KiMitTud

Az első napok a KiMitTudon

Izgatottan indítottuk útjára múlt kedden a Masinát éles teszt-üzemmódban dohogva, és vártuk a kíváncsi polgárok első adatkéréseit. Az elmúlt napokban nagyon jó visszajelzéseket kaptunk a site működéséről, civil szervezetek, magánszemélyek, kollégák fejezték ki örömüket az oldal indulása kapcsán, ám a közigazgatás nem minden szereplője számára világos küldetésünk társadalmi értéke. Nem kis meglepetésünkre 6 nap sem telt bele, és megérkezett az első válaszlevél is – az Alkotmánybíróság titkára példaértékűen gyorsan válaszolt adatigénylésünkre!

A kiadó nevében 5 változatos igénylést toltunk a napokban, míg  Mong Attila érdeklődése bizonyos pártok és képviselők facebook-hirdetéseinek költségeire, az Emberi Erőforrások Minisztériumának névcseréjére, a MAVIR által hirdetésre, marketingre és ajándékvásárlásra elköltött összegekre és a Miniszteri Titkárság hivatalos látogatóinak májusi listájára irányult. Faber Dávid, a nagykovácsi.net helyi oldal alapítója fontos kéréseket intézett lakóhelyének polgármesteri hivatalához, hozzáférést kérve kifejezetten digitális formátumban a helyi újságban megjelenő cikkekhez és egyéb dokumentumokhoz. A Nemzeti Összetartozás Napjának részletes költségeinek publiklálását Kovács Ildikó kérelmezte a Kormánytól.

A kormányzati, állami szerveket megkereső levelek mellett a helyi szintre beadott közadatkérések is javítják az átláthatóságot. Itt talán még nagyobb a zavar, mi az ami közadat és mi az ami nem, mi az elvárható, optimális formátum, amiben illik, hasznos publikálni az adatot és mely technikai formátum jelent gátat az újrahasznosításban. Egyes településeken egy az egyben felteszik az önkormányzati újságot pdf-ben, míg másutt még a honlapra sem vezetik át elektronikus formátumban a helyi újságban megjelenő híreket. Sok település honlapján mintha megállt volna az idő – gyakran szövegszerkesztőből bemásolt szövegrészek, képi formátumban tárolt információk nehezítik az adatkeresést. A közadatok helyi szinten történő rendszeres publikálása ismeretlen fogalom a legtöbb településen.

Folyamatosan fejlesztjük a szolgáltatást

A változatos csatornákon visszajelzett hibák nagy részét javítottuk, így például most már HTML-ben is olvashatjátok a visszaküldött csatolmányokat, egyre szépülnek a dokumentumok,  egyre ékesebben szólunk hozzátok a párbeszéd-panelekben, és készülünk egy design frissítéssel is. A fordítás hiányosságai is múlóban vannak, és folyamatosan bővül az adatgazdák köre. Felhasználói kérésre már fordulhattok adatigényléssel a Magyar Turizmus Zrt-hez, az MTVA-hoz, sőt parlamenti pártokhoz is, mivel ezek az intézmények és szervezetek is közpénzből működnek.

 

 

 

Megosztás