Cikkek

Az MVM is havi 1 millióval honorálta Baji Csabát a szocialista panamák idején

A birtokunkba került dokumentumok szerint az MVM Zrt.-nek és egy az MVM-et több mint százmillió forinttal megkárosító offshore cégnek is havi 1-1 millió forintot értek az elmúlt években, szocialista kormányok idején a jelenlegi MVM-vezér Baji Csaba tanácsai. Az viszont még mindig nem derült ki, hogy történt-e bármiféle teljesítés Baji családi cége részéről akár az MVM, akár az MVM által perelt, a Nemzeti Nyomozó Iroda által vizsgált offshore cég felé.

Augusztusban tettük fel először a kérdést: miben és mennyiért adott tanácsokat Kocsis Istvánnak az MVM mostani vezére? Kiderült ugyanis, hogy az állami áramszolgáltatónak több tízmilliárd forintos veszteséget okozó panamákkal terhelt, és a Fidesz által elszámoltatni ígért időszakban a Fideszhez köthető, tavaly óta az MVM vezérigazgatójaként tevékenykedő Baji Csaba az MVM akkori menedzsmentjének stratégiai tanácsadója volt.

Kíváncsiak voltunk, vajon miben adott stratégiai tanácsokat az MVM jelenlegi vezérigazgatója az immár meggyanúsított korábbi menedzsmenttagoknak, ezért a szerződéseket, a kiadott teljesítésigazolásokat és a munkavégzés során keletkezett írásos vagy elektronikus anyagokat közérdekű adatként kértük ki az MVM-től.

Az MVM ügyvédjétől megkaptuk a szerződést és annak módosításait – kitakarva a megbízási díjat. A teljesítésigazolásokról, illetve az írásos/elektronikus anyagokról szó sem volt az ügyvédi válaszban. Mivel a megbízási díjat titkolja az MVM, illetve nem adta ki azokat az adatokat, amikből kiderülne, miben is adott tanácsot Baji Csaba az MVM korábbi menedzsmentjének, bírósághoz fordultunk annak érdekében, hogy a nyilvánosság is megismerhesse ezeket az információkat. A bíróság azonban csak 2012 februárjára tűzte ki ebben az ügyben az első tárgyalást.

Aztán november elején kiderült, hogy az MVM offshore ügyeiben ma már gyanúsított státuszú Szász Andráshoz köthető spanyol céggel is szerződésben állt a kérdéses időszakban Baji Csaba. A birtokunkba került dokumentumok szerint Baji cége, a B.CS. Kontroll Vagyonkezelő és Tanácsadó Zrt. (ma S.Cont. Vagyonkezelő és Tanácsadó Zrt.) 2007 – 2010 között havonta négyezer eurót (nagyjából havi egymillió forintot) számlázhatott a Nemzeti Nyomozó Iroda által vizsgált offshore ügyekben több szálon is érintett ibizai Puerto 2006 s.l. nevű cégnek. A teljesítésigazolásokat egy bécsi címre állították ki, ami azonos az MVM offshore ügyeiben szintén több szálon érintett Meinl Bank AG címével.

A Puerto 2006 s.l. nevű, Ibizán bejegyzett spanyol céggel 2007-ben kötött tanácsadói szerződést az MVM Zrt., a szerződést Kocsis István akkori vezérigazgató a közelmúltban elhunyt helyettese, Molnár László szignálta. Az MVM-nél lezajlott belső vizsgálat később kiderítette: a megbízott közreműködésével projektek, megállapodások nem jöttek létre, tényleges teljesítésre nem került sor. Az MVM a Puerto 2006-tal kötött szerződésekre 2008-ban 116 millió forint értékvesztést számolt el, 2010-ben pedig pert indított az ibizai cég ellen 459,700 euró és kamatai visszafizetéséért. A Nemzeti Nyomozó Iroda különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés gyanújával vizsgálódik az ügyben.

Nagy kérdés, hogy ha a Puerto 2006 s.l. nem teljesített az MVM felé, akkor vajon Baji Csaba teljesített-e a Puerto 2006 s.l. felé. Ha nem, akkor valódi munkavégzés nélkül részesedhetett abból a kisíbolt pénzből, aminek a visszafizetéséért a most általa vezetett állami cég még pereli is korábbi megbízóját.

A most birtokunkba került újabb dokumentumokból pedig az alapkérdés egyik felére is választ kaptunk: az ibizai céghez hasonlóan az MVM-nek is havi egymillió forintért (plusz áfa, plusz százezer forint költségtérítés) adott tanácsokat 2006 – 2010 között Baji. Az MVM és a B.Cs. Kontroll között Kocsis István vezérigazgatósága alatt köttetett, és Mártha Imre vezérigazgatósága alatt meghosszabbított szerződésének kitakarások nélküli változatát itt letöltheti (PDF).

Az MVM-től közvetlenül és az ibizai offshore cégen keresztül tehát havi 2 millió forinttal gazdagodott az elmúlt években Baji Csaba, a két megbízás alapján összesen közel 80 millió forinttal. A cégbírósági adatok szerint a B.Cs. Kontroll 2008-ban 45, 2009-ben pedig 46 millió forintos árbevételt produkált, a Baji-cég teljes bevételének tehát jelentős részét tette ki az MVM-től és az MVM-et lerabló spanyol cégtől kapott apanázs. Az viszont még mindig nem derült ki, hogy történt-e bármiféle teljesítés Baji családi cége részéről akár az MVM, akár az MVM által perelt, a Nemzeti Nyomozó Iroda által vizsgált offshore cég felé.

Az atlatszo.hu által közölt, az MVM Zrt. által érdemben azóta sem kommentált leleplezés nyomán parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezte az LMP az MVM-hez és vezetőihez köthető korrupciós ügyek kivizsgálására, és lemondásra szólította fel Baji Csabát. Az LMP felhívta a figyelmet arra is, hogy Baji az MVM élén ugyanazt a jogsértő információmegtagadási gyakorlatot folytatja, amit az elődei a szocialista kormányok idején: csak elveszített perek sorozata után hajlandó kiadni a civil szervezeteknek közérdekből nyilvános dokumentumokat.

Az MVM Zrt. vasárnap esti közleményében alaptalan vádaskodásról beszél, és azt állítja hogy az LMP a céget és annak elnök-vezérigazgatóját pártpolitikai célokra próbálta felhasználni, sőt „az elnök-vezérigazgató lejáratásától, rágalmazásától sem riad vissza”. A szerződések tényét azonban nem tudta cáfolni az MVM, ezzel kapcsolatban csak azt közölte hogy „Baji Csaba több mint egy évtizedes energetikai tapasztalattal, és egyúttal több évtizedes vezetői, stratégiai tanácsadói, elemzői tapasztalattal rendelkező, elismert szakember. Éppen ezért számos hazai és regionális tanácsadói megbízásnak tett eleget karrierje során.”

Az atlatszo.hu továbbra is pereli az MVM Zrt.-t a B.Cs. Kontroll Zrt.-vel fennállott szerződése során keletkezett teljesítésigazolásokért és  a munkavégzés során keletkezett írásos vagy elektronikus anyagokért, hogy kiderüljön: megdolgozott-e Baji cége a megbízás ellenértékéért. A bíróság azonban szokatlanul hosszú határidővel, csak 2012 februárjára tűzte ki ebben az ügyben az első tárgyalást.

A B.Cs. Kontroll Zrt. és a Puerto 2006 s.l. szerződését jogi megfontolásból nem közöljük

A B.Cs. Kontroll Zrt. és az MVM Zrt. kitakarások nélküli szerződését innen letöltheti (PDF)

Háttérsztori: Az MVM alkotmányos költsége (Élet és Irodalom, 2010. szeptember 10.)

 

Megosztás