médiaszereplés

A Fidesz-média közel 400 elvesztett peréről beszélt Erdélyi Katalin a Klubrádióban

Évek óta figyelemmel követjük az elbukott sajtóperek számát, és a napokban összesítettük az elmúlt 5 évnyi adatot. A számokból az látszik, hogy a kormánypárti médiatermékek együttesen közel 400 sajtóhelyreigazítási pert vesztettek el, a független szerkesztőségek pedig csak 40-et, vagyis tizedannyit. A részletekről Erdélyi Katalin a Klubrádió Esti Gyors című műsorában beszélgetett Szénási Sándor műsorvezetővel.

A Fidesz által leuralt médiatermékek jellegzetes módszere már évek óta, hogy az egyik leír valami negatívumot egy ellenzéki politikusról, aztán ezt átveszi és tovább habosítja a sajtóbirodalom többi tagja. Az érintettek természetesen sokszor perelnek és általában nyernek, de ez leginkább csak erkölcsi győzelmet jelent számukra, hiszen a lejáratásuk már megtörtént, és ezt nem teszi semmissé egy hónapokkal később közölt apróbetűs helyreigazítás valahol a lap hátulján eldugva.

Évek óta figyelemmel követjük és nyilvánosságra hozzuk az elbukott sajtóperek számát: a Fővárosi Törvényszéktől közadatigénylésben kikért és megkapott adatok szerint 2017-ben 84 helyreigazítási pert vesztett a kormány lakájmédiája, 2018-ban 109-et, 2019-ben 73-at, 2020-ban 57-et, 2021-ben pedig 54-et.

Összehasonlításképpen minden évben kikértük a kormánytól független szerkesztőségek (pl. RTL Klub, 444, Magyar Hang, Hvg, Átlátszó) által elvesztett sajtóperek adatait is: ezek a számok jóval kisebbek voltak minden évben, mint a kormányoldalé.

Az elmúlt 5 év adatait végül egy közös cikkben összesítettük, és grafikonokon is ábrázoltuk. A számok magukért beszélnek. 10 kormánypárti sajtótermék ellen ugyanis 2017 eleje és 2021 vége között összesen 700 sajtó-helyreigazítási kérelem érkezett, és ebből 382 esetben elmarasztalta őket a bíróság. 282 esetben teljes egészében, 100 alkalommal pedig részbeni elmarasztaló ítélet született ellenük. 8 független szerkesztőség ezzel szemben mindössze 40 sajtópert vesztett el az ellene indított 260-ból: 20 esetben teljes, 20 esetben részlegesen elmarasztaló ítélet született.

Közel 400 pert vesztett 5 év alatt a Fidesz-barát média, ebből 103-at az Origo bukott | atlatszo.hu

A fideszes propagandát toló közmédia, Origo, Magyar Nemzet, Pesti Srácok és társai mellett minden évben bemutattuk a kormány által támadott szerkesztőségek által elvesztett helyreigazítási perek számát is. A független sajtó 5 év alatt mindössze 40 pert vesztett el részben vagy egészben, vagyis tizedannyit, mint a Fidesz-média.

A bemutatott adatokról cikkünk szerzője, Erdélyi Katalin a Klubrádió Esti Gyors című műsorának február 23-i adásában beszélgetett Szénási Sándor műsorvezetővel.

Kollégánk elmondta, hogy a fideszes sajtótermékek szándékos hazugságokkal járatják le az ellenzéket, hogy ezzel is a kormányt segítsék, a kapott büntetéseket pedig a hozzájuk áramló állami hirdetéseken keresztül közpénzből fizetik, vagyis gyakorlatilag a mi pénzünkből hazudnak nekünk.

 

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás