közbeszerzés

Átláthatóság és biztonság: Jászai Gellért érdekeltsége felel az 50 ezer állami sms-ért

Átlagosan heti 50 000 db SMS küldését tervezi a Miniszterelnökség alá tartozó Új Világ Nonprofit Szolgáltató Kft. A szolgáltatásra kiírt tendert Mészáros Lőrinc egykori jobbkezének, Jászai Gellértnek az érdekeltsége nyerte. Az, hogy az Invitech ICT Services Kft. milyen tartalmú üzeneket küld majd a felhasználóknak, Szabó Tímea országgyűlési képviselő (Párbeszéd) írásbeli kérdésére adott válaszból derült ki: a Fejlesztéspolitikai Adatbázis és Információs Rendszert használók kétlépcsős beléptetéséhez lesz rájuk szükség.

Július elején írtuk meg, hogy tömeges SMS küldő szolgáltatásra írt ki közbeszerzési eljárást május 17-én az Új Világ Nonprofit Szolgáltató Kft. A társaság 100%-ban állami tulajdonú és a Miniszterelnökség alá tartozik. Az ekr.gov.hu-ra feltöltött dokumentum szerint a beszerzés célja „saját fejlesztésű pályázati informatikai rendszeréből rendszeres SMS üzenetek küldését biztosító szolgáltatás igénybevétele”.

A szerződést a felek a szolgáltatás megkezdésének napjától számított 12 hónapos időszakra kötik, illetve akkor szűnik meg, amikor az Ajánlatkérő a nyertest értesíti arról, hogy a rendelkezésre álló keretösszeg (40 millió forint) terhére további szolgáltatást nem kíván igénybe venni. Az Új Világ Nonprofit Szolgáltató Kft. a keretösszeg kimerítésére nettó 28 millió forint összegig (70%) vállal kötelezettséget.

Hetente 50 ezer sms küldését tervezi a Miniszterelnökség alá tartozó állami cég | atlatszo.hu

Máig legendás a Belügyminisztérium 2013 márciusában kiküldött sms-e, amelyben arra biztatta a lakosságot a nagy havazás közepette, hogy üljenek át egy másik autóba, ha kifogyott az üzemanyaguk. Hogy ilyen vagy teljesen más típusú üzenetek küldését tervezi-e a Miniszterelnökség alá tartozó Új Világ Nonprofit Szolgáltató Kft., egyelőre nem tudni, ugyanis megkeresésünkre nem reagáltak. Egy dokumentációból azonban annyi kiderült, hogy óránként akár 2000 sms továbbítására is alkalmasnak kell lennie annak, aki szeretné elnyerni az állami cég tenderét.

A leírás szerint a szolgáltatás keretében valamennyi hazai és külföldi mobil szolgáltató előfizetőjének irányába biztosítani kell az SMS-küldést, függetlenül attól, hogy a fogadó fél belföldön tartózkodik-e, vagy roaming szolgáltatás keretében veszi igénybe a szolgáltatást. (A külföldi mobil szolgáltatók előfizetőinek irányába küldendő SMS-ek aránya nem éri el az 1%-ot.)

A szolgáltatás küldési kapacitásának biztosítania kell az akár 2000 db SMS/óra értéket is.

„A szolgáltatás keretében az SMS-ek küldését a hét minden napján 0-24 órában (7/24) biztosítani szükséges, átlagosan heti 50 ezer db SMS küldését tervezi a szerződés időtartama alatt, de ezt meghaladó heti darabszám elérése is lehetséges” – olvasható a dokumentumban.

Cikkünk megjelenésekor még nem volt nyilvános a nyertes kiléte, mostanra azonban kiderült, hogy a nyertes ajánlattevő az Invitech ICT Services Kft. lett. Pályázott még a Magyar Telekom is, de ők valamennyivel magasabb árat adtak meg. Az ekr.gov.hu-ra feltöltött bontási jegyzőkönyv szerint az Invitech alvállalkozóként a Bitnet Group Kft.-t is bevonja.

Forrás: ekr.gov.hu

Az Invitech Magyarország egyik vezető telekommunikációs és infrastruktúra megoldás-szállítója, amely több mint 5 000 vállalati, intézményi és nagykereskedelmi ügyfelének nyújtja menedzselt infokommunikációs szolgáltatásait – olvasható a cég honlapján.

2021. szeptember 30-án a cég a 4iG Nyrt. 100%-os tulajdonába került.

Az Invitech oldalán hangsúlyozzák: „a 4iG Nyrt. a DIGI csoportban, a Telenor Montenegroban, valamint az Invitechben meglévő részesedéseivel, apport útján megvalósuló tőkeemeléssel 71,6 százalékos irányító többségi tulajdont szerez az Antenna Hungária Zrt.-ben, az így megalakuló vállalatcsoport a magyarországi távközlési és médiaszolgáltatási piac második legnagyobb szereplője lesz”.

A 4iG elnök-vezérigazgatója és résztulajdonosa Jászai Gellért (szavazati jogának mértéke 51,4 százalék), aki Mészáros Lőrinc üzlettársa/jobbkeze volt. A Mészáros érdekeltségébe tartozó Opus Global Nyrt.-nek közel 10 százalékos tulajdonrésze is volt a 4iG-ben, de ettől 2020 nyarán megvált. A 4iG azonban azóta is töretlenül nyeri az állami tendereket.

Újabb nagy állami tendert nyert Mészáros Lőrinc jobbkezének informatikai cége, a 4iG | atlatszo.hu

A Mészáros Lőrinc jobbkezének, Jászai Gellértnek tulajdonában lévő informatikai vállalat közpénzes sikerszériája tovább folytatódik. Közel félmilliárd forintos megbízáshoz jutott a 4iG, most épp a Testnevelési Egyetemtől. Az nyrt. értékesítésének nettó árbevétele tavaly 41 milliárd forint, adózott eredménye pedig 2,8 milliárd forint volt. Ezzel eddigi történetének legeredményesebb évét zárta a cég.

Átláthatóság és biztonság

Június 21-én érdeklődtünk Új Világ Nonprofit Szolgáltató Kft.-nél és a Miniszterelnökségen is, hogy kiknek, mikor és milyen tartalmú sms-eket terveznek küldeni. Megkeresésünkre a mai napig nem érkezett válasz.

Nagyobb sikerrel járt viszont Szabó Tímea országgyűlési képviselő (Párbeszéd), aki cikkünk megjelenését követően szintén írásban kérdezte meg Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől, miért van szükség az sms-ekre.

Latorcai Csaba államtitkár válasza szerint

„a fejlesztéspolitikai intézményrendszer elkötelezett az uniós források hatékony és átlátható felhasználása mellett,

folyamatosan dolgozunk egyebek mellett az ezt elősegítő informatikai megoldásokon is. A Fejlesztéspolitikai Adatbázis és Információs Rendszert (továbbiakban: FAIR)
az Új Világ Nonprofit Szolgáltató Kft. fejleszti és üzemelteti.

(…) A FAIR központi bejelentkező felületén kialakításra került a kétlépcsős felhasználói azonosítás funkció, amelynek során a felhasználó egy egyszer használható kódot kap SMS-ben (vagy az okoseszközére telepített alkalmazásban, a FairAppban).

Latorcai Csaba területfejlesztési parlamenti államtitkár beszédet mond a kápolnásnyéki Liszt Művészház átadóünnepségén 2022. június 24-én (forrás: MTI/Máthé Zoltán)

(…) A kétlépcsős rendszer alkalmazását biztonsági okok indokolják, így a visszaélések elkerülése érdekében a kezelt adatok és információk bizalmasságának, sértetlenségének és rendelkezésre állásának teljes körű, folytonos és a kockázatokkal arányos védelme biztosított.

Tekintettel arra, hogy a FAIR szolgáltatásait több ezer felhasználó használja napi szinten, ami több ezer bejelentkezést, felhasználói azonosítást jelent, szükség van a kérdésben említett szolgáltatás beszerzésére, amely a felhasználók és az információs rendszer megerősített biztonságát szolgálja” – áll Latorcai válaszában.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: illusztráció, forrás: pixabay.com

Megosztás