adatvizualizáció

A KSH szerint félmillió forint a bruttó átlagfizetés, de az alkalmazottak többsége bruttó 400 ezret se kap havonta

A Központi Statisztikai Hivatal eddigi mérései szerint idén a bruttó átlagkereset közel havi 500 ezer forint. Azonban a mediánbér – ami egy valósabb képet fest egy átlagos magyar alkalmazott fizetéséről – bruttó 381 ezer forint körül alakul, tehát jelentős különbség tapasztalható a kétfajta számítás között. Az európai mediánbéreket tekintve a legfrissebb adatok szerint Luxemburgban a legmagasabb a kereset és Romániában a legalacsonyabb, de Magyarország is a sereghajtók között foglal helyet.

A KSH egészen tavaly áprilisig kizárólag az átlagbérek alakulását tette közzé, 2021-ben viszont két évre visszamenőleg megosztotta a mediánbéreket is, ezért meg tudtuk vizsgálni a kétféle statisztika közötti eltéréseket, és megmutattuk, hogy mennyit kereshet valójában egy közepesen fizetett alkalmazott a versenyszférában.

A nap infografikája: rosszabbul élünk, mint két éve | atlatszo.hu

A legmarkánsabb különbség egyértelműen a medián- és az átlagbér között figyelhető meg. 2019-ben 79 291 forint, 2020-ban 86 928 forint volt a különbség a teljes munkaidőben dolgozók (nem közalkalmazottak) bruttó átlagbére és mediánbére között. Az átlagbért elnézve sokan érezhették, hogy jóval az átlag alatt maradtak, hiszen számlaegyenlegükre nézve nem is annyira sokan mondhatták el magukról 2020-ban, hogy szinte 410 ezer forint bruttó fizetést kapnak.

Az átlagbérek alapján sokan érzik úgy, hogy ez a szám nem tükrözi megfelelően a valóságot. Ez nem meglepő, hiszen egy átlag magyar fizetését sokkal jobban mutathatja a mediánbér.

Ennek az az oka, hogy az átlagbér az összes fizetés középarányosa, tehát ha van néhány kiugróan magas kereset a felmértek között, akkor az látványosan megemeli a közzétett átlagbért. Ezzel szemben a mediánbér a fizetésskálán középen elhelyezkedő bért mutatja, tehát ez a szám egy valósabb képet mutat.

A KSH idén is folytatta jó szokását, és a 2022-es keresetek alakulását már a mediánbérekkel együtt osztotta meg. Megvizsgáltuk az elmúlt három és fél évben a bruttó keresetek változását, valamint az átlag- és mediánbér közötti különbség alakulását.

A 2019 januárja és 2022 júliusa közötti időszakot mutató adatsoron az látható, hogy az átlag- és a mediánbér közötti különbség számszerűen ugyan nő, de az arány stabil volt: az átlagfizetésnek nagyjából a háromnegyedét tette ki a mediánbér.

2019-ben az átlagkereset havi bruttó 365 ezer forint körül alakult, a medián kereset pedig 286 ezer körül, vagyis nagyjából 80 ezer forintnyi eltérés volt a két bérszámítás között.

Idén a KSH eddigi adatai szerint a havi átlagkereset közel bruttó 500 ezer forint, azonban a mediánbér – ami valós képet ad egy átlagos alkalmazott fizetéséről – 381 ezer forint körül alakult. Ez alapján az átlag- és mediánbér közötti eltérés jelentős, pontosan 118 220 forint.

Más országokban sem túl gyakori a mediánbér közlése, mivel az átlagbérrel mindenki kedvezőbb képet festhet az állampolgárok helyzetéről.

Az Eurostat legfrissebb jelentése alapján az EU-ban a 2020-ban rendelkezésre álló mediánjövedelem átlagosan 17 871 vásárlóerő-egység (PPS) volt. Az egyes tagállamok között jelentős eltérések mutatkoztak, Luxemburgban 28 675 PPS volt a mediánkereset értéke, míg Romániában 7 724 PPS.

Hazánk is a sereghajtók között helyezkedett el 9 699 vásárlóerő-egységgel, szomszédaink közül csak Szerbiában (6 602 PPS) és az utolsó helyen álló Romániában (7 724) lett alacsonyabb a mérőszám.

Szémann Tamás – Pete Luca

Megosztás