adatvizualizáció

Mennyire terjed a delta variáns?

Az Egyesült Királyságban a tervezett nyitást késleltetheti az Indiából érkező vírusmutáns.

2020 októberében fedezték fel a koronavírus B.1.617.2 névre keresztelt indiai variánsát. Május elején már globális aggodalomra okot adó variánssá nyilvánította a WHO és delta névre keresztelte. Azóta minden kontinensen van már bejelentett eset, a legtöbb Ázsiában, de Európában is egyre több, már május végén kimutatták Szlovákiában és Magyarországon is.

Indiában az ellátórendszert összeomlásközeli állapotba hozta. Nem lehet pontosan tudni, hogy az indiai megfertőződéseknek hány százaléka köthető az új variánshoz, de a legutolsó becslések szerint 40%-kal fertőzőbb, mint az Európában és a világon is jelenleg domináns, legelőször az angliai Kentben kimutatott alpha variáns. 

India után a legtöbb fertőzést az Egyesült Királyságban találtak. Az Egyesült Királyságban, ahol 60%-os az első oltottak aránya, jelenleg a tervezett június végi nyitási terveket mérlegelik a variáns miatt. Anglia még saját állampolgárai számára is tiltja a beutazást Indiából. Az EU még mindig csak létfontosságú ügyekben enged beutazást az Egyesült Királyságból.

Egyelőre úgy néz ki, a Pfizer és AstraZeneca vakcinák, ha valamelyest csökkent hatékonysággal is, de védeni látszanak a variánssal szemben. Ugyanakkor azokra, akik még csak egy oltást kaptak, illetve akik még nincsenek beoltva, komoly veszélyt jelenthet a variáns.

Megosztás