médiaszereplés

A földgáz tőzsdei áráról és a piaci előrejelzésekről beszélt Pete Luca a Klubrádióban

A földgáz tőzsdei ára az augusztusi csúcsot követően a tavalyi szint közelére esett, és a jövő év első negyedévében további csökkenés várható. Azonban a 2018 és 2020 közötti átlagártól még nagyon messze vagyunk, az átmeneti áresést követően pedig 2023 nyarára akár a mostani duplájára is nőhetnek az árak. A témáról Pete Luca beszélt a Klubrádió Esti Gyors című műsorának november 30-i adásában.

A földgáz tőzsdei ára a holland TTF (Title Transfer Facility) index alapján jelenleg 130 euró körül mozog megawattóránként, ami nem áll távol a tavaly év végi szintektől, azonban a 2018 és 2020 közötti 20-30 eurós tőzsdei árakhoz képest meglehetősen magas.

A történelmi rekord idén augusztusban dőlt meg az orosz-ukrán háború kitörését követően, amikor is a tőzsdei gázár meghaladta a megawattóránkénti 340 eurót. Jövő év elejére további árcsökkenés várható, ám azt követően megint jelentős emelkedésekre lehet majd számítani 2023 nyarán. A Goldman Sachs előrejelzései szerint az árak jövő július végére 250 euró/megawattóra környékére emelkedhetnek.

Tavalyi szint körül a földgáz tőzsdei ára, 2023 elejére további csökkenés várható | atlatszo.hu

A földgáz tőzsdei ára mostanra már megközelíti a tavalyi szintet, és a Goldman Sachs amerikai pénzügyi vállalat elemzései szerint jövőre november elejéhez képest akár további 30 százalékkal is csökkenhetnek az európai árak. Ennek ellenére a 2018 és 2020 közötti átlagártól nagyon messze vagyunk, a gázellátással kapcsolatban pedig középtávon továbbra is nagy nyomás nehezedik az európai vezetőkre.

Cikkünk szerzője, Pete Luca a Klubrádió Esti Gyors című műsorának november 30-ai adásában beszélt a tőzsdei ármozgások okairól és az egyes előrejelzések hátteréről Para-Kovács Imre műsorvezetővel. A beszélgetés alább meghallgatható:

 

A piaci mozgásokon kívül magyar vonatkozásban szó esett arról is, hogy a gáz tőzsdei árának feleződése ellenére sem jutnak hozzá az önkormányzatok sokkal olcsóbban. Emellett az is előkerült a műsorban, hogy az Oroszországgal kötött gázvásárlási szerződések részleteiről nem tudunk semmit.

Megosztás