Cikkek

Magyar cégek Romániában: oligarchák, politikusok, és strómanok a havason

Erdélyi és magyarországi magyar politikusok, oligarchák és strómanjaik – érdekes összefonódásokra utal több, Romániában bejegyzett, magyarországi érdekeltségű vállalkozás háttere. Az Átlátszó és a Transindex átnyálazta a román cégnyilvántartást.

*****

Románia több ok miatt is közkedvelt célpontja a magyarországi befektetőknek, így nem csoda, hogy mintegy 12 ezer magyarországi érdekeltségű vállalkozást tartanak számon az országban. Ez a külföldi tulajdonú cégek 6,5 százalékát teszi ki. A magyarországi befektetők elsősorban gazdasági potenciálja miatt kedvelik a 20 milliós lélekszámú Romániát, de nagyon fontos szerepet játszik az itt élő, mintegy 1,2 milliós magyar közösség is. Az erdélyi magyarok hely- és nyelvismeretét, kapcsolati hálóját felhasználva könnyebben vethetik meg a lábukat a romániai piacon a magyar befektetők. A közös kulturális háttér magyarázza azt is, hogy a vállalkozások romániai társtulajdonosai rendszerint erdélyi magyarok. Bár erről tudomásunk szerint nincsen tudományos igénnyel készült kutatás, valószínűsíteni lehet, hogy a Romániában befektető magyarországiak részben érzelmi jellegű döntést hoznak, amikor cégük székhelyének, befektetési célpontnak a tömbmagyar Székelyföldet választják, illetve az alkalmazottak kiválasztásánál előnyben részesítik az erdélyi magyarokat.

Cikkünk első kísérlet a romániai cégadatbázisban szereplő, magyarországi érdekeltséggel rendelkező vállalkozások bemutatására. A válogatás során elsődleges célunk a magyarországi és romániai üzleti élet, közéleti és politikai elit összefonódásainak vizsgálata, egyes közéleti személyiségek kapcsolati hálójának a feltárása. A szelekció során a tevékenységi terület valamint a cégek gazdasági mutatói másodlagos jelentőséggel bírtak. Ezért kerülhetett be a válogatásba számos kicsi, érdemi tevékenységgel nem, vagy alig rendelkező cég, melynek tulajdonosai közt azonban ismert romániai vagy magyarországi közéleti személyiségeket találunk. Több, nagy forgalmat bonyolító, ám politikához közvetlenül nem kapcsolódó vállalkozás viszont épp emiatt a kritérium miatt egyáltalán nem, vagy épp csak említés-szinten van jelen.

Anyagunk három nagy részre osztható: az első a közéleti személyiségek által közvetlenül birtokolt cégeket mutatja be. A második rész a valószínűsíthetően strómanokhoz (névleges tulajdonosokhoz) köthető cégekről szól, a harmadik rész pedig magyarországi, politikai kapcsolatokkal is rendelkező és közbeszerzéseket sorozatosan megnyerő, a magyar sajtó által sokszor csak  oligarcháknak nevezett nagyvállalkozók romániai üzleti érdekeltségeit taglalja.

Politikusok Lázár Jánostól Szász Jenőig

A tulajdonosok közt számos erdélyi magyar, illetve magyarországi politikus nevét lehet felfedezni, nagyjából minden politikai alakulatból. Ezek a vállalkozások azonban jellemzően kis- és középvállalkozások, közintézményekkel szerződést ritkán kötnek, és legfeljebb tucatnyi személyt foglalkoztatnak. Gyakran botlunk olyan vállalkozásokba, amelyek pénzügyi mutatói a nullához közelítenek, arra utalva, hogy tevékenységük minimális. Így tehát ezek a vállalkozások legfeljebb a politikusok kapcsolati hálója szempontjából érdekesek.

Kevéssé ismert tény, hogy Magyarországi politikusok közül Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár is rendelkezik vállalkozással Romániában. A 2011-ben alapított, kolozsvári székhelyű ERD Conditor SRL erdőgazdálkodással foglalkozik, pénzügyi adataiból ítélve azonban tevékenysége minimális. Érdekesség, hogy a cég egy kolozsvári tömbházlakásban van bejegyezve, ahol néhány más (részben off-shore hátterű) cég működik.

Bár Gál András Levente volt államitkár, illetve állambiztos érdekeltségi nyilatkozatát nem sikerült megtalálni, születési dátuma alapján ő lehet a tulajdonosa a nagyváradi székhelyű Gal&Partners Cons Int SRL-nek. Romániai társa Aranyics Orsolya, aki a 2008-as önkormányzati választásokon a Magyar Polgári Párt listáján indult.

Ami az erdélyi politikusokat illeti, a multimilliomos Verestóy Attila RMDSZ-szenátor mindenképpen említésre méltó. Számos cég tartozik Verestóy érdekeltségei közé; ezek közül két vállalkozásban társult magyarországiakkal. A pénzügyi közvetítéssel, faktoringgal foglalkozó Direct Factor IFN SA-ban Dudás Szilárd, az Eastern Securities SA-ban a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem biomérnök szakának tanszékvezetője, Lányi Szabolcs mellett az OTP Bank is rendelkezik egy kis (4,3%) tulajdonrésszel. Verestóy egyébként a magyarországi SAJÓ HÓR Kft.-ben rendelkezik tulajdonrésszel (magyar társ: Várkonyi Csaba).

Olosz Gergely, a hivatali visszaéléssel vádolt volt RMDSZ-politikus például számos cége mellett egy farmot is működtet a Kovászna megyei Angyaloson. A mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkozó cégben egy magyarországi magánszemély is társtulajdonos.

Korodi Attila RMDSZ-képviselő, volt környezetvédelmi miniszter viszont egy környezetmérnöki tevékenységre és tanácsadásra szakosodott cégben, az Acustica Eco-Logic SRL-ben rendelkezik tulajdonrésszel két magyarországi személlyel közösen. A cég Korodi érdekeltségi nyilatkozata szerint közbeszerzést is nyert: a Hunyad megyei Bencenc (Geoagiu) polgármesteri hivatalának nyújt szolgáltatásokat, a 2012-ben kötött szerződés értéke 12 ezer lej.

Székelyudvarhely volt polgármestere, a Magyar Polgári Párt volt elnöke, jelenleg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Szász Jenő a Regnum Invest SRL-n keresztül részesedést bír az AVE csoporthoz tartozó Ave Hargita Salubritate SRL-ben, mely a székelyudvarhely melletti Cekend-tetőn létrehozott eurokonform hulladéklerakó révén vált ismertté.

A cég tucatnyi udvarhelyszéki önkormányzattal, többek között Székelyudvarhellyel kötött szerződést a szemét elszállítására. A Centrum Invest a Kalotherm Harghita SRL-ben is érdekelt, a magyarországi partner a Kalotherm Építészeti és Épületgépészeti Zrt.

Papp Előd EMNP-alelnök a PR-tanácsadással foglalkozó Carp Develop SRL-ben érdekelt. Itt a társtulajdonos a Carpathia Tanácsadó Részvénytársaság, mely Németh Zsolt külügyi államtitkárhoz köthető.

Szilágyi Zsolt, az EMNP másik alelnöke a nagyváradi székhelyű Europart SRL-ben társtulajdonos, a magyarországi Dr. Birher Nándor Mátéval közösen. A cégnek nincsen tevékenysége.

Vélhetően a közéleti tevékenységnek, a Tusványos (Bálványosi Nyári Szabadegyetemés Diáktábor) szervezésének segítése céljából alapította Toró T. Tibor EMNP-elnök a Tusványos SRL-t, Tárnok Máriával közösen. Tárnok a Tusványost szervező Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A Sic Domain SRL vélhetően a .sic (Székelyföld) domain kezelésére lett létrehozva, jelenleg nincsen tevékenysége. Az egyik alapítók között ott van a Székely Nemzeti tanácshoz köthető Sepsireform Egyesület.

Strómanok a Havason

Valószínűsíthető, hogy a magyarországi, illetve romániai közszereplők közös üzleteiket olyan közvetítőkön keresztül bonyolítják, akik csak a nevüket adják a vállalkozáshoz. Az adatbázist böngészve feltűnő, hogy létezik egy kisvállalkozásokat tömörítő cégcsoport, melynek tulajdonosi köre – két-három személy – gyakran ismétlődik, különféle kombinációkban.

Az egyik ilyen „csomópont” a hálózaton belül a keszthelyi születésű Nagy Szabolcs, akiről azt beszélik, hogy  sok szálon kötődik Németh Zsolt külügyi államtitkárhoz. Ő egy sor magyarországi (Eurosensit Bt., Econorg Hungary Kft., B.E.Line Kft.) és romániai vállalkozásban érdekelt. Nagy Szabolcs az ügyvezetője annak a Carpathia Tanácsadó Zártkörűen Működő Részvénytársaságnak, amelynek székhelye megegyezik a fideszes Pro Minoritate Alapítvány székhelyével, és mely a XXII. kerületi önkormányzatnak 2008 óta pályázatfigyel (Németh Zsolt több ízben ebből a kerületből szerzett képviselői mandátumot). A Carpathia Zrt. az Europellet Hungary Zrt.-vel érdekelt a romániai Pellet Invest SRL-ben, mely az MFB Fejlesztési Tőkealappal együtt tulajdonosa a pelletgyártással foglalkozó Pellet Harghita SRL-nek. Nagy további romániai érdekeltségei: a Gradics Magus S.R.L. famegmunkálással, a Pellet Therm SRL légkondicionáló berendezésekkel, a Stalker SRL ipari építkezéssel, a Transylpellet SRL szelektív hulladékgyűjtéssel foglalkozik; a rendelkezésre álló adatok alapján kijelenthető, ezek kis cégek.

Ennél érdekesebb Nagynak egy másik cége, az NG Invest SRL. Ez a cég akkor vált ismertté, amikor 2000-ben megvásárolta a legnagyobb romániai magyar könyvkiadót, a Kriteriont (a könyvkiadónak ma is tulajdonosa). Akkori sajtóértesülések szerint az NG Invest valójában „stróman”, az ügylet hátterében a Fidesz-MPP közeliként ismert, Magyarországon a szépirodalmi és a tankönyvpiacon érdekelt, a Századvéghez tartozó Osiris Könyvkiadó Kft. áll. Napjainkban az NG Invest tulajdonosa az Irucom SA-nak, mely egy lelakott tömbházat vásárolt, majd újított fel Csíkszeredában. Ez azért említésre méltó, mert 2011-ben a lakások egy részét használták banki garanciaként egy, törpe vízi erőmű építésére felvett OTP-kölcsönhöz. Az erőművet egy csíkszeredai vállalkozó, Lénárd András építette Szentegyháza felett, a Vargyas patakán, és melyet nem fogadtak kedvezően a helyiek, illetve a környezetvédő civilek.

Az NG Invest jelenlegi tulajdonosa Nagy Szabolcs mellett Vass Attila István, aki maga is egy sor cégben érdekelt. Vass például a Szovátán bejegyzett Salina Invest SA ügyvezetője. A Salina Invest tulajdonosai: András Imre, Alfaterv-2000 Építőipari, Tervező és Fővállalkozó Kft., Aktív Konferencia Szolgáltató és Tanácsadó Kft., Danubius Szálloda és Gyógyüdülő RA. A Salina Invest idén beleolvadt a Balneoclimaterica SA-ba, melynek során a Danubius Szálloda és Gyógyüdülő RA lett egy szovátai, 98 szobás szálloda, a Bradet többségi tulajdonosa. A Bradet hotelt 4 millió euróból tervezik felújítani. De vissza Vass Attila Istvánhoz: a Salina Invest SA-ban betöltött funkciója mellett az ingatlanbérléssel foglalkozó, Kolozsváron bejegyzett Gimarom Imobile SA könyvvizsgálója, egyben az üzleti tanácsadással foglalkozó Industrial Invest SRL ügyvezetője. Utóbbi cég tulajdonosa Széles Gábor cége, a Műszertechnika Holding Rt.

Egy másik gyakran felbukkanó név Csigi Leventéé. Ő a Kolozs megyei EMNP-hez köthető vállalkozó, érdekeltségei közt megtalálható a szállásadással foglalkozó Anchor Invest SRL, az üzleti tanácsadással foglalkozó Andromexim Consulting SRL, az ingatlanbérlés területén mozgó Irucom SA (melyről már volt szó), valamint a szelektív hulladékgyűjtéssel foglalkozó Pellet Covasna SRL. Csigi ügyvezetője még a kézdivásárhelyi Corvina könyvesboltot működtető Bon Ami SA-nak.

Turisták, befektetők

Ha meg kell nevezni egy területet, ahova úgy tűnik, szívesen fektetnek be magyarországiak, az a vendéglátás és turizmus. Az iparág magyar szereplőinek természetes terjeszkedési célpontja Románia: Székelyföld ilyen szempontból óriási, nagyrészt kiaknázatlan potenciállal rendelkezik.

Akár száz kisebb-nagyobb, hotel vagy motel működtetésével foglalkozó cég szerepel az adatbázisban, a legnagyobbak között van a Danubius Hotels Group, mely három szállodát is működtet a sósfürdőjéről ismert Szovátán.

Kiemelendő még a szintén szovátai AS Tourism SRL, mely a tevékenységi kód szerint panziót működtet, a bejegyzési címen a négycsillagos Hotel Pacsirta áll. A cég tulajdonosai az OTP Bank tulajdonában levő Bank Center No 1. Beruházási Kft. valamint az OTP Ingatlan Zrt.

Az ojtozi-szorosban levő Anselmo Fogadót működtető Pittino Anselmo SRL magyarországi tulajdonosa Benkovics Antal. Ugyanilyen névvel a magyar nyilvántartásban a Dunagép Zrt. vezetője szerepel, de a rendelkezésünkre álló adatok hiányossága miatt csak valószínűsíthető, hogy ugyanarról a személyről van szó.

A Gyilkos-tó mellett turisztikai tevékenységet folytató Monturist SRL egyik tulajdonosa Gyergyó önkormányzata, a Gospodarie Oraseneasca SA valamint a Belváros-Lipótváros Budapest V. kerület önkormányzata. A Baróton panziót működtető Pantheon SRL viszont Dabas önkormányzata tulajdonában van. Egyébként az NG Invest egykori tulajdonosa, Lazányi Béla a székelyudvarhelyi székhelyű Abel Tours SRL révén egy vendégházat működtet a Madarasi Hargitán, Kápolnásfaluban.

Itt is oligarcha, ott is oligarcha

Persze egy sor más vállalkozásban is jelen vannak magyarországiak. Az AGRI LNG Project Company SRL egy projektcég, melynek célja a Kaspi-térségből, Azerbajdzsánból Grúzián és a Fekete-tengeren keresztül cseppfolyósított földgázat (LNG) szállítani Romániába, onnan az Arad-Szeged vezetéken keresztül Magyarországra, illetve tovább Európába. A Bukarestben bejegyzett cég tulajdonosai a román állam többségi tulajdonában levő SNGN Romgaz S.A., a Magyar Villamos Művek Zrt., a grúz GOGC valamint az azerbajdzsáni állami olajipari vállalat.

Érdekes még a Corax Bioner CEU, mely biotechnológiai kutatásokkal foglalkozik. A cég tulajdonosai többek között a Lányi Szabolcs által alapított Sapientia Siculorum Alapítvány (nem összetévesztendő a Sapientia EMTE-t működtető Sapientia Alapítvánnyal), a Ciprusban bejegyzett Comaford Limited valamint a magyarországi Corax-Bioner Környezetvédelmi Zrt., amely többségi tulajdonosán, a Caola-Alfa Zrt.-n és az azt tulajdonló Pólus Plusz Zrt.-n keresztül Nagy Imréhez, a KISZ utolsó első titkárához köthető.

Ferenczy Károly, a korábban már említett RMDSZ-es szenátor, Verestóy Attila sógora, több vállalkozásban is üzlettárs magyarországi üzletemberekkel. A Diml Rom SRL indukciós fényforrásokat forgalmaz és szerel fel, a Mav-Rec Palet SRL tulajdonosa a MÁV-REC Hulladékkezelési, Környezetvédelmi, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Nagy Elek, a Vegyépszerhez köthető vállakozó Romániában a könyvkiadással foglalkozó Erdélyi Hiradó Editura SRL-ben érdekelt. Ebben a cégben jelen van még két Vegyépszer-közeli cég, az Ingatlanforgalmazó és Gazdasági Tanácsadó Részvénytársaság valamint a Stelius Befektető Zártkörűen Működő Részvénytársaság. Az Erdélyi Híradó vezetője Orbán János Dénes költő, aki – számos más műve mellett – Nagy Elek apjáról, Méhes Györgyről is írt monográfiát.

A Vegyépszer-birodalom egyébként más érdekeltségekkel is rendelkezik Romániában. A Nemzetközi Vegyépszer Zrt az Arex FM-el együtt tulajdonosa az út- és autópálya építéssel foglalkozó Drumuri si Poduri Miercurea-Ciuc SRL-nek. Az Arex FM a BÁV Bizományi Kereskedőház és Záloghitel Zrt. egyik romániai érdekeltsége, a cég részvényeit a VIREX Vagyonkezelő Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társasággal együtt birtokolja. Az Arex FM tevékenységi területe ingatlanok bérbe adása, honlapjukon kolozsvári és kézdivásárhelyi irodahelységet hirdetnek.

A romániai magyar média sokáig legfontosabb napilapja, a Krónika volt kiadója, a Casa de Editura Kronika SA szintén szerepel az adatbázisban. Magyarországi tulajdonosai Várkonyi Csaba, a valamint néhány Vegyépszerhez köthető cég, a Hungarom Media Kft., a V-Ber Kft. valamint a Virex Kft. Számos romániai társtulajdonosa is van: a Trinvest SA, valamint a Hellas Primex SRL. A Casa de Editura Kronika SA székhelye egy kolozsvári ingatlanban van; erre a címre van bejegyezve a Mapress SRL, melynek tulajdonosai: a Vegyépszerhez köthető Inforg Ingatlanforgalmazó és Gazdasági Tanácsadó Zrt. valamint a szintén Inforg-Vegyépszer csoporthoz tartozó Menedzser Mediátor Szervezési és Vezetési Tanácsadó Kft. Egyébként a Krónika jelenleg a székelyföldi sajtópiac egy számottevő szereplője, a Tőkés Lászlóhoz kapcsolódó politikai csoportokat támogató médiabirodalom része, mely szintén magyarországi tulajdonban van. Az Udvarhelyi Híradó, Csíki Hírlap, Vásárhelyi Hírlap, Gyergyói Hírlap és Krónika című napilapok, az Erdélyi Napló hetilap illetve a Székelyhon.ro hírportál kiadója, az Udvarhelyi Hirado SRL többségi részvényeit a “Határok nélkül a magyar nyelvű sajtóért” Alapítvány birtokolja, melynek képviselője Dr. Korda Éva Judit, aki korábban a HírTV-t működtető Rt. vezérigazgatója volt 2005-2007 között, majd igazgatósági tagja 2008 közepéig. A sajtótrösztöt birtokló alapítványnak több ízben nagy összegű támogatást nyújtott a Szerencsejáték Zrt.

Persze nem csak a jobboldali sajtóban van magyarországi érdekeltség: az RMDSZ-közeli Erdély Televízió részben szintén magyarországi pénzből lett alapítva. Az ETV Medgyessy Péter volt miniszterelnök egy meggondolatlan, 2003-as ígéretéből született, amikor felajánlott 300 millió forintot egy erdélyi magyar nyelvű televízió létrehozására. Kiderült, a pénz a valós költségekhez képest eltörpül, évekig tartó huzavona kezdődött. Az állandó pénzügyi nehézségek ellenére a televízió azóta már sugároz, legfontosabb támogatója az RMDSZ által alapított Communitas Alapítvány, amely azokkal a közpénzekkel gazdálkodik, amelyeket a román költségvetés a romániai magyar nemzeti közösség számára nyújt támogatásként. A televízió egyik háttércége, a film- és televízióműsorok készítésével foglalkozó ETV Management SRL-ben jelenleg érdekeltséggel bír Szudár László Lajos, a békéscsabai Csaba TV ügyvezető-producere. Az ETV Management SRL tulajdonosai Szudár mellett az ETV Center. Utóbbi az Erdélyi Magyar Televízió műsorszórási engedélyeinek és licenceinek tulajdonosa, ügyvezetője Szepessy Előd (Markó Béla volt kabinetvezetőjének a fia), a producerek közt pedig Szepessy mellett ismét feltűnik Szudár László. (Eredetileg tévesen azt állítottuk, Szepessy Előd az ETV Management SRL egyik tulajdonosa. A hibát javítottuk. – szerk.)

Az Aqua Nova Hargita SRL tevékenységi profilja víziközmű szolgáltatás. A Székelyudvarhelyen bejegyzett, 126 személyt foglalkoztató cég tavaly 9,5 millió lej forgalmat és 480 ezer lej nettó profitot könyvelhetett el. Az Aqua Nova Hargita SRL három romániai településen végez víziközmű szolgáltatást: a Hargita megyei 40 ezer lakossal rendelkező Székelyudvarhelyen, a 4500 lakossal rendelkező Zetelakán, valamint a Bihar megyei, 18 ezer lakossal rendelkező Nagyszalontán. A cég tulajdonosai a Debreceni Vízmű Részvénytársaság és a Debreceni Vagyonkezelő Részvénytársaság, melyek mögött a Debrecen Megyei Jogú Város áll.

Az Aqua Trans Mureș vízközmű szolgáltató cég a Compania de Apa Arad SA és a Békés Megyei Vízművek Zrt. társulásából jött létre, célja Békés megyébe szállítani aradi vizet egy több mint 20 kilométer hosszúságú vezetékhálózaton át. A cég 49 évre koncessziós jogot kapott 20 aradi vízkitermelő kút felett, illetve feladata lesz a határra érkező vezeték építése. Az Arcadom SRL a Demján Sándor Trigránit-csoportjához tartozó Arcadom Építőipari Zrt. romániai leányvállalata. A tulajdonosok közt további két off-shore cég is található, a Cipruson bejegyzett Desboria Holdings Limited valamint a Mogul Consulting Limited. Az Arcadom SRL legfontosabb romániai projektjei a kolozsvári Polus City Center (az osztrák Immofinanz Group tulajdonában), valamint az aradi Átrium Center. Utóbbi bevásárlóközpontot, melynek építése 75 millió euróba került, felerészben meg is vásárolta 6 millió euróért. A cég a tavalyi évet 29 millió lej forgalommal és 250 ezer lej profittal zárta. Szintén az Arcadom Zrt. romániai érdekeltségei közé tartozik az építőiparban tevékenykedő Metal Cladding System Zrt.

Az MSZP-vel jó kapcsolatokat ápoló Mudura Sándornak is egy sor érdekeltsége van Romániában: a Plaza Invest SA valamint a Lotus Center SA a nagyváradi Lotus Plaza mögött álló cégek (a Lotus Plaza felbukkant az ún. brókerbotrányban is). Az M.A. Interglob Exim SRL egy pizzázót működtet. Az Orco Development SA ingatlanfejlesztéssel, az Auto Clean SRL autójavítással foglalkozik.

Jelen van még Romániában:

A Strabag Építő Zrt. a több kőfejtőt üzemeltető Grandemar SA tulajdonosa, a holland Bloem International BV-vel közösen.

A Betonút Zrt. a Betonut Constructii SRL tulajdonosa.

Az MVM Partner Zrt. az MVM Partner Bucharest SRL-n keresztül.

Nobilis Kristóf a Fenestela 68 SRL-ban érdekelt, mely ajtókat és ablakokat gyárt.

OTP Bank Nyrt., Merkantil Bank Zrt. az OTP Bank Romania SA-n keresztül. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója Csányi Sándor, aki évek óta a leggazdagabb magyar, 2013-ban 135 milliárd forintos becsült vagyonnal rendelkezik.

A Nitrogénművek Zrt. a vegyszerekkel kereskedő BH Chemical Impex SRL tulajdonosa. A Nitrogénművek Zrt. az Erdélyből Magyarországra áttelepült Bige László tulajdona. Bige a második leggazdagabb magyar üzletember 2013-ban, mintegy 130 milliárd forintos vagyonával.

A Nemzetközi Betonút Kft., Betonút Zrt. a Betonut Constructii SRL, Betonut Prod SRL tulajdonosa. A Betonút a Vegyépszerrel együtt alkotta azt a Magyar Autópályaépítő Konzorciumot, amelyik a Hídépítő Zrt.-vel kiegészülve 1998 és 2002 között 300 milliárd forintot meghaladó értékű közbeszerzéses munkákhoz jutott.

A Wallis Asset Management Zrt., Market Építőipari és Kivitelező Zrt. az Enviro Quality SRL, valamint Market General SRL-n keresztül. A Veres Tibor baloldali milliárdoshoz, Magyarország 6. leggazdagabb emberéhez köthető Wallis-csoport eddig minden magyar kormányzat alatt rendkívül sikeresen működött, ráadásul a korábbi kormányfő, az ellenzéki Együtt 2014 politikusa, Bajnai Gordon is dolgozott vezérigazgatóként az azóta már megszűnt anyacégben, a Wallis Rt.-ben.

Kész Holding Vállalkozásfejlesztő és Vagyonkezelő Zrt. a Industrial Building Construct SRL-n keresztül. A KÉSZ Holding Zrt. magyarország egyik legnagyobb építőipari cége, számos állami megbízást kapott.

Braun & Partners Kft. a nyomdai tevékenységet folytató Braun & Partners SRL-n keresztül. Braun Róbert kommunikációs szakember 1999-ben az Index.hu online hírportál indulásakor a tulajdonos cég társtulajdonosa, vezérigazgató-helyettese, majd kommunikációs vezetője volt. Később a politikai életben működött és két miniszterelnöknek is dolgozott: Medgyessy Péter kommunikációs vezetője és Gyurcsány Ferenc stratégiai főtanácsadója volt.

A Waberer’s International Szállitmányozó és Fuvarozó Zrt. a Royal Sped Trans Romania SRL-n keresztül.

A Mol Hungarian Oil & Gas Company Nyrt., Mol Energiakereskedő Zrt. a Mol Romania Petroleum Products SRL, Mol Energy Trade Romania SRL-n keresztül.

Vakond Út és Építőipari Kft. az Infraro Inwest SRL-n keresztül.

Pécsi Direkt Kft. az Alexandra Books SRL-n keresztül.

A Béres Gyógyszergyár Zrt. a Beres Pharma SRL-n keresztül.

A Pick Szeged Szalámigyár és Húsüzem Zrt. a Pick Arad SRL-n keresztül.

A Cerbona Élelmiszeripari és Kereskedelmi Zrt. a Cerbona Global Food SRL-n keresztül.

Richter Gedeon Nyrt. a Gedeon Richter Romania SA-n keresztül.

Az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. (Állami Nyomda Nyrt.) a Zipper Data SRL és a Tipo Direct SRL-n-n keresztül.

A Fornetti Kft. a Fornetti Romania SRL-n keresztül.

D. Kovács Ildikó – Sipos Zoltán

Cikkünk az Átlátszó és a kolozsvári Transindex együttműködésében készült. Köszönjük a bukaresti Riseproject segítségét.

 

Megosztás