Adatigénylések

A Paksi Atomerőmű is hirdetett a Mahirnál

A Paksi Atomerőmű Zrt. is hirdetett a Simicska Lajos nevéhez fűződő Mahir Zrt.-nél – derült ki egy közérdekű adatigénylésünkre kapott válaszból. Az adatkérésben azt tudakoltuk, hogy az állami tulajdonban működő MVM-cégcsoport – amelyhez a Magyarország egyetlen atomerőművét állami monopóliumként üzemeltető Paksi Atomerőmű is tartozik – kötött-e szerződéseket a Mahir cégcsoporttal.

Korábban megírtuk, hogy az anyacég MVM Zrt. képviseletében az akkori vezérigazgató, a más ügyeiről is hírhedt Kocsis István is szerződött Simicskával, még 2008-ban. A Paksi Atomerőműtől kapott tájékoztatás alapján ez a vállalat még korábban, 2007-ben kötött szerződést a Mahirral. Ez azért különös, mert Kocsisról a budapesti főpolgármester-helyettes politikai bukásával végződő, 2009-es “Hagyó-Kocsis háború” előtt éppen nem fideszes, hanem más irányú kapcsolatairól volt ismert (a Magyar Narancs 2004-ben például “az MSZP-hez és az OTP-hez egyaránt kötődő” személyiségként aposztrofálta). A szerződést a Paksi Atomerőmű részéről szignáló Kovács József vezérigazgató neve sem ismeretlen. Az MVM offshore-botrányai kapcsán többször írtak Kovácsról: szerepelt az elhíresült “offshore borospince” ügyében, valamint szerepe volt a Nád MPS-H Kft. történetében is.

A 2007 márciusában megkötött szerződés összesen húszmillió forint értékű, a Magyar Nemzetben, a Hír TV-ben, valamint a  két médium online mutációjában megjelenő direkt és PR-hirdetésekről szól (szerződés, PDF). Érdemes megjegyezni, hogy mindkét médium tulajdonosi körében megtalálhatóak Simicska Lajos bizalmasai, például Liszkay Gábor vagy Tóth Marianna. A szintén megküldött teljesítési igazolásból kiderül, hogy az állami vállalat a teljes húszmiliós keretet kihasználta (teljesítési igazolás, PDF). A teljesítési dokumentumokból pedig az látható, hogy az egyszerű cégimázskampányt futtató Paksi Atomerőmű ugyanolyan hirdetését gyakorlatilag három hónapon keresztül nézhették a jobboldali napilap olvasói a gazdaság rovat lapjának alján (októberi, novemberi, és decemberi teljesítések, PDF).

(Fotó: innen)

 

Megosztás