adatvizualizáció

Melyik államot tartják a legbefolyásosabbnak az európaiak?

A pandémia és Trump kormányzása  erősen befolyásolta a nagyhatalmak megítélését, különösen az Egyesült Államok befolyásának megítélése lett negatívabb, Kína pedig kilőtt a German Marshall Fund és a Bertelsmann Fundation közös kutatása szerint.

Ha országonként valamelyest el is tér a nagyhatalmak megítélése, a végeredmény továbbra is mindenhol egyértelmű, a legnagyobb globális befolyást még mindenhol toronymagasan az Amerikai Egyesült Államoknak tulajdonítják, ezt követi Kína, az Európai Unió, majd a sor végén Oroszország.

A nemzetközi vélemények szemben állnak az amerikaiak saját percepciójával: míg az ő megítélésük szerint Amerika globális befolyása a tavalyi mélypont után már majdnem a pandémia előtti helyzetet tükrözi, addig az EU vezető hatalmainak polgárai szerint éppen csak javított valamit a Biden-kormányzat első pár hónapjában.

Míg az Egyesült Államok globális befolyásának amerikaiak általi megítélése tavaly óta 5%-kal nőtt (jelenleg az amerikai lakosok 81%-a tulajdonít vezető befolyást az országnak), addig Németországban és Franciaországban szinte semmit nem változott az amerikai befolyás megítélése (az eredmények egyeznek a 2020-as pandémia kitörése utáni eredményekkel, amelyek kb. 10%-kal csökkentek Kína javára a pandémia előtti időszakhoz képest).

A nagyhatalmak megítélésének változása

Az USA nemzetközi befolyásának megítélése Kanadában a legmagasabb (68%), Európán belül pedig Spanyolországban (65%). Törökországban és Svédországban a lakosság (63%), Lengyelországban (62%), az Egyesült Királyságban pedig a lakosság 58%-a gondolja Amerikát a legbefolyásosabb nagyhatalomnak.

Kína a németek szemében a 2020-as eredményekhez képest is 2%-al előrébb lépett (22% tartja a világ első számú hatalmának), a franciáknál pedig megtartotta a tavaly szerzett 15%-os javulást. Hollandiában és Olaszországban is egyértelműen a második befutó; Svédországban, Lengyelországban és Nagy Britanniában viszont már kevésbé tartják befolyásosnak. A növekvő befolyása ellenére sem Európában, sem Észak-Amerikában nem gondolják úgy, hogy Kína befolyása összehasonlítható lenne az Egyesült Államokéval.

A transzatlanti megítélése az EU és Oroszország befolyásának nem túl fényes, Oroszországnak alig tulajdonít komoly befolyást.Törökországban és Lengyelországban a legpozitívabb Oroszország megítélése, de még ott is csak 6%-ot ér el.

Az EU a járvány óta folyamatosan veszít szerepéből. Az Egyesült Királyságban (22%), Svédországban (19%) és Németországban (18%) a legmagasabb az EU megítélése, Hollandiában, Spanyolországban és Olaszországban valamivel alacsonyabb (12%).

Szémann Tamás Szabó Hédi

Megosztás