Gazdálkodj okosan

Az EU-s kormányfők közül Orbán fizetése a legmagasabb az átlagbérhez képest

Az Európai Unión belül hazánkban a legmagasabb a kormányfő fizetése, ha azt az ország lakosságának bruttó átlagbéréhez viszonyítjuk. Orbán Viktor keresete az idei évben havi bruttó 6,3 millió forintra emelkedett, ami azt jelenti, hogy a magyar átlagbér összegének 9,5-szörösét kapja kézhez a miniszterelnök minden hónapban. Orbán kétszer annyit keres, mint spanyol és háromszor annyit, mint bolgár kollégája.

Ha csak az összeg nagyságát nézzük, nem Orbán Viktoré a legmagasabb fizetés az EU-ban: hét európai kormányfő is jobban keres nála. A legtöbb a német kancelláré, Olaf Scholzé, aki évi bruttó 348 300 eurót, vagyis havi kb 29 ezer eurót (bő 11 millió forintot) keres. Ám ez az összeg más német állami vezetőkhöz viszonyítva nem kiemelkedően nagy: a német állami vasúttársaság vezetője például 2022-ben több mint 2,2 millió eurót kapott, tehát körülbelül hatszor annyit, mint a kancellár.

Scholz fizetése így is az aránytalanabbak között van az EU-ban, hiszen a német kancellár 5,9-szer többet keres a német átlagbérnél.

A legalacsonyabb összeget a bolgár kormányfő kapja: évi bruttó 67 452 eurót, ami hozzávetőlegesen a harmada Orbán Viktor fizetésének. Azonban a lakosság átlagbéréhez viszonyítva ez így is magas, Bulgária ebből a szempontból az európai mezőny elején van: a kormányfő 4,8-szor annyit keres, mint egy átlagos bolgár.

Ám az átlagbérhez viszonyítva Orbán fizetése egyértelműen kiemelkedik a mezőnyből, majdnem a tízszeres szorzót is elérve.

A magyar miniszterelnököt szlovák kollégája, Robert Fico követi, akinek keresete 7,6-szorosa a lakossági átlagnak. Szlovákiában egyébként a Fico elleni merényletkísérlet nyomán új törvényt vezettek be, amely július 15-től lépett hatályba és részben korlátozza a gyülekezés szabadságát, továbbá életreszóló fizetést biztosít azoknak a kormányfőknek, akik több mint két teljes választási ciklus alatt töltötték be a tisztséget – ez jelen állás szerint csak Ficóra igaz.

Harmadik helyen pedig a cseh kormányfő, Petr Fiala áll, aki bár majdnem ugyanannyit kap, mint Fico, ez a cseh átlagbérhez viszonyítva 6,1-szeres összeg.

2024kormanyfo

A legkisebb különbség egy átlagpolgár és a kormányfő keresete között Máltán van: a szigetország vezetője csupán 2,3-szor keres többet a bruttó átlagbérnél. De Horvátország sem marad le sokkal: a horvát kormányfő 2,5-szörösét keresi meg egy átlag fizetésnek.

Orbán Viktor az összeget tekintve közel ugyanannyit keres, mint a dán kormányfő, aki csupán 4200 euróval kap többet nála egy évben. Ám Dániában ez az összeg jelentősen arányosabb: csupán 2,7-szer több Dánia első emberének fizetése, mint a dán átlagkereset. Ugyanez az aránypár figyelhető meg Szlovéniában is, ahol a kormányfő 2,7-szer többet keres az átlagnál. Azonban a szlovén kormányfő évi bruttó fizetése 76 586 euró, tehát 115 000 euróval kevesebbet keres, mint Orbán Viktor.

A lengyeleknél is hasonló a helyzet: Donald Tusk keresete kevesebb mint fele a magyar miniszterelnökének (81 772 euró) ami szintén egy kiegyensúlyozottabb arányt eredményez: 3,6-szor keres többet a lengyel kormányfő a lakossági átlagnál.

Az Európai Unió 27 tagállamából 20-ban ötszörös szorzó alatt van a különbség az átlagbér és a kormányfői fizetés között,

emiatt is tekinthető kiemelkedőnek, hogy Magyarországon ez a szorzó majdhogynem tízszeres. Emellett 8 országban a kormányfő az átlagbér háromszorosánál kevesebbet keres. További viszonyításképpen, az Európai Parlament képviselőinek fizetése évi bruttó 124 529 euró. Ez 66 ezer euróval kevesebb, mint Orbáné, de például több, mint akár az olasz, spanyol vagy észt kormányfőké.

Ha a Föld összes országát nézzük, a legmagasabb – bevallott – fizetése messze Szingapúr miniszterelnökének van: átszámítva majdnem évi 1,5 millió euró. Utána Hong Kong, majd a bár európai, de nem uniós tagállam Svájc következik. Az amerikai elnök fizetése fix összeg, évi 400 000 dollár (közel ugyanennyi euró), ezt a Kongresszus határozta meg 2001-ben. Németország a világranglista hatodik helyén helyezkedik el.

Orbán Viktor sem mindig keresett ilyen jól. A miniszterelnöki tiszteletdíj 2010 és 2022 között változatlan volt: havi bruttó 1 millió 507 ezer forint. Ám Orbán fizetése nem csupán ebből tevődik össze. A tiszteletdíja mellett jár neki az országgyűlési képviselők fizetése is, ami viszont 2010 óta sokat és sokszor emelkedett. 2014-ig 231 900 forint volt, de az akkori országgyűlési választás után jelentősen megemelték. Akkor több mint háromszorosára nőtt a képviselői alapilletmény: havi 747 878 forint lett.

A következő, 2018-as választás után ezt az összeget újra megnövelték, havi 891 000 forintra. Továbbá ebben az évben iktatták törvénybe, hogy a képviselői alapilletmény a lakosság átlagkeresetéhez legyen kötve, méghozzá a bruttó átlagbér háromszorosaként határozták meg az összeget. Sőt, a törvény szövegében az is benne van, hogy ha az átlagkereset csökkenne, akkor az előző évi számot kell figyelembe venni a képviselők fizetésének számításánál.

2022-ben azonban nem csak a képviselői fizetés, hanem a miniszterelnöki tiszteletdíj összege is jelentősen megemelkedett, a házelnök fizetésével egy szintre, bruttó 3,5 millió forintra. Így tehát 2022-ben a miniszterelnök összesített fizetése már 4,8 millió forint lett.

Mivel 2023-ban a bruttó átlagkereset 571 ezer forint volt, a képviselői alapilletmény összege 2024-ben 1,71 millió forintra emelkedett, és ennyit kap minimum minden országgyűlési képviselő. Orbán Viktor fizetése azonban ennek, több mint 3,5-szerese: az ő havi fizetése a képviselői illetménnyel, illetve a miniszterelnöki tiszteletdíjjal együtt 2024-re már 6,3 millió forintra nőtt. Így alakult ki, hogy mára már közel 10-szer annyit keres, mint egy átlagos magyar dolgozó.

Háberman Dávid – Szabó Krisztián

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök érkezik Brüsszelbe 2024. július 1-jén átvenni az Európai Tanács soros elnökségét a következő hat hónapra.
(fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Megosztás