Hírek

A számvevőszék is válaszolt a KiMitTudon

Újabb közérdekű adatigénylésekre érkezett válasz a KiMitTud portáljára. Az egyik adatigénylést az Állami Számvevőszék (ÁSZ) részére küldte Romsics Balázs, amelyben a Költségvetési Tanács véleményét kérte másolatban a 2013. évi költségvetési törvényjavaslatról.

Az ÁSZ válaszában azt írta: a Költségvetési Tanács (KT) elnöke Kovács Árpád, aki a gazdasági stabilitásról szóló 2011. tv. 22 §-a szerint vezeti, illetve képviseli a KT-t. Ezért az ÁSZ arra kérte az igénylőt, hogy a jövőben a KT-hez forduljon hasonló ügyekben. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a kért dokumentum az Országgyűlés honlapján nyilvánosan is elérhető, az ehhez tartozó linket be is másolták.

A másik sikeres igénylést Magosányi Árpád küldte Páty Község Önkormányzati hivatala részére. Az igénylő egy olyan NAV-határozatot kért, amelyben a hatóság adóhiányt állapít meg a helyi útépítésekkel összefüggő ÁFA-fizetési kötelezettségekkel kapcsolatban. A téma a pátyi képviselőtestület egyik ülésén is előkerült – Magosányi az erről szóló jegyzőkönyvi részleteket szintén mellékelte. Az önkormányzat válaszában azt írta, hogy az igénylés során kért dokumentum hozzájuk nem érkezett.

Ugyanakkor az igénylő egy „baráti tájékoztatás” során úgy értesült: határozat ugyan nincs, csak vizsgálati jegyzőkönyv és arra készített válasz. Éppen ezért elindított egy újabb adatigénylést, ezeket a dokumentumokat kérve, amelyre július 10-ig kell válaszolnia az önkormányzatnak.

Szintén Magosányi volt kíváncsi a pátyi polgármesteri hivatal 2009-es szervezetfejlesztésének részleteire, amely kb. 20 millió forintba került. Az önkormányzat erre a kérésre is készségesen válaszolt, leírva, hogy a projekt keretében 2009-ben 6,3 millió, 2010-ben 15,7 millió forintot fizettek ki oktatási célokra, az önkormányzati honlap fejlesztésére és az intranet elérhetőségeire.

A KiMitTud, az atlatszo.hu közérdekű adatigénylő portálja június 2-án indult. Az azóta eltelt idő alatt több mint 100 adatigénylést indítottak el a 4295 adatgazda részére.

 

Megosztás