Újságírás

Kik kaptak eddig Minőségi Újságírásért-díjat? Grafikonokon és ábrákon mutatjuk

A Minőségi Újságírásért-díjat 1997 óta osztják ki minden hónapban, bár volt néhány év, amikor szünetelt. A rendelkezésünkre álló adatokból azonban így is sok mindent megtudhattunk a díjat illető statisztikákról. Ezeket mutatjuk most be vizuálisan, grafikonokon és ábrákon.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

A Minőségi Újságírásért-díj a legrangosabb hazai újságíródíj a Gőbölyös Soma-díj mellett, csak míg az utóbbit évente ítélik oda a legfontosabb oknyomozó cikk(sorozat)ért, addig előbbit havonta adják oda a zsűri szerint legjobb, nem feltétlenül oknyomozó cikkért. A díjat 1997-ben Dávid Péter, a Philip Morris akkori kommunikációs igazgatója alapította, aki korábban maga is újságíró volt. A díj 2012 év végén, tizenöt év után szponzorhiány miatt kényszerpihenőre vonult, de 2017 májusában újraindították. A havi díjat odaítélő zsűri összetétele többször módosult az évek során, jelenleg Both Vilmos, Dudás Gergely, Nyáry Krisztián, Pistyur Veronika, Sonnevend Júlia, Veiszer Alinda és Weyer Balázs alkotják a zsűrit.

A díjat sokszor érte és éri ma is az a vád, hogy részrehajló a „balliberális” újságírók és cikkek irányában, valamint az a kritika, hogy összehasonlíthatatlan újságíróteljesítményeket mér össze, amikor egy kalap alá veszi a tényfeltáró cikkeket, az elemzéseket, a portrékat, az interjúkat, a kritikákat és az esszéket. Mindenesetre a kritikák ellenére továbbra is a legfontosabb havi díj, amit újságíró megkaphat Magyarországon.

Anyagunkban arra voltunk kíváncsiak, hogy kik, mikor kapták meg a díjat és mely lapoknál dolgoztak. 2019 januárjáig 214-szer hirdettek havi győztest és összesen 152 újságíró kapott eddig díjat 1997 decembere óta. Voltak hónapok, amikor nem osztottak díjat, sokszor szerzőpárosok nyertek, és akadtak olyan hónapok is, amikor megosztott díjat ítélt meg a zsűri.

Az örökranglista első helyezettje a volt népszabadságos Romhányi Tamás, aki 1998 és 2009 között hatszor nyertel el a díjat. A második helyen Miklósi Gábor (akkor ÉS és Magyar Narancs, jelenleg Index) és Brückner Gergely (akkor Figyelő, ma Index) állnak 5-5 díjjal, míg a harmadikon Sághy Erna (akkor HVG).

A médiumok közül a Magyar Narancsnál dolgozó újságírók kapták a legtöbb díjat, összesen 33-at, utána a Népszabadság és a HVG következik 29 és 22 díjjal. A két- vagy többszerzős cikkeket is egy díjnak számoltuk.

Az alábbi idősoros grafikonokon jól látszódnak az egyes médiumok és újságírók ciklusai. A médiumokról szóló grafikonon göngyölített számot mutatunk, így jól látszódnak az egyes médiumok kiemelkedő időszakai és médiapiaci helyzetük változásai. Kékkel a ma is létező lapokat, zöldessárgával a megszűnteket, cinóberrel pedig a 2010 után alapított lapokat ábrázoltuk, ez esetben pedig a 24.hu-t is 2010 utáninak vettük, noha Hír24-ként és más profillal korábban is létezett még a Sanoma kiadó lapjaként.

Az idővonalon az újságírók díjnyerését ábrázoltuk az első és az utolsó díjukig. Magyari Péter (444.hu) első és utolsó díja között közel 12 év telt el, de Nagy József (24.hu) és Scipiades Erzsébet első és utolsó díja között is majdnem 11 év.

Megnéztük azt is, hogyan alakult a díjazottak nemi elosztása, miután korábbi cikkünkben, amiben a magyar újságírók női-férfi arányát vizsgáltuk, nagyfokú egyenlőtlenséget állapítottunk meg a férfiak javára. Jelen esetben kiegyensúlyozottabb a felállás, kérharmad részben férfiak, egyharmad részben nők kapták a díjat.

Az ötletet köszönjük Panyi Szabolcsnak (Direkt36).

Kovács Blanka – Bátorfy Attila

Megosztás