koronavírus

Lassul az oltási sebesség, május végére érhetjük el az ötmillió első oltottat, de leszállóágban a járvány

2021. április 30-án újabb mérföldkövet ért el az oltási terv, már 4 millióan megkapták a koronavírus elleni első oltást. A cél eléréséhez a kormány az utolsó pillanatban oltási kampányt is szervezett 100 ezer Pfizer-BioNTech vakcinával, amitől az időpontfoglalásra fenntartott weboldal, az EESZT használhatatlanná vált, az oltópontok előtt pedig több száz méteres sorok alakultak ki. Május első hetében viszont jelentősen lecsökkent az első oltások száma, miközben közel kétmillió adag oltóanyag áll rendelkezésre és 600 ezer oltatlan regisztrált vár még a vakcinára. A jelenlegi oltási sebesség mellett a miniszterelnök által május 10. körülre tervezett 5 millió oltottat valószínűleg csak a hónap végén fogjuk elérni. Heti összefoglalónk.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

 

2021. április 30-án a reggeli adatközlés szerint 3 913 550 első adagot adtak be. Orbán Viktor április 9-én a Kossuth Rádió reggeli műsorában elmondta, hogy az első oltottak száma május elejére fogja elérni a 4 millió főt. Ahhoz, hogy ez a cél valóban teljesülhessen, a kormány rendkívüli, egy napos oltási akciót csinált 100 ezer Pfizer vakcinával, amiről az Origon 2020. április 30-án hajnali 0:11-kor megjelent egy hír is. A kormány hivatalosan a járványügyi portálon ezt fél 9-kor jelentette be, addigra viszont az EESZT időpontfoglalásra létrehozott oldala lefagyott. A kormány ezt aznap még terheléses támadásként jelentette be, Gulyás Gergely május 3-án már nem tartotta kizártnak, hogy az oltóanyag típusa iránti nagy igény miatt próbáltak meg egyszerre rengetegen időpontot foglalni. A Pfizer közkedveltségét mutatja, hogy sokan időpontfoglalás nélkül is beálltak az oltópontok előtt kialakult több száz méteres sorokba és így jutottak hozzá az oltáshoz. Az oltási akció nem volt hiábavaló, Orbán Viktor még aznap közzétett egy videót a Facebook-oldalán, miszerint elértük a 4 millió első oltottat. Ennek köszönhetően számos korlátozás került feloldásra, többek között védettségi igazolvánnyal újra részt vehetnek nézők a sportrendezvényeken.


A magyar oltási terv állása

Orbán Viktor a következő oltási célnak az 5 millió főt tűzte ki, amit az április eleji rádióbeszélgetésben 710 nappal a 4 millió fő elérése utánra jósolt. A Pfizer-nap után jelentősen visszaesett az első oltások száma, 2021. május 7-ig 4 203 873 fő kapta meg az első adagot, ami 800 ezerrel kevesebb a miniszterelnök terveinél. Jelenleg átlagosan 41 474 első adagot adnak be. Ezzel a tempóval 2021. május 28-án érhetjük el az 5 millió oltottat, noha jelenleg közel 2 millió oltóanyag áll rendelkezésre, és 600 ezer regisztrált vár még az oltására.

Beadott oltások száma heti bontásban Magyarországon

Az EESZT-n keresztül választható vakcinatípusokat a héten az orosz Szputnyik V-vel is kibővítették, így már három típusból lehet választani (a kínai Sinopharm és a brit-svéd AstraZeneca mellett). Érthető is, hogy csak ez a három oltóanyag érhető el az időpontfoglalási rendszeren keresztül, hiszen a miniszterelnök elmondása szerint a Pfizer-féle oltóanyaggal az érettségiket követően, 2021. május 10-e után a 1618 éveseket fogják oltani, időpontot a pénteki oltási nap után csak hetek múlva lehet erre a típusra leghamarabb foglalni. A Moderna vakcinájából jelenleg mindössze 53 551 adag áll rendelkezésre, ezeket is feltételezhetően a második adagokra tették félre.

A lassuló első oltások oka az időpontfoglalással elérhető oltóanyagok típusa is lehet, a kínai oltás vélt alacsonyabb védettségi szintje és az AstraZeneca arányosan nagyon kis számú vérrögképződéses esetei miatt kevesebben szeretnének ezekkel az oltóanyagokkal élni. Emellett viszont egyre többen kapják meg a teljes védettség kialakulásához szükséges második adagot: az első oltottak több mint fele már a második adagját is megkapta.

Az egyre növekvő oltottak száma mellett szerencsére továbbra is a járvány harmadik hullámának leszálló ágában vagyunk: átlagosan annyi új fertőzöttet regisztrálnak (1406), mint a harmadik hullám elején, 2020 február első-második hetében.

 Az új fertőzöttek számának napi alakulása Magyarországon az elmúlt 90 napban

Az enyhülés az elhunytak számában is érzékelhető: sajnos, továbbra is 100-nál több áldozata van naponta a járványnak,  április közepe óta azonban tartós csökkenés látható a számokban. 2021. május 2-án volt a héten a legkevesebb elhunyt, 101 fő.

Hasonló csökkenés látható továbbra is a kórházi ápoltak és a lélegeztetőgépes kezelésre szorulók számán is: május 7-én 3855-en szorulnak kórházi kezelésre (háromszor kevesebben, mint a harmadik hullám csúcsán), közülük pedig 445-en lélegeztetésre (3,5-ször kevesebben, mint a harmadik hullám csúcsán).

Az elhunytak számának változása az elmúlt 90 napban

Az elhunytak számában bekövetkezett csökkenés nemzetközi viszonylatban is látható már: lakosságarányosan már nem hazánkban van a legtöbb elhunyt egy napon, ebben a rangsorban Bulgária (2,36), Uruguay (1,64) és Argentína (1,47) is rosszabb helyen áll. Ez igaz a hétnapos átlagra is, ahol hazánk jelenleg a harmadik. Az összes elhunytat tekintve továbbra is nálunk volt a legtöbb áldozat lakosságarányosan.

A húsz legrosszabb halálozási mutatóval rendelkező ország világszerte

Arról, hogy milyen alapbetegségekben szenvedtek a járvány áldozatai – és melyek a halálos kimenetelű fertőzés esélyét növelő alapbetegségek – az alábbi cikkünkben olvashat bővebben:

Itt megtudhatja, kiket veszélyeztetett leginkább a járvány – összeállításunk az alapbetegségekről

Magyarországon eddig több mint 28 ezer áldozatot követelt a koronavírus-járvány. A hivatalos járványügyi tájékoztató oldal szerint a legtöbbüknek volt valamilyen alapbetegsége. Elemeztük az elhunytakról közzétett adatokat a járvány megjelenésétől kezdve, ebből pedig egyértelműen látszik, hogy melyek azok az egészségi problémák, amelyek rizikófaktort jelenthetnek. Ugyanakkor az adatszolgáltatás problémás pontjaira is rávilágít az elhunytakat összegyűjtő táblázat.

Kövesse a járvány hazai és nemzetközi adatait a naponta frissülő, megújult Koronamonitor oldalunkon:

KORONAMONITOR – Naponta többször frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről

Szabó Krisztián

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

 

Megosztás