Adatigénylések

Van, aki titkolja, van, aki nem: itt a minisztériumi látogatók listája

Felemásan végződött az a próbálkozásunk, hogy megtudjuk, kik jelentek meg látogatás vagy megbeszélés céljából 2013 márciusában a különféle minisztériumokban. Voltak, akik arra hivatkoztak, hogy titkosak az adatok, de voltak olyanok is, akik készségesen elárulták a látogatók nevét.

Nem minden minisztérium olyan hanyag a látogatók nyilvántartásában, mint a Németh Lászlóné vezette Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Egy korábbi adatigénylésünk során ugyanis akkor kiderült, hogy a minisztériumban nem vezetnek listát arról, hogy kik, mikor és milyen ügyben mennek el a tárcához, ezért azt – hosszas levelezés után – az ott dolgozók emlékezete alapján állították össze.

Mit keres Németh Lászlóné a Fehér Házban?

A Fehér Ház példáján felbuzdulva, még tavaly júniusban, a szívemnek oly kedves Németh Lászlóné miniszterasszonyhoz fordultam egy próba-kéréssel, hogy az információszabadságról szóló törvény alapján küldje már el nekem, kikkel találkozott az előző hónapban. Azt reméltem, hogy ha kérésem sikeres lesz, akkor más miniszterek napirendjéről is megtudhatunk egyszer valamit, és egy napon netán még Orbán Viktor látogatóit is megismerhetjük. Tovább a teljes cikkre.

Ezen felbuzdulva közérdekű adatigényléssel fordultunk a többi minisztériumhoz is, amelyben a 2013. márciusi vendégek listáját kértük ki. Érdekességképpen a Magyar Nemzeti Bankhoz is eljuttattuk a kérdéseinket, bár ők kicsit más kategóriába esnek, mint a minisztériumok. A válaszokat három kategóriába sorolhatjuk: akik nem tartják nyilván a vendégeket, akik szerint titkos az információ, és akik bármilyen fenntartás nélkül nyilvánosságra hozták azokat.

Volt olyan, aki azért tagadta meg a válaszadást, mert az NFM-hez hasonlóan nem tartják nyilván ezeket az információkat – ez volt a Vidékfejlesztési Minisztérium. Mások a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló 2005. évi CXXXIII. törvényre hivatkoztak. A jogszabály alapján alkalmi belépés esetén az elektronikus beléptető rendszerben kezelt adatokat 24 óra elteltével meg kell semmisíteni, tehát a márciusi adatokat törölték. Citálták az Infotv.-t is, eszerint  „a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános”. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Honvédelmi Minisztérium volt az, akik szinte szóról szóra ugyanazzal az indoklással tagadták meg a lista kiadását. Hozzátették azt is, hogy azokban az ügyekben, amelyekben a látogatók érkezek, nem született döntés, a megbeszélések döntés-előkészítő folyamatnak számítanak, ezért azok az információk nem nyilvánosak.

A legprecízebben a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium válaszolt az adatigénylésünkre. A BM több dokumentumban, napokra, sőt órákra lebontva elküldte a március havi látogatók listáját. Ebből kiderül, hogy a hónapban többször is járt minisztériumban Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet, de vendég volt Hende Csaba honvédelmi miniszter, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Göbölös László, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója, Hajdu János TEK-főigazgató, vagy Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója.

Hasonló, bár nem ennyire részletes listát kaptunk az Emberi Erőforrások Minisztériumából is. Igaz, a táblázat összeállításakor keletkezett némi zavar, ugyanis a dokumentum szerint a Felsőoktatási Kerekasztal résztvevői időutazásra is képesek: a 2013. március 1-jei dátum után 2014., 2015. stb. jön, egészen 2020-ig. Balog Zoltánnál járt még Alföldi Róbert, Andy Vajna, valamint Gulsat Mammedowa türmén oktatási miniszter, az izraeli és a horvát nagykövet, és Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat képviseletében.

Külügyminisztérium válaszából kiderült, hogy Zoltai Gusztávon és Feldmájer Péteren, a MASZIHISZ ügyvezető igazgatóján, illetve elnökén kívül leginkább külföldi diplomaták jártak Martonyi János titkárságán. A külügyminiszter fogadta az amerikai nagykövetet, Cornelia Pieper német külügyi államminisztert, Vlagyimir Tyitov orosz külügyminiszter-helyettest, Marty M. Natalegawa indonéz külügyminisztert és U Zaw Tun mianmari nagykövetet is.

Nem unatkozott első, jegybankelnökként eltöltött hónapjában Matolcsy György, korábbi nemzetgazdasági miniszter sem. A Magyar Nemzeti Bank első embere bankvezéreket és takarékszövetkezeti vezetőket fogadott, Csányi Sándortól (OTP Bank Zrt.) Patai Mihályon (UniCredit Bank Hungary Zrt.) keresztül Spéder Zoltánig (FHB Jelzálogbank Nyrt.). A lista az MNB közlése szerint a magánlátogatókat nem tartalmazza.

D. Kovács Ildikó

 

Megosztás