Uncategorized

Amerika egyre súlyosabb drogproblémája

2014-ben 47 055-en haltak meg kábítószer vagy gyógyszer-túladagolásban az Egyesült Államokban – naponta átlagosan 125-en. Ez a szám újabb rekord, amely illeszkedik a másfél évtizede tartó, növekvő trendbe. Ezen időszak alatt majd félmillió amerikai halt meg drogtúladagolásban. Amerikában jelenleg ez a leggyorsabban növekvő halálozási kategória.

Az adatokat publikáló amerikai egészségügyi kormányhivatal (Centers for Disease Control and Prevention) szakértője a HIV-vírus terjedésének 80-as évek végi, 90-es évek eleji csúcsidőszakához hasonlította a most zajló folyamatot. A HIV-vírus ugyan gyorsabban terjedt el, de 100 ezer lakosra vetítve hasonló mértékben volt halálos az Egyesült Államokban. Különbség, hogy a HIV-fertőzöttek jellemzően a városlakók voltak, míg a túladagolás a vidéki Amerikában is súlyos probléma, sőt, mostanra több ember halálát okozza vidéken mint a nagyvárosokban (történetileg ez fordítva jellemző).

2016-01-21_183955v

Bár országos problémáról van szó, vannak fokozottan érintett területek. A keleti parti New Hampshire államban olyan ütemben romlik a helyzet, hogy a helyi közbeszéd és a politikusok is foglalkozni kezdtek a témával. New Hampshire az egyik korai helyszíne a nemsokára kezdődő előválasztásoknak, így nem meglepő, hogy mindkét párt elnökjelöltjei foglalkoztak a függőség és a túladagolás problémáival az ebben az államban tartott kampányrendezvényeiken. A probléma egyik gyökere viszonylag egyértelmű: a szövetségi államok közül egy főre vetítve itt költik a második legkevesebb összeget (8 dollárt, azaz körülbelül 2000 forintot) a függőségeket kezelő programokra.

De New Hampshire még mindig az amerikai országos átlag közelében van, ami a drog túladagolások okozta halálozásokat illeti – ellentétben Nyugat-Virginiával és Új-Mexikóval, amelyek vezetik a negatív ranglistát, ha különböző okokból is.

Az amerikai drog- és gyógyszer-túladagolások 61 százalékát ópiátok okozzák, pl. a heroin, vagy a fentanil, amely egy, a morfiumnál százszor erősebb fájdalomcsillapító. Nyugat-Virginiában évtizedek óta komoly probléma a túladagolás. Itt jelentős számban élnek kétkezi munkások, főleg az állam délnyugati részén. Közülük sokan szenvednek súlyosabb sérüléssel járó munkahelyi balesetet. A New York Times-nak nyilatkozó Dr. Carl R. Sullivan III, a Nyugat-Virginiai Orvostudományi Egyetem vezető addiktológusa szerint a „90-es években egy civil mozgalom hatására elfogadhatatlanná vált a kezeletlen krónikus fájdalom. A gyógyszergyártók pedig sikerrel hitették el, hogy az opiátok biztonságosak.” Néhány évvel ezelőtt törvénymódosítással szerették volna megoldani a helyzetet, amellyel azt érték el, hogy a gyógyszerfüggők áttértek a heroin-használatra. Ráadásul itt is nagyon kevés a betegek számára elérhető kezelés.

New Hampshire, Nyugat-Virginia és környéke, valamint Új-Mexikó (fentről lefelé) Forrás: NYT

New Hampshire, Nyugat-Virginia és környéke, valamint Új-Mexikó (fentről lefelé) Forrás: NYT

Új-Mexikóban is hosszabb ideje súlyos a helyzet. Ugyancsak a The New York Times cikkében számolt be Jennifer Weiss-Burke, egy függőket segítő helyi civil szervezet vezetője arról, hogy a heroin-függőség már szinte egyik generációról a másikra szálló életmód, amelyből nagyon nehéz kitörni.

A drog és gyógyszer-túladagolás 2013-ban a kilencedik leggyakoribb halálok volt az Egyesült Államokban. Összehasonlításképpen az alkoholfogyasztás 29 ezer ember halálát okozta. Társadalmi szempontból sokkal súlyosabb hatása van a dohányzásnak: az amerikai tisztifőorvos 2014-es jelentése szerint a dohányzás (amely hivatalosan 21 betegséget kiváltó oka), évente 480 ezer amerikai halálához járul hozzá.

Somodi Dániel

 

Előfizetőket keresünk – támogasd az
Átlátszó munkáját
havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a
közösségi finanszírozás.

Megosztás