választás 2022

Egy kiszivárgott táblázat szerint hatalmas mozgósításra készül a Fidesz Borsodban

Az Átlátszó birtokába került táblázat tanúsága szerint a Fidesz minden településre kiterjedő statisztikát készít a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 5. számú országgyűlési egyéni választókerületben Hörcsik Richárd, fideszes parlamenti képviselő szavazóiról és támogatóiról. A táblázatból az derül ki, hogy a pártközpont 2022-es elvárása magasabb, mint a 2018-as eredmény. Most átlag feletti szavazatszámokat követelnek, és hatalmas mozgósításra készülnek a csatatérkörzetnek számító választókerületben. A helyi Fidesz-aktivistáknak Kubatov Gábor is előadást tartott.

A birtokunkba került, március 1-i dátumú Excel-táblázat tanúsága szerint a helyi fideszes polgármestereknek, önkormányzati képviselőknek és aktivistáknak ki van adva egy irányszám a támogató aláírásokról, amit helyben településenként kell hozniuk. A táblázatban százalékosan szerepel hogy az egyes települések hogyan teljesítenek, helyi forrásunk szerint a helyi fideszesek „feltehetően ennek alapján kapnak majd dicséretet és közpénzt, illetve dorgálást”.

Informátorunk szerint „valóban járnak is a falvakban, fenyegetik a közmunkásokat, hogy nem lesz közmunka, ha nem szavaznak Hörcsikre. Sőt, helyi önkormányzati képviselők kivételezett, megbízható közmunkásokkal, munkaidőben adatbázist gyűjtenek, illetve kiadják a kevésbé tájékozott, állásukat féltő embereknek, hogy kire kell szavazni.” A támogató aláírásokkal gyűjtött személyes adatokat az országgyűlési választások napján mozgósításra is fel lehet használni.

A fájlban lévő információ alapján az Excel-táblát Sáfián Ádám hozta létre és mentette, aki a körzet egyik kisvárosában, Abaújszántón fideszes polgármester, Hörcsik képviselő korábbi munkatársa. Sáfián a jelek szerint máshol sem mozog ismeretlenül a NER-ben, mert tavaly a súlyemelő szövetség elnöke akart lenni.

Az Átlátszó által megkérdezett választási szakértő szerint a táblázatban az az érdekes, hogy a központ 2022-es elvárása magasabb, mint a 2018-as tényszám. „Ha ezt hozni tudják, akkor brutális eredmény lesz” – mondta a neve elhallgatását kérő szakember.

Részlet az Átlátszó birtokába került táblázatból

A teljes táblázatot innen lehet letölteni (xlsx)

A táblázatban szereplő adatokat rendezgetve kitűnik, hogy kiugróan magas, a 2018-as névjegyzékben szereplő összes szavazópolgár 50%-nál is több kormánypárti voks az „elvárt szavazatszám” a választókörzet több kistelepülésén.

Kiugróan jó eredményt vár el a Fidesz ezeken a településeken

Sáfián Ádámnak kérdéseket küldtünk a témával kapcsolatban, ha reagál a megkeresésünkre, frissíteni fogjuk a cikket. Abaújszántó polgármestere március 1-én a Facebook-oldalán adott hírt arról, hogy elindul a 2022 évi közmunkaprogram, amiben a kisvárosban idén 143-an vesznek részt. Február 9-én ugyanitt arról számolt be, hogy kampánynyitó keretében „Dr. Hörcsik Richárd több mint 300 segítője előtt tartott előadást Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke”.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5. számú egyéni választókerülete nem kevesebb, mint kilenc indulóval csatatérkörzetnek számít az Átlátszó Választás 2022 besorolása szerint. A kormánypártok Dr. Hörcsik Richárdot indítják újra, az egyesült ellenzék jelöltje Erdei Sándor Zsolt. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt helyi jelöltje, Vincze Tamás érdeklődésünkre azt mondta, hogy ő is hallott már olyanról, hogy önkormányzati dolgozók gyűjtötték a támogató aláírásokat a kormánypártnak, a birtokunkba került táblázaton kiugróan magas szavazat-elvárással szereplő települések pedig mind „szegény falvak, ahol a közmunka lehet a megfejtés”.

A mintegy 240 lakosú Pusztaradványon például a BM adatai szerint a 137 munkaképes korú lakosból jelenleg 50-en vannak közfoglalkoztatásban, 25-en pedig nyilvántartott álláskeresők,  a roma nemzetiség aránya 2011-ben 28,2 százalék volt. Pusztaradvány az egy lakosra jutó személyi jövedelemadó-alap szerint a tíz legszegényebb magyar település egyike, a 2018-as választáson 75,2%-ot, a 2019-es választáson 87,8%-ot szerzett itt a Fidesz.

2010 óta hozza a szavazatokat a közmunka a kormánypártoknak

Az Átlátszó szerkesztője, Hont András már 2010-ben (akkor éppen szabadúszóként, az ÉS-nek írt cikkében) felfigyelt arra, hogy „Észak- és Kelet-Magyarország számos településén, a falu nagyobbik részében győzött a Jobbik, viszont mindegyikben volt egy szavazókör, amelyikben a Fidesz elképesztő méretű győzelmet aratott. Borsodnádasd, Bőcs, Farkaslyuk, Hangony, Hejőbába, Putnok, Sajókaza vezetőivel, jegyzőjével vagy a hivatal más munkatársaival beszélve beigazolódott sejtésem: mindenütt a Fidesz által elsöprő fölénnyel megnyert szavazókörben található a cigánysor.”

2014-ben az Átlátszó, a K-Monitor, a Political Capital (PC) és a Transparency International Magyarország (TI) közös projektjének keretében két, párhuzamosan futó, egymást segítő módszerrel igyekeztünk feltérképezni a választási visszaélések kiszolgáltatottságból fakadó természetét: a választási és közfoglalkoztatási adatok statisztikai elemzése segítette a tényfeltáró terepmunkát, a helyi tapasztalatok pedig újabb elemzési szempontokat vetettek fel.

Nyolc éve azt tapasztaltuk, hogy azokon a településeken, ahol a közfoglalkoztatás a munkavállaló korú népesség jelentős hányadát érinti, 2014 áprilisában jellemzően sokkal jobban szerepelt a Fidesz-KDNP országos listája. Míg a kormánypártok a kistelepülések 38 százalékában értek csak el kiemelkedő (saját országos átlaguknál 30%-kal erősebb) eredményt, addig a közfoglalkoztatás által leginkább érintett kistelepülések kétharmadában is kiugróan szerepeltek. Az erről szóló tanulmányt itt lehet elérni:

A szegények voksa – közmunka és a választás tisztaságának kockázatai | atlatszo.hu

A művelődési házban várakozó családok nem tudják mi a következő lépés, volt, akinek csak fél órája volt összekészíteni a csomagját, miután a televízióban meglátta a háború kitöréséről szóló híreket. Helyszíni riport Záhonyból és Beregsurányból.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Forró községben aztán a 2014 októberi önkormányzati választáson sikerült is tetten érni a módszert: a legendás láncszavazás vagy a korszerűbb telefonos szavazólap-bemutatás helyett egész egyszerűen több ember esetében nyílt szavazássá változtatták a voksolást. Jelenlétünk a településen erősen nehezítette a bevált szisztéma működtetését, de nem akadályozta meg: a regnáló roma vezetés még a szavazás napján is hangosan hirdette, hogy ne féljen senki, a törvény nem tiltja a nyílt szavazást – a szavazókörben pedig a szemünk láttára mutogatták a szavazók a kitöltött szavazólapot a megfelelő delegáltnak.

Közmunka csak a megfelelő voksért: nyílt szavazás volt Borsodban | atlatszo.hu

A művelődési házban várakozó családok nem tudják mi a következő lépés, volt, akinek csak fél órája volt összekészíteni a csomagját, miután a televízióban meglátta a háború kitöréséről szóló híreket. Helyszíni riport Záhonyból és Beregsurányból.

A 2018-as országgyűlési választás előtt is elmentünk néhány kelet-magyarországi településre, ahol a korábbi tapasztalataink és a Political Capital szakértőinek kockázatelemzése alapján esélyesnek tűnt, hogy a kormánypárt helyi képviselői valamiképp manipulálni próbálják majd a választást. Nem találtuk azonban jelét ilyen előkészületeknek, ellenben az a benyomásunk alakult ki, hogy a gettókban élő romák többsége a kormánypárt elkötelezett szavazójává vált.

A 2018-as országgyűlési választás alkalmával az ország egy másik hátrányos helyzetű régiójában, Baranya megyében azt tapasztaltuk, hogy nemcsak a kistelepülések legszegényebbjei, de a falusi középosztály is hálás Orbán Viktornak a tömeges közmunkáért. A tudatos félelemgerjesztés és a választási ajándékként osztogatott Erzsébet-utalvány pedig végképp a Fidesz felé fordította a kistelepülések lakóit.  A közmunkára szoruló falvakban a helybéliek döntő, néhol túlnyomó többsége a Fidesz-KDNP pártszövetségre voksolt.

A falvakban a közmunkaprogram hozott százezerszám szavazatokat a Fidesznek | atlatszo.hu

A falvakban a közmunkaprogram hozott százezerszám szavazatokat a Fidesznek

Voksturizmus is torzíthatja az eredményt a sárospataki választókerületben

Az Alfahír minapi beszámolója szerint a szintén ebbe a választókörzetbe tartozó Révleányváron 19 ukrán nemzetiségű ember van egy olyan házszámra bejegyezve, ahol ház sincsen, csak szántóföldek. A parlament tavaly novemberi döntése nyomán már nem feltétele az állandó lakhely létesítésének, hogy az ember ott is éljen, így a választásba a helyi politikai közösségbe nem tartozó személyek is beleszólhatnak ellenőrizhetetlen módon. A TASZ és a Political Capital szerint a fiktív lakcím létesítését legalizáló törvény az eddigieknél is szélsesebb kapukat nyit a voksturizmus előtt.

Erdei Sándor Zsolt, az Egységben Magyarországért Borsod-Abaúj Zemplén megyei 5-ös számú választókörzet képviselőjelöltje az Alfahírnek azt mondta, hogy választókörzete rendkívül nagy, mivel összesen 98 település tartozik bele, amiből csak Sárospatak és Sátoraljaújhely a két nagyobb város, „viszont ha a Révleányvár méretű kistelepüléseken 20-30 százalékos arányban szavaznak ukránok és szlovákok, akkor nem beszélhetünk tiszta választásról”.

Az Átlátszó birtokába került választási Excel-táblázat Révleányváron is az átlagnál jóval magasabb arányú Fidesz-győzelmet prognosztizál: a mintegy 397 választópolgárból 130-tól sikerült támogató aláírást szerezni, a párt által elvárt szavazatszám pedig 177 a fideszes jelölt Dr. Hörcsik Richárdra.

Az Átlátszó 2018-ban több választókerületben is talált olyan címeket, ahova tucatjával voltak bejelentve ukrán-magyar kettős állampolgárok, de csak papíron. A Nemzeti Választási Iroda által közzétett adatok alapján az Ukrajnával határos szabolcsi 04-es, vagyis a vásárosnaményi választókerületben lehetett a legnagyobb a szerepük – az ott szerzett helyszíni tapasztalataink is azt valószínűsítették, hogy több ezer plusz szavazatot jelentett a fiktíven bejelentett, és csak a választás napjára átbuszoztatott fantomszavazók részvétele a Fidesz jelöltjének.

Fantomszavazók duzzasztják a választói névjegyzéket a vásárosnaményi választókerületben | atlatszo.hu

77 175 – a Szabolcs 04-es egyéni választókerületben ennyien szavazhattak április 8-án. 73 242 – ennyi választópolgárt regisztráltak itt négy évvel ezelőtt. A vásárosnaményi választókerületben tehát négy év alatt 3933-mal nőtt a választópolgárok száma, ami egészen egyedülálló – a vonzásközpontnak számító Debrecen 01-es választókerületében például a szavazói létszám ugyanebben az időszakban közel kétezerrel csökkent.

Legyél Te is Névtelen Forrásunk a MagyarLeaksen keresztül! Küldj az Átlátszó szerkesztőségének anonim módon tippet, sztorit, dokumentumot, vagy fényképeket Dél-Olaszországban vakációzó NER-lovagokról! A Tor hálózatba kötött MagyarLeaks platformot úgy alakítottuk ki, hogy magas technikai biztonságot garantáljon azon forrásaink számára, akik szeretnének valóban névtelenek maradni. A részleteket itt találod.

Bodoky Tamás

Címlapfotó: Kubatov Gábor kampányindítót tart a B-A-Z. megye 5. számú egyéni választókerületben fideszes aktivistáknak 2022. február 9-én. Fotó forrása: Sáfián Ádám / Facebook.

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás