Propaganda

61 helyreigazítási pert vesztett a kormánypárti, 4-et a független média tavaly

Ez derül ki a Fővárosi Törvényszék által közérdekű adatigénylésre válaszul közzétett adatokból.

Idén is kikértük a magyar sajtótermékek ellen indított helyreigazítási perek adatait a Fővárosi Törvényszéktől, ám egy állampolgártársunk beelőzött bennünket és a Fővárosi Törvényszék előbb az ő közérdekű adatigánylésére küldött választ.

A Ki-Mit-Tud?-ra beérkezett törvényszéki adatokból kiderül, hogy összesen 245 sajtóhelyreigazítási ügyben indult kereset indult magyar sajtótermékek ellen. Ebből 158 esetben kormánypárti médiumot pereltek be, míg 87 esetben nem kormánypártit.

Elmarasztaló ítélet össszesen 65 esetben született, 61-szer kormánypárti médium ellen, 4 esetben pedig nem kormánypárti ellen.

Az alábbi grafikonon az látszik, hogy az egyes médiumok ellen hány keresetet nyújtottak be, és abból hány esetben született elmarasztaló ítélet ellenük. A könnyebb követhetőség érdekében azoknál a médiumoknál, ahol az adatigénylő külön kérdezett rá a nyomtatott és az online felület ellen indított perekre (mint mondjuk a Magyar Nemzet és a magyarnemzet.hu esetében), ott összevontuk a számokat.

Az Átlátszó egy pert sem vesztett

A kormánypárti média, amelynek zöme ma már a „nemzetstratégiai fontosságú” Közép-Európai Sajtó- és Média (sic!) Alapítványhoz (KESMA) évek óta rosszabbul teljesít az ellenük indított és elveszített helyreigazítási perek tekintetében. Az élmezőnyben rendre ott találjuk az Origót, a Pesti Srácokat, a Ripostot és a TV2-t.

Ez nem azt jelenti, hogy a nem kormánypárti sajtó ellen nem indulnak perek, viszont jelentősen kevesebbszer marasztalja el őket a bíróság, mint a kormánypárti médiumokat. Az adatokat viszont nem lehet összevetni, mivel az adatigénylések más és más médiumokra vonatkoztak az évek során.

Az Átlátszó ellen 2019-ben nyolc helyreigazítási kereset indult, egyetlen egy esetben sem született elmarasztaló ítélet.

Update: 
Ebben a cikkben csak azokkal az ítéletekkel számoltunk, amelyben a bíróság elmarasztalta a sajtóterméket, így azok az esetek nincsenek benne, amikor a bíróság csak részben hagyott helyt a keresetnek! 

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely az állam működtetésében részt vesz, vagy közpénzt költ.

Bátorfy Attila

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42

  • ikon

    Kriptovalutával

    Küldd az adományod erre a címre: commerce.coinbase.com/checkout/3705feb7-b5a9-4ee4-b8b5-4ee9daf170a2