Adatigénylések

UD Zrt. vs AH: Itt a kártérítési egyezség

265,740,000 forintot fizet az állam négy egyenlő részletben a 2008-ban bűncselekményekkel hírbe hozott biztonsági cégnek – derült ki a Kimittud közadatigénylő portálon keresztül indított közérdekű adatigénylésünk nyomán. Az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) megküldte számunkra az UD Vagyonvédelmi Zrt. (UD) és a titkosszolgálat között a Fővárosi Törvényszék előtt zajlott személyiségi jogi perben kötött egyezségi megállapodást.

Az UD 2010 februárjában indított mintegy másfél milliárd forintos kártérítési pert a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) és a magyar állam ellen. A felperes arra hivatkozott, hogy az elsőrendű alperes NBH 2008. szeptemberében, Laborc Sándor főigazgató feljelentése nyomán házkutatást tartott a cég székházában, ahol különböző adattároló eszközöket és iratokat foglalt le. Az azóta már megszűnt büntetőügy akkor számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény vétsége és más bűncselekmények miatt zajlott. Azzal összefüggésben a cég szerint egy folyamatos lejárató kampány folyt ellenük, amelynek során a társaság tevékenységével, megbízásával, üzleti partnereivel kapcsolatosan ellenőrizhetetlen és valótlan információk kerültek nyilvánosságra.

Az UD Zrt. szerint az NBH és a magyar állam olyan közléseket tett, amelyek alkalmasak voltak a cég társadalmi értékelésének hátrányos befolyásolására, ezért a jogsértés megállapításán túl megfelelő elégtételre, valamint 1.771.094.000 forint vagyoni kártérítés egyetemleges megfizetésére kérte kötelezni az alpereseket. Ezen túlmenően a cég két vezetője, Tóth János és Horváth József személyiségi jogi pereket indított, napi- és hetilapok, valamint kiadók, illetve Laborc Sándor volt NBH-főigazgató, Szilvásy György volt titokminiszter és Dávid Ibolya, az MDF akkori elnöke ellen.

2012. áprilisában a felek megegyeztek az UD Zrt. által a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) és a magyar állam ellen indított személyiségi jogi perben, amelyben csaknem 1,8 milliárd forintos vagyoni kártérítést követelt a felperes – az egyezséget, illetve annak pontos tartalmát azonban mindeddig nem hozták nyilvánosságra. Az atlatszo.hu ezért közérdekű adatigényléssel fordult a Kimittud közadatigénylő portálon keresztül az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz: azt kértük hogy küldjék meg számunkra perben kötött egyezséget.

Az adatigénylést az Alkotmányvédelmi Hivatal időben teljesítette: a megkapott egyezségből kiderül, hogy az UD összesen 265,740,000 forint kártérítést kap négy egyenlő, 66,435,000 forintos részletben, 2013. október 30. napjáig. Az egyezségben azt is vállalták a felek, hogy a tényét és tartalmát üzleti titokként kezelik, és a sajtónyilvánosságot mellőzik az ügyben. Mivel azonban az Alkotmányvédelmi Hivatal közpénzekkel gazdálkodik, az információszabadságról szóló törvény értelmében ez a megállapodás is nyilvános, ezért közzétesszük azt.

Az UD Vagyonvédelmi Zrt. és az Alkotmányvédelmi Hivatal megállapodása innen letölthető (PDF)

(Címlapkép: innen.)

 

Megosztás