adatvizualizáció

Dél-Dunántúlon ugrott meg leginkább a halálozás az év első három hónapjában

Az ország nyugati részében nőtt legnagyobbat az elhunytak száma, azon belül is a Dunántúl déli régiója ugrik ki a többi közül. Itt a tavalyi első negyedévhez képest 36%-kal nőtt meg a halálozás. Ez az adat minden halálozást magában foglal, a halál okától függetlenül, azaz a járvány, az ellátási problémák és a tavalyi alacsony, év eleji halálozás is egyszerre játszik szerepet a növekedésben.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

Az ország valamennyi régiójában 20% feletti volt a növekedés, kivéve a Budapestet és Pest megyét magában foglaló közép-magyarországi régiót, ahol 11%-kal nőtt a halottak száma 2020 elejéhez képest. A régiós adatok azonban nagy eltérést mutatnak megyei szinten.  A dél-dunántúli Somogyban csaknem másfélszeresére, Tolnában 1,4 szeresére emelkedett a halálozás, míg Baranyában a régiókban átlagosnak számító 23%-os emelkedése zajlott le.

Hasonlóan nagy eltérés alakult ki az észak-magyarországi Nógrád megye környezetében is. A megye meredek 44%-os emelkedését sem követték a szomszédos megyék. Hevesben 13, Pest megyében 16% volt a növekedés.  A legkisebb változás Jász-Nagykun-Szolnok megyében (+8%) és Budapesten (+9%) történt.

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

 

Megosztás