dokumentumfilm

Szégyen és titkolózás – illegális abortuszok a Fülöp-szigeteken

A fogamzásgátló eszközök hiánya miatt rengeteg fiatal lány utolsó mentsvára az abortusz a Fülöp-szigeteken. A mélyen hívő katolikus országban illegális a művi terhességmegszakítás, ezért az érintettek kénytelenek titokban, borzasztó körülmények között elvégeztetni azt, hogy elkerüljék a börtönt és a megaláztatást. Erről készített dokumentumfilmet a Vice.

 

banner2_mozgo_2

 

2015-ben történelmi lépésre került sor a Fülöp-szigeteken: a kormányzat törvényt hozott arról, hogy az iskolákban kötelező legyen a szexuális felvilágosítás és hogy a legszegényebb nőknek ingyen biztosítsanak fogamzásgátló eszközöket. A kormányzati bürokrácia és a vallásos ellenzék miatt azonban pont azok nem kapnak segítséget, akik a leginkább rászorulnak.

A Vice filmjében megszólalnak fiatal lányok, akik már túl vannak legalább egy illegális abortuszon és fiatal fiúk is, akik nem használnak óvszert, mert nem is jutnak hozzá. Láthatjuk azt is, hogyan lehet olyan gyógyszert szerezni fű alatt, amely vetélést okoz és azt is, hogyan zajlik egy illegális terhességmegszakítás egy lepukkant házban.

A film angol nyelvű, és olyan jeleneteket tartalmaz, amelyek felkavarók lehetnek egyesek számára.

 


 

D. Kovács Ildikó

 

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás