vallás

A nemzetiségi után itt a vallási térképünk

Magyarországon a 2011-es népszámláláskor 5,4 millió fő vallotta magát valamely felekezethez tartozónak. A településszintű adatok alapján azt mutatjuk be, hogy hol élnek a vallásos honfitársaink. Új anyag az Átlón. 

Múlt héten a Magyarországon élő nemzetiségekkel foglalkoztunk, most ugyanazt az adatbázist, a 2011-es népszámlálás adatait településszinten is közzéadó, az Országgyűlési Könyvtár honlapján található Nemzetiségi Adatbázis adatait használtuk fel, de megjegyezzük, hogy a közzétett adatok nem adhatnak teljes képet a hazai felekezetek országos, településszintű eloszlásáról (a módszertant és az adatok korlátait lásd az eredeti anyag végén!).

Ennek egyik oka az, hogy az adatbázis csak hat felekezet, a római katolikus, a református, az evangélikus, a görög katolikus, az ortodox és az izraelita adatokat tartalmazza településszinten, noha a 2011-es cenzuskor a Központi Statisztikai Hivatal 23 felekezetre kérdezett rá. Másfelől pedig historikusan látható a KSH adataiból, hogy jelentősen nőtt a cenzusok során azoknak a száma, akik nem adtak választ a vallási-felekezeti hovatartozásukat firtató kérdésre. Így feltételezhető, hogy több vallásos ember van Magyarországon, mint amennyien be is vallják a népszámlálásokkor, bár ez a trend a következő cenzuskor akár meg is fordulhat.

Így ez a térkép semmiképpen sem alkalmas annak megállapítására, hogy Magyarország mennyire vallásos, ezen belül pedig arra, hogy mennyire keresztény ország. Ezekhez némi támpontként ajánljuk az egyházaknak felajánlott személyi jövedelemadó egyszázalékokról szóló korábbi elemzésünket, illetve azt a cikkünket, amelyben megpróbáltuk elhelyezni Magyarországot a keresztény országok között.

 

 

Magyarország vallási térképei

 

A teljes anyagot és a módszertani leírást az alábbi linkre kattintva lehet elérni!

Magyarország vallási térképe – ATLO verzió

Galambosi Eszter Magyarországon a 2011-es népszámláláskor 5,4 millió fő vallotta magát valamely felekezethez tartozónak. A településszintű adatok alapján azt mutatjuk be, hogy hol élnek a vallásos honfitársaink.

Galambosi Eszter

Megosztás