médiaszereplés

A Belügyminisztérium szülőknek küldött kérdőívéről beszélt Szopkó Zita a Klubrádióban

A Belügyminisztérium december elején a magyar általános és középiskolákban használt KRÉTA rendszerben kiküldött kérdőívben kérdezte meg a szülők véleményét a közoktatás helyzetéről. A kérdések között a pedagógustüntetések is szóba kerültek, sokak szerint megtévesztő, erősen manipulatív módon. A témáról Szopkó Zita beszélt a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának december 5-i adásában.

A tanévkezdés óta egymást érik a pedagógusok melletti szolidaritási akciók, az oktatási rendszer javítását sürgető, sokszor a fiatalok által szervezett demonstrációk. A Belügyminisztérium mégis csak most, december elején döntött úgy, hogy az általános és középiskolákban használt KRÉTA rendszeren keresztül kikéri a szülők véleményét a közoktatás helyzetéről egy anonim kérdőívben.

A kérdések között szerepel, hogy mennyi időt töltenek a gyerekek a házi feladattal, vagy hogy kell-e magántanárhoz járniuk. Az utolsó kérdés pedig arról érdeklődik, hogy mennyire értenek egyet a szülők azzal, hogy „a pedagógusok a tanulókat is bevonják a bérezésükkel kapcsolatos demonstrációkba”.

A Szülői Hang sajtóközleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy ez a kérdés „nemcsak nem felel meg a valóságnak, de erősen manipulatív is.” Ezért arra kérték a szülőket, hogy ne válaszolják azt meg, és írják meg véleményüket a Belügyminisztériumnak, amelyhez sablonszöveget is ajánlottak.

A tízmilliárdokba kerülő, nemrég feltört KRÉTA rendszerben kérdezi a kormány a szülőket a közoktatás helyzetéről

Pár nappal a tanárok elbocsátása után kérdőívben mérné fel a szülők véleményét a a pedagógustüntetésekkel kapcsolatban a Belügyminisztérium.

Az erről szóló cikkünk szerzője, Szopkó Zita a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának november 5-i adásában beszélt a részletekről. A múlt héten kiküldött kérdőív mellett arról is szó esett a műsorban, hogy mennyire lehet biztosítva a kitöltők anonimitása, hiszen nemrég járta be a sajtót a hír, hogy hekkerek törték fel a KRÉTA rendszert, akik valamennyi diák, tanár és iskola összes adatához, továbbá az üzemeltető egyéb adatbázisaihoz is hozzáfértek, erről azonban nem szóltak az érintetteknek.

 

A műsorban az Átlátszó szeptemberi cikke is szóba került, amelyben részletesen bemutattuk, hogy a KRÉTA rendszert a Fidesz tette kötelezővé a közoktatásban, és az elmúlt években közel 40 milliárd forintot költöttek rá az adófizetők pénzéből.

Palkovics volt üzlettársának cégeihez dőlnek az állami megbízások, tízmilliárdokat költünk náluk oktatási informatikára | atlatszo.hu

A magyarországi általános és középiskolákban használt Kréta, valamint nagytestvére, az egyetemeken korábban bevezetett Neptun oktatási rendszerek ugyanannak a cégcsoportnak a termékei. Akárcsak a másik tengeristenről, Poszeidonról elnevezett elektronikus iratkezelő program, amit az államigazgatásban alkalmaznak. Ezeknek az informatikai rendszereknek az üzemeltetése, karbantartása és fejlesztése pedig évi többmilliárd forintos bevételt hoz a Fauszt Zoltánhoz köthető vállalatoknak.

A magyarországi általános és középiskolákban használt KRÉTA, valamint az egyetemeken bevezetett Neptun oktatási rendszer ugyanis egyazon cégcsoportnak a termékei. A rendszerek üzemeltetése, karbantartása és fejlesztése pedig évi többmilliárd forintos bevételt hoz a Palkovics László egykori üzlettársához, Fauszt Zoltánhoz köthető vállalatoknak.

Megosztás