Adatigénylések

Az operaházi jelentésért perlünk

Az index jó egy hónapja tudósított arról, hogy egy közel hatszáz oldalas jelentést készített az Operaház akkori miniszteri biztosa, amelyben több mint egy milliárd forintnyi visszaélésgyanús ügyet gyűjtött össze. Sajtóhírek szerint a Kormány a 2011. június 7-i ülésén megtárgyalta a miniszteri biztos ‘beszámolóját’.

A jelentést a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól szerettük volna elkérni, de a sajtófőnökük az alábbi e-mailben tagadta meg annak kiadását.

Tisztelt Bodoky Tamás úr!

A Magyar Állami Operaházzal kapcsolatban az Ön által kért dokumentumokat jelenleg nem áll módunkban kiadni, tekintettel arra, hogy a MÁO vizsgálata az irányító szerv részéről még nem zárult le, ráadásul a MÁO működésének KEHI általi vizsgálatát is kezdeményeztük.
A kiadni kért jelentés az irányító tárca további intézkedéseinek, döntéseinek előkészítéséhez készült. Mindezek miatt az Ön által előterjesztett megismerés iránti igénnyel a vizsgálat befejeződése után lehet érdemben foglalkozni.

Kérjük válaszunk szíves tudomásul vételét.

Üdvözlettel:

Lövei Tünde
sajtófőnök
Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Sajtó és Kommunikációs Főosztály
1052 Budapest, Arany János u. 6-8.

Szerintünk a jelentésben található tények nem minősülhetnek döntés megalapozását szolgáló adatnak, így legalább azokat (a jelentés egyéb részeinek kitakarásával) mindenképpen meg kellett volna kapnunk. A tényekből levont következtetések és javaslatok esetében pedig tételesen, egyenként bizonyítania kellene a minisztériumnak, hogy a külső befolyástól mentes, zavartalan működését veszélyeztetné azok nyilvánosságra kerülése. A magunk részéről nehezen tudjuk elképzelni, hogy a közpénzek nem hatékony vagy akár törvénysértő felhasználásával szembeni javaslatok nyilvánosságra hozatala miként veszélyeztetne bárkit vagy bármit is.

Éppen ezért keresetet adtunk be a Fővárosi Bíróságra annak érdekében, hogy az Operaház korábbi működéséről készített jelentés nyilvánosságra kerülhessen.

A keresetlevelet itt töltheti le.

Megosztás