filmkritika

Az intézetis lányokból gyakran kurvát csinálnak az emberkereskedők

Egy amatőr szereplőkkel készült kisfilm mutatja be, hogyan lesznek pillanatok alatt szexuális kizsákmányolás áldozatai a nevelőintézetben élő lányok. A Válaszúton egy tipikus történetet mesél el, amiben a főszereplő mindössze 15 éves.

Cigánylányok, intézet, prostitúció – nagyjából így lehetne összefoglalni a Chilton Flóra rendezésében készült fél órás kisjátékfilmet, melynek különlegessége nem a téma – készült már erről nagy sikerű film, a Viktória- A zürichi expressz – nem is a színészi alakítások vagy a dramaturgia, inkább az, hogy a Válaszúton olyan műhelymunka keretében készült el, ahol profi filmesek és intézetben élő gyerekek készítenek közösen filmet. És ki ismerné jobban ezt a világot, mint aki benne él?

A történet azt mutatja be, hogyan hálóznak be egy fiatal, szeretetre vágyó, naiv, intézetben élő lányt azért, hogy prostituáltnak adják el külföldre. A mindössze 15 éves félénk lány (Zsákai Eszmeralda) elvesztette anyját, apja sosem volt, és intézetben tengeti életét, ahol a legizgalmasabb, ami vele történhet, hogy kilóg a barátnőivel a helyi kocsmába táncolni.

Aztán a történet váratlan fordulatot vesz, amikor felbukkan egy börtönből szabadult fiatal srác, Deni (Pászik Cristopher), aki szerelmet és jobb életet ígér neki. És akinek szabadulván nem nagyon marad más választása, minthogy lemenjen vidékre és kiválasszon egy lányt, akit már csak meg kell szöktetnie.

Az, hogy a végén  boldogságba döcögnek el a szakadt BMW-n, vagy az emberkereskedők karjaiba löki a lányt, az kiderül a filmből, melyet nem csak filmfesztiválokon, hanem az RTL+ streamingszolgáltatón is meg lehet nézni. Ez pedig mindenképp üdvözölendő, mert a hazai kis- és dokumentumfilm-gyártás egyik rákfenéje, hogy bár elkészülnek az alkotások, a filmek gyakorlatilag elérhetetlenek szélesebb réteg számára.

A film az Életrevaló Karitatív Egyesület és az Északi Támpont Közhasznú Egyesület koprodukciójában készült el. Az Életrevaló Egyesület gyermekek átmeneti otthonában, családok átmeneti otthonaiban, és gyermekotthonban élő fiataloknak nyújtott komplex mentálhigiénés, élményterápia jellegű prevenciós foglalkozásokat az Önismereti Filmes Műhely keretében. Így találták meg a film női főszereplőjét, Zsákai Eszmeraldát, aki a forgatás idején átmeneti otthonban élt.

Emiatt kissé meglepő, hogy a sodró lendületű filmben pont a dialógusok rugaszkodtak el a valóságtól – olyan szófordulatok és mondatok kaptak helyet, amik kizökkentik az embert. De ennek a filmnek nem is az az erőssége, hogy fiatal tehetségeket vonultasson fel, hanem ott, hogy megmutassa, mennyire esendőek és naívak az otthonokban felnővö gyerekek, akiknek sorsa szinte már akkor megpecsételődik, ahogy belépnek a kapukon.

 

Ezt támasztja alá az ECPAT és a Hintalovon Alapítvány 2021-ben kiadott  országjelentése, melyből kiderül, hogy egyáltalán nem jó a helyzet a gyerekek szexuális kizsákmányolása és az emberkereskedelem vonatkozásában. A hazai jogszabályok 2020-as megváltoztásáig a szexuális szolgáltatást nyújtó gyerekek büntethetőek voltak, így fordulhatott elő, hogy több gyerek ellen indítottak eljárást, mint ahányat sértettként tartottak nyilván.

Bár a jogszabályok két éve megváltoztak, és  a szexuálisan kizsákmányolt gyerekek büntethetősége megszűnt, a Büntető Törvénykönyv (Btk.) módosítása még várat magára abban az értelemben, hogy a ratifikált kötelezettségvállalásokat elérjük. Mint ahogy abban is elmaradás mutatkozik, hogy nincs kidolgozva egy, a gyermekáldozatok számára hozzáférhető felépülési és reintegrációs rendszer.

2019-ben a gyerekek 8 százaléka élt állami gondozásban. Ugyanebben az évben a gyermekek szexuális kizsákmányolása  (emberkereskedelem, kerítés, kitartottság, gyermekpornográfia, gyermekprostitúció kihasználása) ügyében 225 esetben indult eljárás, a látencia azonban hatalmas, csak következtetni lehet a valós számokra.

Egy 2018-as ombudsmani jelentésből kiderül, hogy az áldozattá válásban szerepe van a mélyszegénységnek és a korábbi abúzosoknak is, ezek a gyerekek különösen veszélyeztetettek, miként a gyermekvédelem látókörébe került gyerekek és fiatalok. Bár mindössze 2019-től gyűjtik külön azokat az eseteket, ahol felmerült a prostitúciós célú kizsákmányolásának gyanúja, 2019-ben 11 regisztrált bűncselekményből 8-ban történt vádemelés.

Az EU-statisztika (2015-16) pedig azt mutatja, hogy abban a két évben 647 magyar gyermek lett regisztrálva szexuális kizsákmányolás áldozataként. Bár a valós számok nem ismertek, az biztos, hogy a gyermekotthonokban élők különösen veszélyeztetettek. Azt pedig, hogy hogyan lesznek ők áldozatok, a statisztikáknál ezerszer jobban bemutatja ez a film.

Forgatókönyvíró, rendező, vágó: Chilton Flóra
Operatőr: Hejüsz Betti
Zeneszerző: Jérôme Li-Thiao-Té
Szereplők: Pászik Cristopher, Zsákai Eszmeralda, Farkas Franciska, Kozma Károly, Gréczi Jázmin

Zimre Zsuzsa

Megosztás