aranyélet

Nyerges Zsolt költözött a letarolt hegyvidéki erdő környékén Tiborcz István cége által épített luxusvillába

A budai Orbán-hegyen fekvő Hangya utca élete pár éve alaposan felbolydult. Ennek oka, hogy az egyébként csendes kis hegyvidéki utca és a Költő utca által határolt több hektárnyi, korábban erdős területen több építési beruházás is zajlik párhuzamosan.

A jelentős fairtással és terepmunkával járó építkezésekről és azok hátteréről 2020 májusában a Kétfarkú Kutyapárt számolt be elsőként. A sort, még jóval a többi beruházás kezdete előtt, 2015-ben Tiborcz István holdingcége, a BDPST Zrt. nyitotta meg egy 2000 négyzetméteres ingatlan megvásárlásával, mely az említett erdős területtel szemközt található, a Hangya utca 30-as szám alatt.

Nem sokkal később az ingatlan egy projektcégbe, a Bellevue Development Kft.-be került át, melynek tulajdonosi szerkezete és köre – az új villa építése közben – idővel változott, de 2019-ig Tiborcz-érdekeltség maradt. Ekkor azonban megjelent a tulajdonosok között Nyerges Zsolt egykori nagyvállalkozó, és többségi tulajdonrészt szerzett a projektcégben. Ekkor viszont még nem lehetett tudni, kinek épül a luxusvilla.

Erdőből luxuslakópark

Az egykori „Tiborcz-villával” szemközti több hektáros erdős terület eredetileg a Piarista Rend Magyar Tartományának tulajdona volt. Az ingatlanokat a Rend még az 1995-ös egyházi kárpótlások során kapta. A telkek egy részét azóta értékesítették, míg másik részét megtartották, új tulajdonosok bevonásával.

Újabb milliárdos ingatlant vásárolt Tiborcz István cége a budai hegyekben | atlatszo.hu

A hét salakos teniszpályát és két műanyag borítású pályát, valamint egy úszómedencét is magában foglaló ingatlanra a tulajdoni lap szerint 2 és fél milliárd forint értékben kerül jelzálog-bejegyzés 2020. áprilisban. Ez alapján, és a piaci adatok ismeretében, milliárdos értéke lehet Tiborcz István milliárdokat érő ingatlan-gyűjteményének legújabb, júliusban szerzett darabjának.

Ez utóbbi körbe tartozik a Svábhegy Villa Kft. által birtokolt dunai panorámás, 5000 négyzetméteres terület, melyen Költő Kert néven futurisztikus luxusvillák épülnek. A cég tulajdonosai között van a Piarista Rend, a szintén piarista kötődésű kockázati befektető cég, a Portus Buda Group (PGB) Zrt., annak PGB Ingatlan Kft. nevű cége, illetve Városi Gábor ingatlanfejlesztő is.

Mellettük egy jóval nagyobb, közel 15 000 négyzetméteres területen fekvő luxuslakópark is épül Skyline Residence néven, maga az ingatlan pedig a NewVision Properties Kft. tulajdonában van. A cég mögött a Noble Invest és Falcon Family Invest Kft. áll, melyek egy magyar üzletasszony, illetve orosz üzletemberek érdekeltségei. Az építkezés kivitelezője – a XII. kerületben aktív – ETNA Generál Kft., mely a görög Ziszidisz Ziszisz Panajotisz tulajdona.

A telek szomszédságában anno az Andrew Vajna érdekeltségébe tartozó Költő Estates Kft. is vásárolt területet a Piarista Rendtől, amely a filmproducer halálát követően a CHS Holdinghoz került. 2021 elején azonban a Költő Estates tulajdonost váltott, és a Terebezd Trade Kft. lett a többségi tulajdonosa. Az ügylettel egy időben a svájci székhelyű iPROPERTY AG is bekerült a tulajdonosok közé.

2020 nyarán Tiborcz István egyik érdekeltsége, a Tusculanum Hegyvidék Kft. is megjelent a környéken, és megvásárolta a Költő utca 30. szám alatti, 8600 négyzetméteres, két helyrajzi számon bejegyzett telekegyüttest a Piaristáktól. A telken korábban az egykori Fonográf Klub (későbbi nevén Polgári Klub) működött, salak és műanyag borítású teniszpályákkal és úszómedencével. Ezek helyén most a Költő Utcai Sportklub épül, melynek generálkivitelezője a NER egyik kedvenc építőipari cége, a Bayer Construction.

Vasárnapi Hírek, 1992-08-23., 34. szám (forrás: Arcanum Digitális Tudománytár)

Az MKKP 12. kerületi szervezete nemrégiben a Facebookon adott hírt arról, hogy a letarolt területen felhúzott luxusvillák egyike Barta Csabának épül. Barta a Pannon Hőerőmű Energiatermelő Zrt. igazgatósági tagja volt 1998 és 2003 közt, a MOL Petrolkémia Zrt. igazgatósági tagja az 1998–2000 években és a EVM Zrt. vezető tisztségviselője 2004-től 2010-ig.

A Hangya utcai luxusvilla

Tiborcz István nem a fenti Sportklub-projekt kapcsán tette először tiszteletét a környéken. A mai napig is tartó lakóparki beruházások elindulása előtt, 2016 decemberében a miniszterelnöki vej BDPST Zrt.-je szerezte meg azt a 2000 négyzetméteres ingatlanegyüttest, amely az utca másik oldalán, a Hangya utca 30. alatt található. Az ingatlanról az Átlátszó számolt be elsőként 2018-ban egy, a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó cégek ingatlanberuházásait összegző videójában.

Drónfelvételek a Tiborcz Istvánhoz köthető cégek ingatlanbirodalmáról from atlatszo.hu on Vimeo.

Az ingatlan tulajdonosi viszonyai lényegében évekig nem változtak, és mindvégig Tiborcz-érdekeltségűek maradtak. Az ingatlan apportként a BDPST Zrt. egyik ingatlanfejlesztő cégéhez, a Bellevue Development Kft.-hez került, amelyben 2019-ben Tiborcz egy másik vállalkozása, a IBC-Projekt Kft. lett a többségi tulajdonos. Pár hónap múlva azonban, 2019 decemberében Nyerges Zsolt is megjelent a tulajdonosok között, és döntő befolyást szerzett a vizsgált ingatlant tulajdonló Bellevue Development Kft.-ben.

Most, hogy a ház már egy ideje elkészült, az Átlátszó újra megnézte az ingatlan tulajdoni lapját. Eszerint a tulajdonos továbbra is a Bellevue Development Kft., a cégadatok alapján pedig Nyerges Zsolt a vállalkozás többségi tulajdonosa. Egyetlen változás viszont felfedezhető a cégpapírokban: 2021 októberében Nyerges állandó lakcíme megváltozott a Hangya utcai luxusvilla címére, azaz immár nemcsak a beruházó céget birtokolja, hanem hivatalos lakcíme is a luxusvillához köti.

Nemcsak Magyarországon van Nyerges érdekeltségében nagy értékű ingatlan. Az Átlátszó nemrég írt cikket az egykori oligarcha dubaji luxusapartmanjáról, melynek létezéséről egy nemzetközi tényfeltárás eredményeképp lehet tudni. A magyar szálakat az Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) tagszervezeteként az Átlátszó vizsgálta meg, mely során kiderült: Nyerges Zsolt, egykori nagyvállalkozó, Simicska Lajos egykori jobbkeze, majd gazdasági érdekeltségeinek „örököse” 268 négyzetméteres, több száz millió forintos luxusapartmant tart fenn Dubajban.

Homokos szél, leszakadó víztartály miatt nem élvezi dubaji luxusnyaralóját Nyerges Zsolt | atlatszo.hu

Ha nem érkezne több orosz gáz, akkor szeptember végéig valószínűleg elég lenne a tárolókban lévő és a kitermelhető mennyiség. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke még nem hirdette ki a válsághelyzet első fokozatát, az úgynevezett korai előrejelzési szintet, de úgy kér adatokat a piaci szereplőktől, mintha az lenne.

Brassai Kornél

A cégadatokat az OPTEN szolgáltatta. A sajtóarchívumot az Arcanum adatbázisa szolgáltatta. Címlapfotó: Google Earth.

Megosztás