Adatigényléses perek

atlatszo.hu – Belváros-Lipótváros 2:0

A Fővárosi Törvényszék első fokú, nem jogerős ítéletében teljes egészében elutasította Belváros-Lipótváros Önkormányzata újabb sajtóhelyreigazítási keresetét, amelyben az ötödik kerületi városvezetés az “Álcivilekre is százmilliókat költöttek” című cikkünkben leírtakat szerette volna helyreigazíttatni. A bíróság érvelése szerint az önkormányzat által sérelmezett „álcivil” kifejezés értékítéletnek minősül, márpedig helyreigazításnak csak hamis tényállításokkal szemben van helye.

*****

Az ötödik kerület vagyongazdálkodásáról szóló cikksorozatunk megjelenése után büntetőjogi következményekkel is fenyegetőző belvárosi önkormányzat immár a második sajtópert indította és veszítette el első fokon szerkesztőségünk és kiadónk ellen.

A Fővárosi Törvényszék első fokú, nem jogerős ítéletében teljes egészében elutasította a Belváros-Lipótváros Önkormányzata és a Belváros-Lipótvárosi Vagyonkezelő Zrt. sajtóhelyreigazítási keresetét, amelyben az ötödik kerületi önkormányzat és a tulajdonában álló önkormányzati cég a “Százmilliók csókos alvállalkozóknak” című cikkünkben leírtakat szerette volna cáfolni. A bíróság érvelése szerint ténybeli hibát nem vétettünk a kifogásolt cikkben, a felperesek által sérelmezett jelzős szerkezetek pedig véleménynyilvánításnak számítanak. Tovább a teljes cikkhez.

Ezúttal a civil szervezeteknek juttatott önkormányzati támogatásokat elemző, Álcivilekre is százmilliókat költöttek című cikkünket szerették volna helyreigazíttatni, sikertelenül. A kifogásolt cikkben azt írtuk, hogy az önkormányzat honlapján nyilvánosan elérhető üvegzseb adatait tanulmányozva  némi kutakodás árán szinte minden 1 millió forint fölött támogatott szervezetről megállapítható valamilyen politikai beágyazottság és/vagy az önkormányzattal való személyi összefonódás – az álcivilekre négy év alatt több mint kétszázmillió forintot költöttek.

A cikk megjelenését követően Belváros-Lipótváros Önkormányzata helyreigazítási kérelemmel (PDF) fordult szerkesztőségünkhöz, majd miután azt nem teljesítettük, a bírósághoz fordult. Perbeli érvelésük szerint az „álcivil” jelző hamis tényállítás, hiszen az általunk felsorolt és politikai kötődésűnek titulált szervezetek a civil szervezetekről szóló törvények alapján, törvényesen működnek. Mivel azonban ennek az ellenkezőjét – egyelőre – mi sem állítottuk, a bíróság úgy ítélte meg, hogy a közügyek megvitatása és a közpénzek felhasználásának ellenőrzése során nem léptük át a törvényesség határait, a tényállításainkat pedig a felperes sem vitatta.

Az ítélet szóbeli indoklásában a Belváros-Lipótváros Önkormányzata által kifogásolt „álcivil” kifejezést értékítéletben kifejeződő minősítésnek nyilvánította a bíróság, felhívva a figyelmet arra, hogy a közpénzzel gazdálkodó szervezeteknek fokozottan tűrniük kell a nyilvánosság kontrollját.

Korábbi cikkeink Belváros-Lipótváros vagyongazdálkodásáról:

atlatszo.hu – Belváros-Lipótváros 1:0

Belváros-Lipótváros 1,2 millió forintért adja a közérdekű adatot

Belváros-Lipótváros: Álcivilekre is százmilliókat költöttek

Büntetőjogi következményekkel fenyeget Belváros-Lipótváros

Belváros-Lipótváros: Százmilliók csókos alvállalkozóknak

Belváros-Lipótváros: Szálloda épül a játszótérre

Belváros-Lipótváros: Újabb több száz, az elmúlt években privatizált ingatlan listája

Belváros-Lipótváros: Sunnyogás vagy jogkövetés?

Szigorúan titkos ingatlanügyletek: Pereljük az ötödik kerületet


 

Megosztás