Uncategorized

Adatújságírás kezdőknek és haladóknak: indul az Átlátszó új blogja

Manapság már számos olyan eszköz áll az újságírók és bloggerek rendelkezésére, amelyek segítségével a különféle adatokat emészthetőbb formában tudják az olvasók elé tárni. Ezek az eszközök azonban az interneten szétszórva találhatók meg, ezért az atlatszo.hu új blogjában összegyűjtjük őket, segítséget nyújtva a kezdő, vagy már gyakorlott felhasználóknak egyaránt.

*****

2014. június 30. és július 4. között Dublinban rendezték meg a VOX-Pol workshopot, amely a szélsőséges csoportok online tevékenységére összpontosított. A résztvevők PhD-hallgatóként vagy újságíróként folyamatosan foglalkoznak a szélsőjobb vagy szélsőbalos csoportok kapcsolatainak feltérképezésével, illetve internetes tevékenységének monitorozásával. A workshopon előadó szakemberek több olyan, ingyenes illetve fizetős módszert is bemutattak, amelyek ezt a munkát megkönnyíthetik.

 

Alghayma

ingyenes

Ha egyszerre több Facebook-oldalt is követünk, nehézkes lehet folyamatosan nézegetni a posztokat, illetve egyes posztok el is veszhetnek az hírfolyamban. Erre találták ki az Alghayma nevű oldalt, amely a Facebook-oldalak archiválására szolgál. Előbb meg kell adnunk a kívánt oldal URL-jét, ezt követően pedig a program elmenti az adott oldal által kitett posztokat, dátummal, tagekkel, linkekkel.

alghayma

 

 

 

IssueCrawler

ingyenes

Az IssueCrawler lényege röviden az, hogy megmutatja, egy weboldalról milyen más oldalakra mutatnak linkek és ebből egy hálózati ábrát rajzol. A felhasználó többféle elemzési módszer közül választhat, de az IssueCrawler minden esetben az eredményt egy ábrán fogja megjeleníteni, körökkel, csomópontokkal vagy egy térképen. Azt azonban tudni kell, hogy egy nagyobb weboldal esetén akár órákat is igénybe vehet a vizsgálat. A program működéséről még több info itt olvasható.

 

philly-map-3-issue-crwl

Kép forrása: http://journalismschool.wordpress.com

 

 

Gephi

ingyenes

Hálózatok, bonyolultabb rendszerek, dinamikus és hierarchikus grafikonok ábrázolására használható leginkább a Gephi, így például céghálók és kapcsolati hálók megrajzolására, vagy akár ezek kombinációjára is. A nyílt forráskódú program Windowson, Linuxon és Max OS X-en is fut és számos ábrázolási formából választhatjuk ki a nekünk leginkább megfelelőt. A program nem csak újságírók és bloggerek, de társadalomtudományi kutatást végzők számára is hasznos lehet.

 

gephi-440699-1295592297

Kép forrása: http://www.brothersoft.com

 

 

ORA-NetScenes

fizetős

A Gephihez hasonló hálózatrajzoló program, annál azonban kevésbé látványosabb, jóval szárazabb ábrákat hozhatunk vele létre. Készítői a társadalomtudományokban használatos hálózatkutatási módszerek alapján alkották meg a programot, ezért használatát inkább egyetemek, egyetemisták és kutatók számára ajánljuk. Már csak azért is, mert egyéni felhasználóként elég borsos ára van a licensznek, az oktatási intézmények azonban kedvezményt kapnak.

 

ORA-netscenes

 

SketchEngine

fizetős/ingyenes próbaverzió

A különféle hálózatok megrajzolása mellett, vagy éppen ahhoz, időnként szükség lehet szövegelemzésre is. Erre való a SketchEngine, amelynek segítségével különféle algoritmusok szerint lehet saját adatbázisok, fájlok, illetve weboldalak szövegeiben keresni. A program elvileg a magyar szövegben is tud keresni, de a cikk írójának ez nem minden esetben sikerült. Az angollal jól boldogult.

sketchengine

Kép forrása: http://www.alannahfitzgerald.org

 

 

Megosztás