Cikkek

Újabb érdekes nyertesek az NFÜ gyalázatos naperőműtenderén

Nem csak Somogy megyében kísérték furcsaságok az NFÜ azóta felfüggesztett naperőműtenderét, máshol is találtunk kormányközeli nyertest: az Orbán-vő Tiborcz István egyik üzlettársát, továbbá olyan offshore hátterű cégeket, amelyek duplán is nyertek. Az NFÜ továbbra is titkolja, kik döntöttek, és milyen indoklással vétózott Lázár János az ügyben, az ügyészség nem látja indokoltnak a nyomozás elrendelését.

*****

Miután az atlatszo.hu felhívta a figyelmet a Környezet és Operatív Program sokmilliárdos naperőműtenderének (KEOP 4.10.0/C) gyanús momentumaira, az NFÜ bejelentette hogy Lázár János felfüggeszti a támogatási döntéseket, és óvodák felújítárára csoportosítják át a csókosoknak szánt pénzt. Az eredeti nyertesek zöme a KEOP pályázat elnyeréséig érdemi tevékenységet nem folytatott, többüknek alkalmazottai, de még céges email címe sincsen, nem egy esetben korábbi tevékenységüknek, referenciáiknak sem leltük nyomát. Ráadásul azonos tulajdonosi kör akár több ilyen céggel is pályázhatott és nyerhetett az európai uniós támogatások szétosztásáért felelős állami szervezetnél.

Korábbi cikkeink a levajazott naperőműtenderről

Frissen alapított és NFÜ-közeli cégek kaszáltak a somogyi naperőműtenderen

Hazugságspirálban az NFÜ a megbundázott napelemtender miatt

Azóta arra is rájöttünk, hogy nem csak Somogy megyében bukkanhatunk érdekességekre a naperőműtenderrel kapcsolatban. Az országos adatokból kiderül, hogy ugyanezen a pályázaton Hamar Endre, Tiborcz István egykori üzlettársa is befutott, két érdekeltségével is, összesen 428 millió forint uniós támogatást elnyerve. Az egyik cég a 2010-ben alapított Sistrade Kft., amely 213,9 millió forintot kapott egy újszentmargitai napelempark kialakítására. A másik a PBE Energiamenedzsment Kft., ami pontosan ugyanennyi pénzt, tehát szintén 213,9 millió forintot nyert el, szintén napelempark-fejlesztésre, ugyancsak Újszentmargitán, ami egyébként egy 1400 fős falu.

Hamar Endre több szálon kötődik Tiborcz Istvánhoz, Orbán Viktor újdonsült vejéhez. Üzlettársak voltak a Hamar és Tiborcz Kft.-ben, érdekeltségi körébe tartozott továbbá a Green Investments & Solutions Kft., amely abban az Elios Innovatív Zrt.-ben szerzett tulajdonrészt, ahol Tiborcz István igazgatósági tag. Az Elios Zrt. és a PBE Energiamenedzsment Kft. székhelye egyaránt a Budapest, Szilágyi Dezső tér 1. alatt található, ahogyan itt van bejegyezve a Közgép Zrt. tulajdonában lévő E-OS Energiakereskedő és Szolgáltató Zrt. is.

Korábbi cikkeink Tiborcz Istvánról

Talpalatnyi föld VI.: Tiborcz most nem panaszkodhat

Tiborcz István hozománya

Aszfaltozás az Orbán-lagzi előtt: Szokásos Eljárás, vagy kátyúmutyi?

Szegedi naperőmű: Bíróság elé citálja Orbán vejét egy átvert alvállalkozó

Tündöklés és tündöklés – Tiborczék a közvilágítás-korszerűsítési piacon

Az újszentmargitai kéttalálatoshoz hasonlóan ugyanannyi pénzt nyert nagyon hasonló projektekre két másik, ezúttal offshore hátterű cég Máriakálnokon. A La Rosa Investments nevű delaware-i offshore tulajdonában lévő BDR Ingatlanfejlesztő Kft. 174,9 millió forint uniós támogatást nyert el egy napelemes kiserőmű létesítésére a Máriakálnok, 1517-es helyrajzi számú ingatlanon. De befutott a pályázaton a Máriakálnoki Villapark Kft. is, amely 174,5 millió forintot nyert el napelemes kiserőmű létesítésére a Máriakálnok 1519 helyrajzi számú ingatlanon. A Máriakálnoki Villapark Kft. tulajdonosa a másik nyertes, vagyis a BDR Ingatlanfejlesztő Kft., tehát a két nyertesünk valójában ugyanaz a tulajdonos. Máriakálnok egyébként egy 1700 fős falu.

Hasonló összefüggésekre bukkant Jávor Benedek, az Együtt-Párbeszéd Magyarországért párthoz tartozó országgyűlési képviselő is, aki a blogján hozta nyilvánosságra a részleteket. Jávor újabb két nyertes-csoportot azonosított. Az egyik ilyen csoportba négy cég tartozik, közte az NFÜ háziügyvédjének érdekeltsége, ők egyenként azonos összeget, 246.830.506 forint uniós támogatást nyertek. A másik csoportba nyolc cég tartozik, ezek egyenként 220.140.000 forintot nyertek. Jávor szerint egy beruházói kör „gyakorlatilag fénymásolón gyártotta le” a pályázatokat, másként kizárt ekkora egyezés. Az atlatszo.hu érdeklődésére Jávor azt mondta, hogy már az is kiderült számára, hogy több cégben strómanok a névleges tulajdonosok.

Jávor Benedek az ügyben a Fővárosi Főügyészséghez és az Európai Bizottság Európai Csalás Elleni Hivatalához fordult. A politikus elmondta, feljelentésére csütörtökön érkezett válasz a Fővárosi Főügyészségtől, amely nem látta indokoltnak a nyomozás elrendelését. Feljelentését a Nemzetgazdasági Minisztériumba, az európai uniós támogatásokat auditáló főigazgatóságra  továbbították.

A történet tehát egyre cifrább, az azonban még mindig nem derült ki hogy Lázár János mikor és milyen indokkal függesztette fel ezt a korrupciógyanús tendert, és hogy kik ítéltek meg sok milliárd forintot a levajazott pályázatokra. Erre a kérdésünkre ugyanis az NFÜ továbbra sem válaszolt érdemben.

Oroszi Babett

A cégadatokat a ceginfo.hu szolgáltatta.

Megosztás