adatvizualizáció

Néhány országgal szemben valahogy nem szigorodik Magyarország vízumpolitikája

Miközben Magyarország összességében egyre kevesebb vízumot ad a Schengen-övezeten kívüli országok állampolgárainak, hogy beléphessenek a 26 európai ország által kirajzolt térségbe, akad azért néhány olyan ország is, amelyekkel nagyvonalúbbak vagyunk. 

A Schengenvisainfo.com-tól megkapott exkluzív statisztikák vegyes képet rajzolnak ki Magyarország az utóbbi négy évben mutatott vízumengedélyeztetési gyakorlatáról.

Miközben összességében egyre kevesebben folyamodnak a Schengen-övezeten kívüli országok állampolgárai a magyar konzulátusokon a zónába való belépési engedélyért, Magyarország egyre kevesebb külföldi állampolgárnak ad vízumot, és ezzel párhuzamosan egyre többeknek utasítja vissza a kérelmét.

Fontos megjegyezni, hogy a Schengen-vízum nem egyenlő a magyar tartózkodási engedéllyel, amely Magyarország esetében nőtt az utóbbi években. A Schengen-vízum arra jogosítja fel birtoklóját, hogy egyszeri belépéssel (itt most Magyarországon keresztül) az övezeten belül oda mehessen, ahová csak akar.

Eddig az összkép nem tűnik különösebben érdekesnek, ugyanakkor jelentős eltérést találunk az országok között, és innentől válik izgalmassá Magyarország gyakorlata.

Az ukrán, addig is kiugró számú kérelmek száma 2016-ban hirtelen nagyot zuhant, viszont Oroszországból, Kínából és Törökországból egyre többen akartak Magyarországon keresztül belépni a Schengen-övezetbe.

Százalékos arányban azonban a legnagyobb növekedést a Mongólia, Algéria és India magyar konzulátusain beadott kérelmek nőttek.

A visszautasított kérelmek számában nem feltétlenül a nominális számok az érdekesek, hanem a visszautasítottak aránya az összes beadott kérelemhez képest. Itt az látszik, hogy a muszlim és afrikai országokban beadott kérelmeket nagy számban utasítja vissza Magyarország,

 

Az adatokat a Schengenvisainfo.com-tól kaptuk meg.

Bátorfy Attila

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

 

Megosztás