koronavírus

Már öt szomszédos országba is utazhatunk EU-s védettségi igazolvány nélkül

Kedvezően alakultak a járványügyi adatok az elmúlt héten lassan, de tartósan csökkenek a számok a harmadik hullám végén. Az új fertőzöttek száma két hete 400-nál is kevesebb, az új elhunytak száma pedig az elmúlt hét napot tekintve 2020 októbere óta újra először 100 alatti volt. Az oltási programba 2021. június 10-től a 1215 éves korosztályt is bevonják, ők csak a Pfizer-BioNTech vakcináját kaphatják. Az EP elfogadta a védettségi igazolványról szóló jogszabályjavaslatot, de a korábbi híreknek megfelelően a tagállamok nem kötelesek automatikusan elismerni a nem EMA által elismert oltóanyagokat. A magyar kormány az elmúlt hónapokban már számos bilaterális megállapodást kötött a magyar védettségi igazolványok elismeréséről, a folyamatosan bővülő listán pedig már két olyan ország is szerepel, amit a magyarok előszeretettel látogatnak. Heti összefoglalónk.

Múlt héten megírtuk, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2021. május 28-án engedélyezte a Pfizer-BioNTech vakcina alkalmazását a 12–15 évesek körében is. Ez Magyarországon a KSH adatai szerint 394 400 főt érint. A június 10-i Kormányinfón Orbán Viktor elmondta, hogy kiterjesztették az oltást erre a korosztályra is, előzetes regisztráció után őket Pfizer-BioNTech-féle vakcinával oltják kórházi oltópontokon. A teljes, 12 évnél idősebb beoltható lakosság így 8 693 271 főre nőtt, ami a teljes lakosság 89 százaléka. 2021. június 11-ig 5 324 996-en kapták meg az első, 4 157 681-en pedig a második adag védőoltást. A regisztráltak közül 372 050-en várnak még oltásra. Orbán Viktor azt is elmondta, hogy 137 ezren vannak azok, akik csak az első oltást kérték, így ők lekerülnek a védettek listájáról.


A magyar oltási terv állása

2021. június 9-én az Európai Parlament képviselői megszavazták az egységes védettségi igazolványról szóló jogszabályjavaslatot. Az igazolványt nem csak védőoltással, hanem negatív PCR-teszttel, antigén-gyorsteszttel vagy korábbi fertőzésről szóló orvosi igazolással is ki lehet majd váltani. Az igazolvánnyal rendelkező európai polgárok így szabadon utazhatnak a tagállamok között. A tagállamok ezen felül csak az EMA által elfogadott vakcinákkal (Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Moderna, Janssen) oltott utazókat kötelesek korlátozások nélkül beengedni, a nemzeti hatóságok vagy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által vészhelyzetekre engedélyezett vakcinák (mint a Szputnyik V vagy a Sinopharm) elismeréséről a tagállamok maguk dönthetnek. A rendszer július 1-től 12 hónapig lesz működésben.

Magyarországon jelentős számú állampolgár kapott az EMA által nem elismert oltóanyagokból, ők az EU legtöbb országába csak negatív teszttel vagy orvosi igazolással tudnak majd beutazni. A magyar kormány az elmúlt hónapokban már számos bilaterális megállapodást kötött a magyar védettségi igazolványok elismeréséről: Bahrein, Csehország, Észak-Macedónia, Georgia, Horvátország, Moldova, Mongólia, Montenegró, Szerbia, Szlovénia és Törökország mellett 2021. június 7-től Ciprus, június 9-től Szlovákia, június 10-től Marokkó és Albánia, június 11-től pedig Ukrajna is elismeri a magyar védettségi igazolványt, ezzel szabad utazást biztosítva a keleti oltóanyagokkal oltott magyar állampolgároknak is. A listán jelenleg mindössze hat uniós ország van. Jó hír viszont, hogy a magyarok által leginkább látogatott öt országból (Ausztria, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Németország) kettővel (Szlovákia, Ukrajna) sikerült az elmúlt héten megállapodást kötni. Ebbe a két országba a 2018-2019-es évek utazási adatai alapján átlagosan 12 millió alkalommal utaztak a magyarok.

Bahreinbe már mehetnénk, a többi még kérdéses – Merre utazna, és merre utazhat a magyar?

Az oltási kampány megindulásával elkezdhettünk reménykedni, hogy a közeljövőben ismét lehetségessé válnak a külföldi utazások. A magyar oltási program kifejezetten jól haladt idáig, többek között annak köszönhetően, hogy az ország jelentős részét Szputnyik V és Sinopharm vakcinával oltják, habár úgy látszik, hogy a kizárólag az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elfogadott oltásokkal oltó országok már a nyomunkban járnak. A keleti vakcinák használatának azonban jelenleg úgy tűnik, lesznek hátulütői a lakosság számára: a keleti oltásokat nem minden ország fogadja el a beutazáshoz.

A járványügyi adatok továbbra is kedvezően alakultak a héten: az új fertőzöttek száma tizenhárom napja 400 alatti, az aktív fertőzöttek száma lassan, de továbbra is tartósan csökken, a kórházi ápoltak száma pedig 2021. június 9-én 500 alá csökkent.

Jelentős csökkenés látható az áldozatok számában is, az elmúlt hét napban (június 5-11.) 2020. október 6. óta először volt újra 100 alatti a koronavírushoz köthető halálesetek száma (86 elhunyt volt). A 2021. 23. hetében a hétvége nélkül pedig 50 halálos áldozata volt a járványnak.

A koronavírus áldozatainak száma korcsoportok szerint heti összesítésben 

Kövesse a járvány hazai és nemzetközi adatait a naponta frissülő, megújult Koronamonitor oldalunkon:

KORONAMONITOR – Naponta többször frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről


Szabó Krisztián

Megosztás