Uncategorized

Láthatta-e Einstein kisbabaként Putyint?

Egy amerikai kutató táblázatba rendezte a világtörténelem nagyjainak életét. Láthatjuk például, hogy Martin Luther King és Anna Frank egy évben születtek, de érdekes, hogy Einstein akár láthatta volna Putyint is. Igaz, csak cumizó kisbabaként.


banner2_mozgo_2
Egy átlagos magyar ember ötödikes korától, nyolc éven át tanul történelmet. Megtanulja az ókort, a görögöket, majd a “sötét” középkort, a reneszánszot, végül eljut a boldog békeidőkön és a világháborúkon át napjainkig. Vannak, akik kapásból megmondják, hogy 1521. augusztus 29-én vesztettük el a török ellen a nándorfehérvári csatát, de vannak olyanok is, akiknek nincs érzékük a történelemhez.

Általános hiányosság azonban, hogy nem mindig tudjuk egy dimenzióban elhelyezni a történelem nagy alakjait. Mert bár megtanultuk a Habsburg-ház uralkodóit, majd énekórán az összes nagy zeneszerzőt, irodalom órán pedig a nagy írókat, mégis problémát jelenthet megmondani, hogy ki kinek volt kortársa. Pedig George Washington, Mozart és Rousseau is láthatta volna egymást, ahogyan mondjuk ma Malála és Miley Cyrus is tehetné.

A Wait But Why? tudományos ismeretterjesztő oldal csapata úgy döntött, a történelemnek ezt az oldalát is bemutatja. Ehhez az oldal egyik kutatója, Tim Urban, színes táblázatokat gyártott, benne a világtörténelem nagy alakjaival, időrendbe helyezve.

Első lépésként Urban megpróbálta évtizedek alapján elrendezni a hírességeket. Második lépésben az évtizedet évekre is bontotta. Az alábbi táblázatban ez látható: bal oldalon jelölte az évtizedet, majd balról-jobbra haladva az évtized évei következnek. A középkort már harminc évenként listázza, mert, mint ahogyan mondja, a különböző országokból származó emberek nem feltétlenül ismerik egymás középkori figuráit, így a lista már igen rövid.

 

Forrás: Tim Urban/Wait But Why?

 

A kis lila buborkéban a szerző érdekességeket jegyzett fel: például, hogy Shakespeare akkor fejezte be A vihar című művét, amikor Galilei felfedezte a Jupiter holdjait.

A harmadik lépésben még tovább ment: születési- és halálozási év alapján jelenítette meg a hírességeket, és színkóddokkal segítette az eligazodást. Kék-fekete színek jelzik a politikai vezetőket, szürkéskék-fehér a kulturális vezetőket, sötétkék-fehér a vallási vezetőket, babakék-fehér a felfedezőket, a zöld a tudomány képviselőit, a cián a feltalálókat, a sötétzöld az üzletben kiemelkedőket, a szürke pedig a gazdaság szereplőit.

 

Forrás: Tim Urban/Wait But Why?

 

Urban kiemeli, hogy a színes csíkok és kaotikus adatsorok mögött történetek állnak: Miközben Mozart Requiemet komponált, és George Washingtonék aláírták az USA Jognyilatkozatát, Beethoven éppen azt próbálta eldönteni, hogy támogatja-e Napoleont vagy sem.

 

Forrás: Wait But Why/Tim Urban

 

Katona Fruzsina

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás