott be az NFÜ-tenderen. Pap a KBG Menedzser Consulting Kft.-val nyert, amely 212 millió forintot kapott volna napelempark-fejlesztésre Tiszaszigeten. Ugyanitt még egy pályázó nyert, a Green Terra Kft., amely ugyancsak napelempark-fejlesztésre kapott volna 209 millió forintot. A Mobil Adat Kft.-ben Pap üzlettársa Hauser Gábor, akit a privát életben életben sporttársi szálak fűzik a NAV nemrég kinevezett informatikai elnökhelyetteséhez, Vágujhelyi Ferenchez. Az elnökhelyettes együtt repül Hauserrel a ralirepülő bajnokságban, tehát a kapcsolatuk elég szoros lehet.

Vágujhelyi Ferenc egészen 2010 közepéig tulajdonosa volt annak a Professzionál Zrt.-nek, amely ugyanoda van bejegyezve, mint ahová az NFÜ-tenderen kétszer is befutó Hamar Endre egyik nyertes vállalkozása is be volt 2011 közepéig. A Professzionál Zrt.-ben emellett felleljük Tiborcz István testvérét is, Tiborcz Pétert is, aki igazgatósági tag volt a cégben. A PBE Energiamenedzsment Kft. 213,9 millió forintot nyert napelempart létesítésére Újszentmargitán. Ugyanide és ugyanerre a feladatra kapott ugyanennyi pénzt Hamar másik cége, a Sistrade Kft is. A fenti négy cég összesen 850 millió forintot kapott volna.

Vágujhelyi Ferenc az atlatszo.hu kérdésére határozottan tagadta, hogy köze lenne a tenderhez. Mint írta, Hamar Endrével és Pap Kornéllal nincs üzleti kapcsolata, személyük nem ismert számára. “A Mobil Adat Kft-vel nincs kapcsolatom” – szögezte le Vágujhelyi Ferenc. Arra pedig, hogy az ő egykori érdekeltségének, és Hamar cégének is ugyanott volt a székhelye, az elnökhelyettes úgy reagált: a Professzionál székhelye a volt BHG gyárépület-együttesében volt számos más vállalkozással együtt, még egy jégpálya is működött az egyik csarnokban.

“A Professzionál bérlője volt az ingatlan egy részének, ahol irodákat, számítógép szervizt, tárgyalót bérelt. Az ingatlanban sem a Professzionálnak, sem nekem nem volt tulajdonrészem. A többi bérlőt legfeljebb látásból ismertem. PBE nevű Kft-re nem emlékszem” – szögezte le.

Ezen a csoporton kívül van egy hármas csoport is, mindhárman Máriakálnokon építhettek volna napelemes kiserőművet.

Az egyik ilyen cég a BDR Ingatlanfejlesztő Kft, amely egy a La Rosa Investments nevű offshore cég tulajdonában van. Befutott a BDR Ingatlanfejlesztő Kft. másik cége, a Máriakálnoki Villapark Kft. is. Ennek a társaságnak az ügyvezetője Galambos Zsolt, tulajdonosként tűnik fel – az MSON Investment nevű, szintén offshore cég mellett – a harmadik máriakálnoki projektet megvalósító társaságban, az M.Son Hungary Kft.-ben. Ez a három cég összesen 523 millió forintot kapott volna.

Ha nem is hármas, de kettes találata volt a tenderen az MPV Consulting Kft.-nek, amely összesen 264 millió forintot nyert egy lovasi és egy vízvári napelemes kiserőmű létesítésére.

Az Átlátszónak két, a piacra rálátó, és az árakat ismerő forrás egymástól függetlenül úgy nyilatkozott, hogy a tenderen elnyert állami támogatások összege bőven fedezte volna a teljes beruházást. Ami azért érdekes, mert az NFÜ a pályázat alapján elvileg csak a projekt 60-70 százalékára ad pénzt. „Igazából az a baj egésszel, hogy 500 kWp-t 210 millió forintból lehet telepíteni, tehát a támogatás összege minden esetben fedezi a megvalósítás minden költségét. Így mindenki tud vállalkozni, hogy más fedezi az építést, aztán várjuk a hozamot. Egy ekkora erőmű hozama évente 16 millió forint. És nem kerül semmibe. Egyedül az MPV 147M-s projektjét tartom reálisnak” – fogalmazott forrásunk, aki maga nem páyázott.

Ennél egy kicsit magasabb árat mondott másik forrásunk, de a következtetése ugyanez volt. „Ezek gyakorlatilag 500 kilowattos erőművek, csak a villamossági engedélyeztetési szabályozás miatt vannak picit 500 alá méretezve, mert úgy egyszerűbb az engedélyeztetés. Egy 500 kWp körüli teljesítményű erőmű piaci áron 250 millió forint körül meg kell, hogy álljon mindennel. Engedélyezési eljárásokkal, alkatrészek, munkadíjak, hálózati csatlakozási kiépítések – egészen a kerítésig és védelmi rendszer kiépítéséig.”

Az viszont továbbra sem világos, hogy milyen indokkal döntött a tender felfüggesztése mellett Lázár János, aki Petykó Zoltánt követte az NFÜ élén. Lázár János az ügyről annyit mondott, hogy „bár a gyanút nem tudták igazolni”, mégis jobbnak látták, ha óvodák felújítására adják a pénz egy részét, 3 milliárd forintot. Hogy a további 5 milliárd forinttal mi a helyzet, arról nincs hivatalos információ. Hogy megtudjuk, mi indokolta a felfüggesztést, illetve, hogy kik voltak a bíráló bizottság tagjai, közérdekű adatigénylést nyújtottunk be az NFÜ-höz még szeptemberben, amelyre azóta sem érkezett válasz.

Ehelyett levelet kaptunk Csepreghy Nándor fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkártól, melyben azt írta: e tender esetén nyertesekről beszélni hiba, hiszen azok a cégek, amelyeket feltérképezünk, nem nyertek az NFÜ tenderén. “Az NFÜ korábban elismerte, hogy hibásan jelentek meg ezek a cégek az ügynökség honlapján (…) Ezeken a pályázatokon nem nyertek cégek, közoktatási és szociális intézmények között kerül felosztásra az átcsoportosított forrás” – szögezte le.

Ennek viszont ellentmond az, amit egy szintén nyertes pályázó cég írt helyreigazítási kérelmében lapunknak. A cég közölte, a témában írt legelső cikkünket többen átvették, és a cikk tartalmát tényként közölték, és ennek következményeként akadt meg a szerződéskötés folyamata. Mint írták, ha a felfüggesztést követően a támogatásukat visszavonná az NFÜ, akkor a céget jelentős kár éri, amit a társaság belátása szerint érvényesíteni fog.

Csepreghy államtitkár azonban nem lát mindebben semmi kivetnivalót. Érdeklődésünkre úgy nyilatkozott, hogy szerinte az NFÜ nem bűnüldöző szervezet, nem arra hozták létre, hogy minden pályázót átvilágítson, illetve eleve feltételezze, hogy a pályázó csakis bűnös lehet. “Senki nem kapott semmire pénzt a KEOP-tenderen, a nem nyertes pályázatok szakmai tartalmát pedig nem tisztem minősíteni” – közölte, hozzátéve, hogy “természetesen munkánk jelentős része az ellenőrzés, de nem erre van kihegyezve a szervezet, hanem arra, hogy elősegítse az uniós források minél hatékonyabb felhasználását. De még ha bűnüldöző szervezet is lenne, akkor sem lehetne azért felelősségre vonni az ügynökséget, hogy egyesek kijátsszák a szabályokat. Mi tehát nem feltételezzük, hogy a pályázók visszaélést terveznek, és egészen addig kitartunk e mellett, amíg az ellentéte nem bizonyosodik be” – kommentálta az államtitkár az ügyet.

Oroszi Babett

Megosztás