médiaszereplés

Az orosz oligarchák luxusjárműveiről beszélt Zimre Zsuzsa a Klubrádióban

Az Ukrajna ellen indított háború miatt Oroszországot kemény szankciókkal sújtja az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok is, ezeknek az intézkedéseknek pedig áldozatául es(het)nek az orosz szupergazdagok luxusjachtjai és magánrepülői is. Zimre Zsuzsa bemutatta ezek közül a legjelentősebbeket – erről volt szó a Reggeli Gyorsban.

Orosz oligarchának lenni nem könnyű manapság. Bankszámla-befagyasztások, ingatlanok és luxusjárművek lefoglalása, lázadó matrózok – sok a megoldandó feladat. Összeszedtük a legnagyobb és legdrágább magánrepülőket és jachtokat, amik a Putyin-közeli elithez köthetők, ezért lefoglalás várhat rájuk.

Március 3-án megjelent cikkünkben bemutattuk, hogy sok orosz oligarcha Svájcba menekítette a magánrepülőgépét, az ország ugyanis nem tagja az Európai Uniónak, és viszonylag kevés megszorítást vezetett be az oroszok ellen. Arról is beszámoltunk a repülési adatok alapján, hogy néhány orosz pénzember repülője az Ukrajna megtámadása elleni napokban ment haza Moszkvába, vélhetően Putyin elnökkel tanácskozni.

Svájcba menekülnek az orosz oligarchák magánrepülői a háború és a szankciók elől | atlatszo.hu

Az Átlátszó cikksorozata arról szól, hogy miképpen került Moszkva az eredetileg egy székely csoportosulás kezdeményezésére indult európai uniós aláírásgyűjtésbe, és egyáltalán hova tűntek a székelyek abból a kampányból, amit a valaha legendás dokumentumfilmes folytatott magyar állami százmilliókból a petíció mellett.

Március 7-én pedig bemutattuk, hogy a Putyin-közeli oligarcháknak milyen luxusjachtjai vannak, hol horgonyoznak, melyiket foglalták már le, melyiket fogják várhatóan, és melyik úszhatja meg a zár alá vételt. Sok szupergazdag ugyanis késve reagált, és a hajója Európában maradt, a hatóságok pedig elkezdték elkobozni őket. Aki gyorsabb volt, annak a jachtja már a Maldív-szigeteknél jár, ahol nem érvényesek az uniós és amerikai szankciók.

Ezekkel a luxusjachtokkal fizethetnek az orosz oligarchák Ukrajna lerohanásáért | atlatszo.hu

Az, hogy Magyarországon a Kreml-propagandát a magyar kormány közpénzből fenntartott médiája terjeszti, sokak számára egyet jelent a média sokszínűségével és azzal, hogy nálunk még nincs cenzúra. Más európai országokból éppen kitiltják a Kreml-párti háborús uszítást.

Az orosz luxusjárművekről szóló cikkeink szerzője, Zimre Zsuzsa a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában beszélgetett a részletekről a műsorvezetővel, az adás itt visszahallgatható:

 

 

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás