Cikkek

Egész pályás bevásárlás Felcsúton

Felcsúti „Aranycsapat” Labdarúgó Stadion – ez a neve annak a több milliárd forintos, részben adókedvezményből megvalósuló stadionberuházásnak, amelyet  a miniszterelnök által létrehozott alapítvány épít Orbán Viktor szülőfalujában. Az alapítvány májusban több százmillió forintért vásárolt földeket, februárban pedig három  ingatlant vett a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia  épülő szakiskolájához.

Egyre nagyobb léptékben nő a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia (PFLA) vagyona. Az Orbán Viktor által 2006-ban alapított, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány által működtetett és éppen a miniszterelnök felesége magánbirtokai mellett épülő intézmény az atlatszo.hu kutatásai szerint májusban hat hektár újabb földterülettel gyarapodott: ezúttal az épülő stadion és az azt övező sportpályák földterületeit vásárolta meg, amit korábban a tulajdonosoktól 50 évre használatba kapott. Ennek egy részét az önkormányzattól szerezte meg, egy másik részét pedig az állami földbérleti pályázatok egyik helyi nyertesétől, Flier Tamástól, az Akadémia támogatójától. Februárban pedig a szakiskola építéséhez vásárolt fel három ingatlant. A kivett sporttelep övezeti besorolása „különleges sportterület” lett.

A földeken jelentős beruházások zajlanak, szakiskola és futballstadion épül. Lapunk Talpalatnyi föld című sorozatának újabb két részéből kiderül, hogyan gyarapodott az  alapítvány az elmúlt években, és az is, hogy milyen pénzekből tervezik a fejlesztést.

Föld, föld, föld

A miniszterelnök által létrehozott alapítvány idén májusban 150 millió forintot fizetett ki a felcsúti önkormányzatnak arra a 1,5 hektáros földre, amelyen korábban a település sporttelepe működött. (Az eredetileg a Felcsút SE amatőr játékosai és a falu gyerekei számára futballozási lehetőséget nyújtó önkormányzati telken a helyi egyesület használati joga 2050-ig fennmarad.) A fociakadémia elővásárlási joggal rendelkezett a területre, amelyet évek óta fejleszt és használ. Ez derül ki abból a birtokunkba került, Mészáros Lőrinc polgármester és Petrin László körjegyző által jegyzett iratból (határozat sporttelep értékesítéséről, JPG), amely szerint a fideszes többségű helyi képviselőtestület április 5-i rendkívüli ülésén döntött az eladásról.

Szintén májusban további olyan 2,2 hektár került az alapítvány saját tulajdonába, ami korábban legelő volt, ám évek óta focipályaként használatos, mivel a tulajdonos – a tíz évre titkosított állami földbérlet pályázat felcsúti győztese, a Flier-család tagja, Flier Tamás – korábban 2006-ban 50 évre az alapítvány használatába adta. A Flier-család szoros kapcsolatban van a miniszterelnök családjával: Flier Tamás testvére Flier János, a miniszterelnök feleségének a földtulajdonostársa, a helyiek szerint ő műveli Lévai Anikó szántóit, aki viszont a tulajdoni lapokon nem jelzi, ki a földhasználó. Mindkét Flier-testvér a kezdetektől támogatója Orbán fociakadémiájának.

A földhivatali adatokból nem derül ki, hogy mennyit fizetett az alapítvány Flier földjéért, miként az sem, hogy mennyit költött a további 2 hektár megszerzésére, s azt kiktől szerezte meg. A dokumentumokból ugyanis csak az látható, hogy májusra összesen 6 hektárra növekedett a miniszterelnök által létrehozott alapítvány birtokában lévő földterületek nagysága. A tavasszal megszerzett ingatlanokat – az önkormányzattól, a Flier-családtól megvásárolt földekkel együtt – egy helyrajzi szám alatt összevonták, a tulajdoni lapjukról pedig ezzel a lépéssel eltűnt a múltjuk. (Így az sem tudható, hogy az alapítvány megvette-e Orbán Viktortól az általa 50 éves használatra átadott, mintegy 6000 négyzetméternyi földet). Ha azonban az önkormányzatnak a másfél hektáros sporttelepéért kifizetett 150 millió forintos vételárat vesszük alapul, akár 600 millió forintot is költhetett az alapítvány a 6 hektár megvásárlására.

Tiborcz most nem panaszkodhat

Egy Tiborcz-lány nyerte el a legtöbb állami földet Bicskén. A győztes egyik testvére a Közgép leányvállalatának igazgatósági tagja és a sajtóban a miniszterelnök lányának udvarlójaként emlegették. Tovább az előző részre.

A miniszterelnök sajtófőnöke nem válaszolt kérdéseinkre, hasonlóképpen az alapítvány elnöke, egyben felcsúti polgármester Mészáros Lőrinc, valamint az akadémia szóvivője, Szöllősy György is határozottan elzárkózott attól, hogy  érdeklődésünkre reagáljon. Mészáros azonban májusban lapunknak adott interjújában kifejezett kérdésünkre sem említette a földvásárlásokat. Alapítványi elnökként és polgármesterként is hallgatott azokról az ügyletekről, amelyekhez mindkét státusában köze volt. Akkor azt kérdeztük tőle, mi lesz a milliárdos beruházással megnövelt értékű földek jogi státusa a használati jog lejárta,  ötven év után, és nem lenne-e egyszerűbb, ha az alapítvány tulajdonossá válna. „Ez is lehet majd egy megoldás” – mondta május elején Mészáros, miközben a helyi testület az eladásról egy hónappal korábban, április 5-én rendkívüli ülésén döntött.

Ferenczi Krisztina

(Folytatjuk. A Talpalatnyi föld sorozat korábbi cikkei itt olvashatók.)

Korábbi cikkeink a Talpalatnyi föld sorozatból:

Tiborcz most nem panaszkodhat

Orbán-dácsa, rengeteg szántó és sok marha kell a jó focihoz

Új földesúr Göbölpusztán: “Itt minden Mészáros Lőrincé” (videóval)

Lévai Anikó tulajdonostársa nyerte a legtöbbet Felcsúton

“Szarok rá hogy más mit mond” – Mészáros Lőrinc interjú (videóval)

Alcsút és Bicske között terjeszkedik az Orbán-uradalom

 

Megosztás