Cikkek

„Most itt lehet szabadon újságot írni” – Mong Attila támogatási felhívása

Mong Attila vagyok, az atlatszo.hu főszerkesztő-helyettese. Azért lettem újságíró, mert mindennél jobban szeretem a szabadságot, és nem vagyok hajlandó senki kedvéért, egy fikarcnyit sem feladni belőle. Ezért dolgozom az Átlátszónál. A magyar médiában most itt lehet korlátok nélkül, teljesen szabadon újságot írni. 

Eddigi pályám során dolgoztam a Figyelőtől az Origón át az Inforádióig számos szerkesztőségben. Írtam tényfeltáró könyvet a Kulcsár-botrányról, amely az akkori baloldali kormány egyik legjelentősebb korrupciós ügye volt: autópályapénzeket folyattak át offshore cégeken, majd juttattak vissza Magyarországra és használtak párt- és politikafinanszírozásra. Az ártatlanok kora, Vajda Évával közösen írt könyvem a rendszerváltás utáni korszak legjelentősebb fehérgalléros bűneseteit (Postabank, Globex, Kulcsár-botrány) vizsgálta abból a szempontból, hogy a magyar büntető igazságszolgáltatás mennyire volt képes megtalálni a valódi felelősöket.

Két további könyvem történelmi oknyomozás volt: a János vitéz a Gulagon egy 1946-os tragikus eseményt tárt föl hatvan év távlatából, a köny alapján a Nemzeti Színház sikeres darabot vitt színre. A legutóbbi könyvem az IMF és a magyar kommunisták kapcsolatait mutatta be és a Kádár-korszak hiteleiről szólt. Ezeken kívül készítettem még tankönyvet is az oknyomozó újságírásról. Oknyomozó munkáim elismeréseképpen 2003-ban megkaptam a Gőbölyös Soma-díjat, 2004-ben pedig a Magyar Pulitzer-emlékdíjat. Az elmúlt tanévben a Stanford Egyetemen részt vettem a John S. Knight Journalism Fellowship nevű programban, amelyre húsz újságírót vesznek fel évente több száz jelentkezőből.

Az Átlátszón egyrészt én jegyzem a sok vihart kavart Kis Oligarchatározót, továbbá oknyomozó cikkeket szerkesztek – itt érhető el a cikkeim listája. Jelenleg napi email-hírlevelet írok magyar és nemzetközi korrupciós hírekkel, információkkal, pletykákkal, ezekből Heti Mutyimondó címmel összefoglalót is készítek. Emellett részt veszek az Átlátszó stratégiájának alakításában és a pénzügyi háttér megteremtésében is. Részese vagyok a Mérték Médiaelemző Műhely munkájának is, ahol a magyarországi sajtószabadság helyzetét figyeljük, elemzéseket készítünk és médiapolitikai javaslatokat fogalmazunk meg. Munkámat jelenleg Berlinből végzem, ahol az Ashoka nevű amerikai alapítványnál vagyok ösztöndíjas, és a társadalmi vállalkozások működését tanulmányozom.

Támogasd a Mutyimondót!

Az  atlatszo.hu  működésének első két éve lenyűgöző és bátorító tapasztalatokkal gazdagított mindannyiunkat. Havi kétszázezer egyedi látogató, huszonötezer rajongó, több mint ezer adatigénylés, több tucat sikeres per eddigi tevékenységünk hevenyészett mérlege. Mindez nem repült be sült galambként az ablakon: az  atlatszo.hu  munkatársai és önkéntesei nap mint nap keményen megdolgoznak a sikerekért.

Nincsenek pénzéhes tulajdonosaink és befolyásos hirdetőink, nem kedvenc oligarcháim, Puch László vagy Simicska Lajos fizeti a számláinkat:  támogatási elveink  kizárják az állami vagy politikai megrendeléseket, ezért szólhatunk bármilyen témáról szabadon. Nagy szükségünk van viszont közönségünk adományozásban is megnyilvánuló pozitív visszajelzéseire, ezért arra kérünk, hogy ha szimpatikus számodra ez a projekt, a lehetőségeidhez mérten támogasd, bátorítsd anyagilag is.

A legkisebb összeg is számít, hiszen a watchdog szervezetek számára szóbajöhető, jelentős támogatási lehetőségekkel gazdálkodó intézményi támogatók egyebek mellett a támogató magánszemélyek számán mérik le egy-egy projekt társadalmi sikerét, és annak függvényében ítélhetnek meg számunkra további forrásokat. Átlátszós pólót is rendelhetsz, rendszeres havi „előfizetést” is vállalhatsz – egy-két sör ára is számít, sok kicsi sokra megy. Támogatási elveinkről bővebben itt olvashatsz.

Támogatásokat az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. fogad a Raiffeisen Bank 12011265-01424900-00100007 bankszámlaszámán. PayPal: [email protected].

Visszaélésszerű adatigénylős pólórendeléshez kattints ide

A PayPal-en keresztül lehetőséged van egyszeri tetszőleges összegű, vagy havi rendszeres támogatást nyújtani a projektnek.

Havi 5000 forintos támogatáshoz kattints ide.

Havi 2000 forintos támogatáshoz kattints ide.

Havi 1000 forintos támogatáshoz kattints ide.

Egyszeri, tetszőleges összegű támogatáshoz kattints ide.

Ha kifejezetten a Mutyimondó projektemet támogatod, a megjegyzés rovatban tüntesd fel a „mutyimondó” jeligét.

Köszönjük a támogatásokat!

Mong Attila

Megosztás