Uncategorized

A hét infografikája: Simicska Lajos médiabirodalma

Nagyon látványos infografikákkal mutatja be a Kreatív Online cikke, hogyan is épült fel az előző Orbán-kormány alatt Simicska Lajos médiabirodalma. Az ábrákból nem csak az derül ki, hogy mennyi közpénzt költöttek, hanem az is, hogy kik üzemeltették a rendszert.

Több mint nyolcvanezer közbeszerzési és reklámozási adat elemzésével készítette el azt a nagyszabású riportot a Kreatív Online, amelyben a Simicska Lajoshoz köthető médiabirodalom létrejöttének körülményeit elemzi. Arra ebben a blogbejegyzésben nincs mód, hogy a cikk minden pontját elemezzük (a cikk terjedelme ellenére mindenképpen érdemes elolvasni), azonban az adatok ábrázolásának változatos módjaira mindenképpen ki kell térnünk.

Bátorfy Attila cikkében az első részben a médiabirodalom kialakulását veszi sorra, de nem csak sima szöveges formában, hanem a Knight Lab Timeline segítségével. A nyílt forráskódú program segítségével 40 nyelven készíthetünk látványos, dinamikus idővonalat, amelybe nem csak szöveget írhatunk, de belinkelhetünk hivatkozásokat, Wikipédia-szócikkeket vagy YouTube-videókat is. Így könnyen végigkövethetjük azt a folyamatot, onnantól, hogy 1999-ben Elek István, a Heti Válasz első főszerkesztője felhívta a figyelmet a jobboldali médiumok állami támogatásának szükségességére, egészen addig, amíg 2014 nyarán kitört az Orbán-Simicska-háború.

 

 

A cikk második részében a Nemzeti Együttműködés Médiarendszerének részletesebb elemzését olvashatjuk. Vagyis azt, hogy pontosan kik a főbb szereplői ennek a céghálózatnak, hogyan kapcsolódnak egymáshoz a személyek és a cégek, illetve milyen formában jelenik meg a state capture, vagyis az állam foglyul ejtése. A Kreatív ehhez egy statikus, de nagyon látványos grafikát készített, bár a hálózat bonyolultságából adódóan egy-egy résznél nehéz levezetni, hogy kinek pontosan hány céghez is van köze.

A legváltozatosabb infografikák a cikk utolsó három részében vannak. Itt az adatok ábrázolásához a Tableau szoftvert használták, egy, a saját számítógépünkre telepíthető alkalmazást. A Tableau nagy előnye, hogy bármekkora adatmennyiséget tud kezelni, interaktív, szép a felülete és az ábrák könnyen megoszthatók. Többféle grafikont is tudunk készíteni, például

– a közbeszerzések összértékéről és számáról


  – a különféle médiaügynökségek tevékenységéről

 

– vagy arról, hogy a politikai-közéleti hetilapok hogyan részesedtek az állami bevételekből

További látványos ábrák és hasznos információk a Kreatív cikkében.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás