Hírek

Definiálni kell a semleges internetet

Az Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottsága (ITRE) a múlt hét folyamán szavazott tovább egy indítványt nyílt internet és hálózatsemlegesség témában. Az ITRE-indítvány felhívja a figyelmet a „semleges internet” alapelvétől való eltávolodás kockázataira, és figyelmezteti a törvényhozókat arra, hogy az ő feladatuk beakasztani a versenyellenes magatartásnak. Az erős politikai állásfoglalásnak minősülő szöveget novemberben az Európai Parlament plenáris ülésén bocsáthatják szavazásra.

A La Quadrature du Net internetes szabadságjogokkal foglalkozó csoport szerint annak ellenére, hogy ez egy gyenge indítvány, fontos szerepet játszik abban, hogy az EU definiálja, mit jelent az internetsemlegesség, és mely hálózatkezelési alapelvek korlátozzák a felhasználók szabadságát vagy a versenyt.

Jérémie Zimmermann, a La Quadrature du Net szóvivője szerint az indítvány jó nyomásgyakorlás Neelie Kroes EB-alelnökre és az európai távközlési szolgáltatókra, hogy végre javaslatot tegyenek a verseny és az innováció védelmét, valamint az EU állampolgárainak online szólásszabadságát és magánszféráját biztosító törvényi szabályozásokra.

Az ITRE-bizottság ülése magyar tolmácsolással megtekinthető ezen a linken.

Megosztás