Cikkek

A hatóság szerint nincs újságírói forrásvédelem – erre hivatkozni nem lehet

A napokban vettük kézhez a rendőrség Brokernet-ügyben hozott határozatát, amelyben ismételten, immár írásban elutasítják Bodoky Tamás hivatkozását arra, hogy újságíróként a magyar törvényekben és a nemzetközi emberi jogi egyezményekben biztosított jogánál fogva nem köteles információforrását felfedni. Önmagában ezen nem lepődtünk meg, hiszen már a tanúkihallgatáson kiderült, hogy a rendőrség szerint a konkrét ügyben nem tagadható meg a tanúvallomás.

A határozat indokolása az igazán érdekes. Nem bíbelődik azzal, hogy alátámassza: miért különösen indokolt a jelen esetben az információforrás felfedésére kötelezni az újságírót, noha ez a nyomozó hatóságnak a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény 6. § (3) bekezdése alapján kötelessége lenne. A rendőrség ehelyett nemes egyszerűséggel azt állítja, hogy az újságírót a büntetőeljárások során nem illeti meg tanúzási mentesség.

Természetesen panaszt nyújtottunk be a határozat ellen. Érdeklődve várjuk az ügyészség döntését ebben. Őszintén reméljük, hogy nem akarja a magyar állam azzal égetni magát, hogy egy ilyen ügyben elmeszelje az Európai Emberi Jogi Bíróság.

A rendőrségi határozat letölthető innen (PDF)

A panasz letölthető innen (PDF)

Megosztás