filmkritika

A fegyverlobbi és a politika mocskos játszmái az amerikai lövöldözések hátterében

Egy 2016-os film a fegyverlobbi erejéről, ami próbálja a minél lazább szabályozás felé tolni a politikát, hogy tovább gazdagodhasson – akár ártatlan áldozatok élete árán is.

Az USA-ban az utóbbi években több lövöldözés is volt, amelyekben az elkövető válogatás nélkül lőtt az emberekre forgalmas helyeken, és sokan vesztették életüket. Csak az elmúlt héten El Pasoban 20-an és 9-en Daytonban. 

Az ilyen esetek után mindig újra fellángol a vita a fegyverviselésről. A legalizációpártiak azzal érvelnek, hogy így lenne valaki, aki lelövi az ámokfutót, és ezzel megmenti több ember életét („good guy with gun”), de a tiltást szorgalmazók azt mondják, hogy a rosszfiúk úgysem a bevásárlóközpontban vesznek fegyvert, viszont ott szabadon megvásárolhatja valaki, aki egyszercsak bekattan, majd mészárlásba kezd.

Egy 2016-os amerikai-francia film ezt az örök vitát mutatja be közelről. Ugyan nem igaz történeten alapuló alkotás, tehát a szereplők kitalált személyek, és a mozivászonra vitt események nem történtek meg pont ugyanígy valamikor, de mégis nagyon hiteles az egész. Az ártatlan áldozatok helyett csak a saját anyagi érdekeiket néző gazdasági szereplők, a kétszínű játszmákat folytató politikusok, az őket kiszolgáló lakájmédia, a kétségbeesetten küzdő civilek – minden teljesen hihetőnek tűnik.

Talán nem egy konkrét történet adta a film alapját, hanem sok kis részletből állt össze az egész – de az is lehet, hogy csak azért tűnik ilyen valóságosnak, mert pont annyira aljasnak mutatja be ezt a világot, ahogy elképzeljük.

A főszereplő Jessica Chastain, vagyis Miss Sloane, a vérprofi washingtoni lobbista, akitől komoly öltönyös férfiak is rettegnek, mert sokkal okosabb náluk. Chastain már a pókerhercegnőt is remekül alakította, de ebben a filmben még annál is jobban hozza a ravasz, higgadt és végletekig eltökélt nőt. Néha szinte ijesztően hideg, csak a cél érdekli, és látszólag a legdrámaiabb dolgok sem rázzák meg, de aztán a kellő pillanatban mindig kiderül, hogy neki is van szíve a páncélja mögött.

A film legnagyobb érdeme a fegyverlobbi és a politika szoros és mocskos kapcsolatának bemutatásán túl az, hogy akciójelenet nélkül is hátborzongatóan izgalmas az utolsó pillanatáig. Amikor már azt hisszük, hogy értjük, mi és miért történik, akkor mindig jön egy újabb fordulat, amire nem számítottunk.

Az egyetlen, akit soha nem ér meglepetés, az Miss Sloane, mert ő keveri a kártyákat. Méghozzá mesterien.

Címlapkép: Jessica Chastain Miss Sloane szerepében

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás