KiMitTud

Az első napok a KiMitTudon

Izgatottan indítottuk útjára múlt kedden a Masinát éles teszt-üzemmódban dohogva, és vártuk a kíváncsi polgárok első adatkéréseit. Az elmúlt napokban nagyon jó visszajelzéseket kaptunk a site működéséről, civil szervezetek, magánszemélyek, kollégák fejezték ki örömüket az oldal indulása kapcsán, ám a közigazgatás nem minden szereplője számára világos küldetésünk társadalmi értéke. Nem kis meglepetésünkre 6 nap sem telt bele, és megérkezett az első válaszlevél is – az Alkotmánybíróság titkára példaértékűen gyorsan válaszolt adatigénylésünkre!

A kiadó nevében 5 változatos igénylést toltunk a napokban, míg  Mong Attila érdeklődése bizonyos pártok és képviselők facebook-hirdetéseinek költségeire, az Emberi Erőforrások Minisztériumának névcseréjére, a MAVIR által hirdetésre, marketingre és ajándékvásárlásra elköltött összegekre és a Miniszteri Titkárság hivatalos látogatóinak májusi listájára irányult. Faber Dávid, a nagykovácsi.net helyi oldal alapítója fontos kéréseket intézett lakóhelyének polgármesteri hivatalához, hozzáférést kérve kifejezetten digitális formátumban a helyi újságban megjelenő cikkekhez és egyéb dokumentumokhoz. A Nemzeti Összetartozás Napjának részletes költségeinek publiklálását Kovács Ildikó kérelmezte a Kormánytól.

A kormányzati, állami szerveket megkereső levelek mellett a helyi szintre beadott közadatkérések is javítják az átláthatóságot. Itt talán még nagyobb a zavar, mi az ami közadat és mi az ami nem, mi az elvárható, optimális formátum, amiben illik, hasznos publikálni az adatot és mely technikai formátum jelent gátat az újrahasznosításban. Egyes településeken egy az egyben felteszik az önkormányzati újságot pdf-ben, míg másutt még a honlapra sem vezetik át elektronikus formátumban a helyi újságban megjelenő híreket. Sok település honlapján mintha megállt volna az idő – gyakran szövegszerkesztőből bemásolt szövegrészek, képi formátumban tárolt információk nehezítik az adatkeresést. A közadatok helyi szinten történő rendszeres publikálása ismeretlen fogalom a legtöbb településen.

Folyamatosan fejlesztjük a szolgáltatást

A változatos csatornákon visszajelzett hibák nagy részét javítottuk, így például most már HTML-ben is olvashatjátok a visszaküldött csatolmányokat, egyre szépülnek a dokumentumok,  egyre ékesebben szólunk hozzátok a párbeszéd-panelekben, és készülünk egy design frissítéssel is. A fordítás hiányosságai is múlóban vannak, és folyamatosan bővül az adatgazdák köre. Felhasználói kérésre már fordulhattok adatigényléssel a Magyar Turizmus Zrt-hez, az MTVA-hoz, sőt parlamenti pártokhoz is, mivel ezek az intézmények és szervezetek is közpénzből működnek.

 

 

 

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42

  • ikon

    Kriptovalutával

    Küldd az adományod erre a címre: commerce.coinbase.com/checkout/3705feb7-b5a9-4ee4-b8b5-4ee9daf170a2