Videóriport

„Sajtot már nem veszünk” – mire elég a nyugdíj 2022-ben?

A nyugdíjasok majdnem fele még havi 140 ezer forintot sem kap, miközben az őket sújtó infláció októberben elérte a 21,9 százalékot – derül ki a hazánkban élő 2 millió nyugdíjasra vonatkozó KSH-adatokból. Megnéztük, hogy jelenleg mennyiből jön ki egy nagybevásárlás a legnagyobb hazai áruházakban, és nyugdíjasokat kérdeztünk arról, hogy miként boldogulnak 2022-ben Magyarországon. 

A KSH statisztikája szerint jelenleg a közel 2 millió magyar nyugdíjas átlagosan havi 164 ezer forintot kap az államtól. De ha a nyugdíjsávokat megvizsgáljuk, akkor az derül ki, hogy valójában az idősek 60 százaléka 160 ezer forintot sem kap, a fele pedig még 140 ezer forintban sem részesül.

Mindeközben az októberi infláció a nyugdíjasokra vonatkozóan 21,9 százalékon tetőzött, novemberre pedig a 25,2 százalékot is elérte. Ahhoz, hogy az inflációs pénzromlás mellett ugyanannyit érjen a nyugdíjuk, mint tavaly, 183 ezer forintot kellene átlagosan kapniuk havonta. Ehelyett az átlagnyugdíj havi 20 ezer forinttal kevesebb.

Októberi cikkünkben megvizsgáltuk, hogy az infláció mennyire követi a kormány nyugdíjemelését. Ebből kiderült, hogy számszerűen hiába emelkedik az összeg, ha az infláció miatt folyamatosan csökken az értéke:

Hiába emelik a nyugdíjat, az infláció miatt folyamatosan csökken az értéke | atlatszo.hu

Október 5-én döntött a kormány egy újabb nyugdíjemelésről, amelyet novemberben már folyósítanak is. A nyugdíjösszeg idén várhatóan 13,4 százalékkal lesz magasabb a tavalyinál, de ezzel szinte egy időben jelent meg a KSH legfrissebb tájékoztatója, miszerint már 20,1 százaléknál jár az infláció. Az évi többszöri nyugdíjemelés ellenére sem válik könnyebbé a helyzet a nyugdíjasok számára.

Ennek kapcsán ellátogattunk öt népszerű áruházláncba, ahol végignéztük azoknak a termékeknek az árát, amelyek szerintünk jellemzően belekerülhetnek egy nyugdíjas kosarába. A nyugdíjas fogyasztói kosarunk alapját az mfor.hu korábbi gyűjtése adta, amit némileg átalakítottunk, és kiegészítettünk szezonális termékekkel.

A vásárlásunk tapasztalatai azt mutatják, hogy a hatósági áras termékek„„ hiába kaphatók „megfizethetőbb” áron, ha közben az üzletek többségében teljes hiány jellemzi ezeket az élelmiszereket. A kristálycukor például az öt üzlet közül háromban egyáltalán nem volt kapható.

Számításaink szerint az üzletekben egy nagybevásárlás átlagosan 23 ezer forintra jön ki egy nyugdíjas számára, de áruháztól függően 22 és 27 ezer forint között ingadozhat. A nyugdíjas fogyasztói kosár egyéb jellemzője, hogy sokkal nagyobb részben szerepelnek benne gyógyszerek, gyógyászati termékek. A tipikus időskori betegségekből kiindulva átlagosan havi 17 ezer forint maradhat a patikában – ezt az általunk megkérdezettek is megerősítették.

 

Az utcai megszólalók 77 ezres havi nyugdíjról, duplájára emelkedett élelmiszerárakról és harminc-negyvenezer forintos gyógyszertári költségekről számoltak be az Átlátszónak.

Filmünk tapasztalatai azt mutatják, hogy azok az idősek, akik átlagos vagy átlag alatti nyugdíjban részesülnek, nagyon nehezen boldogulnak 2022-ben Magyarországon.

Balogh Dénes – Pete Luca

Borítókép: Balogh Dénes grafikája

Megosztás