koronavírus

Lecseng a járvány, újra a régi üzenetek jönnek: előtérben a migráció és Gyurcsány

A harmadik hullám végénél járunk, az operatív törzs pedig ezt hivatalosan be is jelentette a 2021. június 11-i utolsó sajtótájékoztatóján. Az új fertőzöttek száma 300, az új elhunytak száma 10 alatti. A járvány lecsengésével a kormánykommunikáció is visszatér a korábbi üzenetekhez, újból előtérben a migráció és Gyurcsány. A szlovák egészségügyi minisztérium viszont tart a delta-variáns régiós megjelenésétől, amelynek kiinduló gócpontja akár a napokban tartott magyar-portugál EB-meccs is lehet. Heti összefoglalónk.

Az operatív törzs a harmadik hullám vége miatt már nem tart ugyan több sajtótájékoztatót, és a napi adatközlésről átálltak hétköznapi adatközlésre, még előfordulnak új fertőzöttek és elhunytak is. A napi új esetek száma 2021. június 4. óta 300 alatti, és már több, egymást követő napon is egyjegyű volt az új elhunytak száma. Az aktív fertőzöttek száma 40 ezerhez közelít, 2021. június 18-án 42 851 a számuk. A részleges adatközlés miatt a hétvégi adatokat – a hétfői adatközlés módszeréhez hasonlóan – a hétfői értékekkel összesítve visszük fel a Koronamonitor diagramjaira, a hétvégi napokon így nem fog érték megjelenni.

Az aktív fertőzöttek számának napi alakulása Magyarországon az elmúlt 90 napban

Az új oltottak száma tovább csökkent a héten, ugyan az oltásra regisztráltak 8 százaléka (430 ezer fő) még nem kapott egy adag oltást sem. A héten több vakcinaszállítmány is érkezett (Pfizer-BioNTech vakcinából 375 570 adag, AstraZenecából 86 700 adag, Modernából pedig 64 800 adag), így már több oltóanyag érkezett összesen az országba, mint amennyi az eredeti oltási tervbe foglaltak számára szükséges lenne.

A 1618 évesek után 2021. június 10-én viszont kiterjesztették a 1215 éves korosztályra is az oltást, ezzel a teljes beoltható lakosság 8 693 271 főre nőtt, így még 2,4 millió adag oltóanyagnak kell érkeznie, hogy mindenkinek biztosan jusson. Természetesen ennyi oltóanyagra nem lesz szükség, ugyanis – ahogyan két hete megírtuk – csak a lakosság 68 százaléka mutatott hajlandóságot az oltás beadatására, ami 6,6 millió főt jelent.


A magyar oltási terv állása

A héten egyedül Kazahsztánnal nőtt azon országok listája, ahol elismerik a magyar védettségi igazolványt, azaz  nem korlátozzák az országba történő beutazást. A javuló járványügyi helyzet miatt 2021. június 24-től a magyar-szlovák határon a jelenleg nyitott 19 helyett újra az összes, 36 határátkelőhelyen lehetővé teszik az utazást a két ország között. A Horvátországba történő beutazásnál pedig 2021. június 11-től nem kell a második oltás után 14 napot várni a beutazás előtt.

Arról, hogy a keleti oltóanyagokat – és ezzel a szabadabb EU-s utazást – mikor fogja elfogadni az Unió, nincsenek pozitív hírek: a Szputnyik V engedélyeztetése akár az év végéig is elhúzódhat, ugyanis a gyártó Gamaleya Intézet nem tartotta be a klinikai vizsgálati adatokra vonatkozó 2021. június 10-i határidőt, és nem nyújtotta be az iratokat az Európai Gyógyszerügynökségnek.

Az adatok alapján a harmadik hullám végénél járunk, noha az operatív törzs – annak ellenére, hogy még van a járványnak halálos áldozata, és pár száz fővel nő a fertőzöttek száma minden nap – már 2021. június 11-én kijelentette, hogy vége a harmadik hullámnak. A 444 már ezt megelőzően, június 6-án kijelentette, hogy vége a harmadik hullámnak, ők a német Robert Koch Intézet számításai alapján jutottak erre az álláspontra: ha két hét alatt 100 ezer főre vetítve 50-nél kevesebb új fertőzöttet regisztrálnak országosan és legalább 15 megyében, azt tekinthetjük majd a hullám végének – írták. Ha pedig a WHO pozitivitási rátáját nézzük – ami szerint két hétig tartósan 5%-os érték alatt kordában van tartva a járvány –, akkor a harmadik hullám már 2021. június 5-én elérte a végét.

Elballagtak. Búcsú az Operatív Törzstől – számokban

2021. május 25-én az Operatív Törzs bejelentette, hogy a járvány harmadik hullámának lecsengésével búcsút inthetünk a napi sajtótájékoztatóknak is. A koronavírus elleni védekezésért felelős szerv ugyanis „már csak készültségi fokozatban működik tovább”, ezt követően ritkábban hallhatunk a járványügyi adatokról. Az eddigi sajtótájékoztatók alapján megvizsgáltuk, hogy kik voltak a leggyakrabban visszatérő szereplők, és azt is megnéztük, kik beszéltek a leghosszabb, illetve a legkevesebb ideig. Emellett arról is gyűjtöttünk adatot, hogy mennyien követték a napi tájékoztatókat.

Ennek megfelelően a kormánykommunikáció is egyre kevésbé szól a járványról – kivéve, ha oltásról van szó –, és egyre inkább a világjárvány előtti üzenetek kerülnek újra előtérbe: Orbán Viktor miniszterelnök a 2021. június 11-i Kossuth Rádiós interjújában a következő évek migrációs hullámát tartja a legkomolyabb problémának.

Nemcsak az illegális migrációt kell elutasítani, hanem a járvány miatt különösen fontos, hogy két évig semmilyen migrációt ne engedjenek – fogalmazott a miniszterelnök. Ugyancsak fontosnak tartotta a járvány mellett a migráció problémáját hangsúlyozni aNATO-tagok június 14-én tartott, egynapos, brüsszeli csúcstalálkozóján is.

Június 16-án, a Fidesz-KDNP-frakció kihelyezett debreceni ülésén pedig harmadik veszélyként újra előkerült Gyurcsány is: Orbán szerint ha Gyurcsány Ferenc visszatér, a baloldal újra megemeli az adókat, különösen a gyerekesekét, beengedik a migránsokat és megemelik a rezsit, a Fidesznek ezt kell megakadályoznia – közvetítette a miniszterelnök szavait a Magyar Nemzet.

A járvány lecsengését pedig nem csak a kormánykommunikáció, de az állampolgári magatartás is szépen tükrözi. Jóllehet a sportrendezvények nézőit érintő maszkviselési kötelezettséget már 4 millió első oltottnál, 2021. április 30-án eltörölték, ezeket a rendezvényeket csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni. A 2021. június 11-én indult foci-Eb keretén belül június 15-én a budapesti Puskás Arénában tartották meg a magyar-portugál mérkőzést, ahonnan Karácsony Gergely főpolgármester is posztolt a Facebook-oldalára: nem csak ő, de a körülötte ülő nézők is maszk nélkül ülnek, de a szurkolók vonulásáról készült Telex-videóban sem látni maszkot viselő embereket.

A szlovák egészségügyi minisztérium szerint a portugálok elleni meccs viszont a delta-variáns régiós terjedését is elindíthatja, ugyanis Portugáliában az elmúlt napokban újra megnőtt az új esetek száma, és egyre több fertőzöttnél mutatták ki a legújabb variánst, a budapesti meccsre pedig sok portugál szurkoló is ellátogatott.

Kövesse a járvány hazai és nemzetközi adatait a naponta frissülő, megújult Koronamonitor oldalunkon:

KORONAMONITOR – Naponta többször frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről


Szabó Krisztián

Megosztás