Hírek

Tovább titkolják a trafikpályázatok részleteit

A hvg.hu, a TASZ, a Transparency International Magyarország, az index.hu, a K-Monitor, az [origo] és az atlatszo.hu közérdekű-adat igényléssel fordult a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, hogy megismerhesse a trafikpályázat részleteit. Szerettük volna megismerni a Magyar Állam dohánytermék-kiskereskedelmi monopóliumának koncessziós szerződéssel történő átengedésére vonatkozó nyertes és vesztes pályázatokat; a nyertes és a vesztes pályázatok értékelési pontszámait a Pályázati Kiírás 4. melléklete szerinti bontásban, az értékelésről szóló emlékeztetőkkel együtt; az értékelést végző bizottságok tagjainak névsorát; az értékelést végző bizottság üléseiről készült jegyzőkönyveket vagy egyéb dokumentációt és a pályázaton nyertes pályázók nevét, lakcímét, születési helyét és idejét. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ma délutáni válaszában megtagadta az adatközlést. Arra hivatkoznak, hogy az általunk kért adatok nem közérdekűek, mivel a pályázat sem volt nyílt, ezen kívül személyiségi jogok és üzleti titkok védelmét is felhozták a teljesítés ellenében.

Miközben tehát a Fidesz-közeli, sokszor dohányboltot közelről sem látott nyertesek nagy száma miatt kirobbant trafikbotrány közepén a kormány az átláthatóságot súlyosan sértő törvénymódosítást fogadott el, azt állítja, hogy az összehasonlítási alapul szolgáló vesztes pályázatok, valamint a döntéseket meghozók névsora nem érdemel nyilvánosságot. Egyedül a benyújtott pályázatok által elért pontszámokat fogják – ígéretük szerint – feltenni a nemzetidohany.hu oldalra, de csak az állami koncessziós szerződések megkötése után. Az [origo] emlékeztet, hogy „a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Péterfalvi Attila álláspontja szerint nyilvános adatnak minősülnek az emlékeztetőn kívül a legkedvezőbb pályázat elfogadásának részletes indokai, valamint maguk a szerződések is, az adatgazda pedig nem hivatkozhat üzleti titokra.”

Két fideszes képviselő múlt vasárnap beadott javaslatát kedden elfogadva a kormány olyan törvénymódosítást küldött Áder János elé, mely pont az ilyen közérdekű-adat igénylések benyújtásához fűződő jog megtépázásával jelentősen sérti az átláthatóságot. Amennyiben Önt is felháborítja a közpénzek ellenőrizhetőségének csorbítása, írja alá a köztársasági elnökhöz címzett petíciónkat!

„Kedden kivételes és sürgős eljárásban fogadta el a Parlament az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény vasárnap, egyéni képviselői indítványként beterjesztett módosítását, amely gumiszabályokkal korlátozza a közérdekű adatszolgáltatást. Az előterjesztés szerint az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal feladata a közfeladatot ellátó szervek ellenőrzése, a közérdekű adat megismerésére irányuló állampolgári igény pedig nem eredményezhet az ellenőrző szervek jogosítványaival azonos mélységű és terjedelmű adatbetekintést. Az indoklás ezt azzal egészíti ki, hogy azokat a “visszaélésszerű adatigényléseket”, amelyek az adatkezelő működését jelentős mértékben és hosszú időre akadályoznák, nem kell teljesíteni.”Az átláthatóság korlátozása: Ne írd alá, János!

A fenti montázs forrása.

Megosztás