PODCAST

A kormány nőellenes és homofób politikai mozgósításáról beszélt Sarkadi Nagy Márton a Political Capital podcastjában

Orbán Viktor kormánya egy kitalált ellenség, a genderideológia elleni harc jegyében a nők és a szexuális kisebbségek ellenében politizál, az ideológiai mozgósításhoz pedig nemzetközi hálózatokkal is együttműködik. A témában a Political Capital készített podcastot.

A valóságban a nők és a szexuális kisebbségek ellen harcol a genderideológia kitalált rémképe ellenében politizáló Orbán-kormány. Ezt a mobilizációt pedig a gyermek- és családvédelem címszavakkal ellátva politikai hatalomszerzésre használja.

Hogyan néz ki jelenleg és hogyan alakult az elmúlt években az LMBTQ- és genderellenes mobilizáció Magyarországon? Kik a fontos szereplői ennek, és milyen pontokon ér össze a magyar és a nemzetközi színtér? Mi a hasonlóság és mi a különbség a magyar és a lengyel kormány intézkedései között? A Political Capital nemrég készített kutatást a témában, és ezekről a kérdésekről beszélgettek a kutatóintézet múlt héten megjelent podcastjában, amelynek Kelen Zsuzsa, az intézet elemzője volt a házigazdája.

A június közepén felvett beszélgetés résztvevői Kováts Eszter politológus, Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője és kollégánk, Sarkadi Nagy Márton voltak.

Sarkadi Nagy Márton korábban az Átlátszón és az Átlátszó részvételével működő angol nyelvű, V4-fókuszú nemzetközi oknyomozó portálon, a VSquare-en megjelent cikkeiben részletesen foglalkozott a témával.

Kollégánk cikkei feltárták a csatornákat, amiken keresztül az állam finanszírozza a genderellenes propagandát, bemutatták a genderellenes álcivil szervezetek politikai kapcsolatait, és ezek „családvédelmi” hálózatainak nemzetközi hátterét is.

Külföldi szövetségesek, „civil” szervezetek segítik a genderideológia fantomjával hadakozó kormányt | atlatszo.hu

Hogyan lett a „genderideológia” a magyar közélet legforróbb témája, és milyen hálózatokba kapcsolódnak Orbán Viktor körei ahhoz, hogy felszínen tartsák ezt a kitalált ellenfelet?

A témában a VSquare-en szerzőtársaival közösen jegyzett Radicals with Reach című cikksorozata a rangos európai újságírási díj, a IJ4EU Impact Award tavalyi shorlistjére jutott.

Az oknyomozó munka egyik járulékos eredményeként Sarkadi Nagy kiderítette, majd az Átlátszón beszámolt arról, hogy közvetve a Miniszterelnöki Kabinetiroda finanszírozza az Alapjogokért Központ nevű szervezetet is. Erre az eredményre a New Yorker magazin friss számában is hivatkoztak abban a cikkben, amin Kovács Zoltán kormányszóvivő kiakadt.

Megosztás