Genderőrület

Rajtunk kívül majdnem minden európai ország javított a nők helyzetén az elmúlt tíz évben

Egy helyben topog Magyarország a Világgazdasági Fórum a női egyenjogúságot vizsgáló rangsorának idősoros adatai szerint – már ami a pontszámokat illeti. Tíz év alatt a teljes Európa, és a világ kétharmada elhúzott mellettünk. Adatvizualizációk. 

Folytatjuk a női egyenjogúságot vizsgáló sorozatunkat, ezúttal a Világgazdasági Fórum „The Global Gender Gap” jelentéseinek idősoros adatait néztük meg és készítettünk belőlük néhány grafikont és térképet. A Világgazdasági Fórum négy dimenzióban – gazdasági, oktatás, politika és egészség – értékeli az adott országban a nők aktuális helyzetét, ennek a négy dimenziónak átlaga adja ki a végső pontszámot, a pontszámok pedig az országok rangsorát. Minél több pontot kap egy ország, annál jobbnak ítélték meg a teljesítményét.

A nők helyzete nálunk változatlan(ul gyenge)

Ha csak a kapott pontszámokat nézzük, Magyarország szinte századra pontosan ugyanannyi pontot kapott 2006-ban, mint 2017-ben. Ez azt jelenti, hogy Magyarország ezen a téren tett törekvései összességében nem javultak, de nem is romlottak. Beszédes azonban már itt is, hogy 2010 óta az éves, növekvő globális átlagoktól (fekete vonal) egyre inkább lemaradunk.

Ennek is köszönhetően Magyarország a globális rangsorban a 2006-os év 55. helyezéséről 2017-re a 103. helyre volt már csak jó. Ez azt jelenti, hogy ugyan Magyarországon a pontszámok alapján a nők egyenlősége sem nem jobb, se nem rosszabb, mint 2006-ban volt, a világ jelentős része, egészen pontosan 48 ország időközben javított annyit, hogy jobb pontszámokat kapjon, mint Magyarország.

Európai alsó középmezőnyből a sereghajtók közé

Ha ez nem lenne elég szomorú, akkor érdemes külön Európával is foglalkozni. Magyarország a pontszáma és helyezése alapján már az európai mezőnyben sem volt különösebben erős 2006-ban, de ami igazán arcon vághatja az embert az az, hogy a vizsgált 44 országot jelentő európai mezőnyben 2017-re a 43-ig helyre estünk vissza, közvetlenül az örök tökutolsó Törökország elé.

 

Az utolsó idősoros tabella mutatja meg azt is, hogy lehet látványosan javítani, ahogy rontani is. Bár mi a vizsgált időszakban végig az utolsó negyedben foglaltunk helyet, Szlovénia, Franciaország vagy Bulgária javulása figyelemre méltó.

Adatok letöltése

Szöveg, adatvizualizáció: Bátorfy Attila

Megosztás